În cele mai multe culturi numărul 13 este considerat ghinionist. Există unele explicații logice, însă de cele mai multe ori superstiţia preia conducerea și îi duce pe oameni la anumite credințe eronate. Această frică inexplicabilă asupra numărului treisprezece se numește triskaidekafobia și foarte mulți oameni din lumea întreagă sunt diagnosticați anual de această fobie.
Citeşte şi HOROSCOP. Semnificaţia cifrelor care se repetă în data naşterii, dezvăluită de Mihai Voropchievici
1. La Cina cea de Taină au fost 13 persoane. În mod ciudat, apostolul Iuda Iscarioteanul, cel care l-a trădat și vândut pe Iisus, a fost persoana cu numărul 13 de la masă.
2. Conform mitologiei nordice, atunci când a avut loc un banchet al zeilor au fost invitați cei 12 zei principali. În momentul în care a apărut zeul Loki, neinvitat, un conflict major s-a petrecut. Loki a ucis mai mulți zei și mai multe dezastre naturale s-au produs. În acest fel, mitologia nordică este marcată de numărul 13.
3. Mulți creștini cred că Iisus a fost răstignit într-o zi de vineri 13. Specialiștii susțin că Iisus ar fi fost omorât vineri 3 aprilie 33. De asemenea, și conflictul dintre Cain și Abel poartă amprenta numărului 13.
4. În mod ironic nodul spânzurătoarei are 13 bucle. Oare de ce?
5. Apollo 13 a fost singura misiune ratată pe Lună. Un rezervor de combustibil a explodat, iar vieţile astronauților au fost puse în pericol. Din fericire, aceștia s-au întors cu bine pe Terra. Apollo 13 a fost lansată la ora 13 și 13 minute. Accidentul s-a petrecut pe 13 aprilie. Ciudat, nu?
6. 13 octombrie 1307 cavalerii templieri au fost arestați.
7. Cuibul vrăjitoarelor era format din 13 femei.
8. Există o superstiție străveche care spune că omul cu 13 litere în nume are în destin un diavol.
9. Sfârșitul calendarului mayaș a fost marcat de Baktun 13.
10. În numerologie, numărul 12 reprezintă perfecţiunea. Ce urmează după 12, adică 13 este destinat eșecului.
11. Egiptenii antici credeau că numărul 13 este norocos. Acest număr reprezenta ultima etapă, adică viața de apoi.
12. În China, numărul 13 este considerat norocos și este numărul de sânge, fertilitate şi potenta. Numărul 4 (1+3) este cel care aduce moartea.
13. Unul dintre cel mai interesante tatuaje reprezintă numărul 13. Se pare că el aduce mult noroc.
Cine se bucură de cifra 13
Multe coincidențe și elemente care par a face legătura cu alte lumi se întâmplă la oamenii mari, bogați spiritual. În cazul Majestății Sale Regele Mihai, numărul 13 pare că l-a urmărit. Majestatea Sa a decedat la orele 13, trupul i-a fost adus în țară pe 13 decembrie, regina Ana a fost înmormântată tot într-o zi de 13, iar parastasul de 40 de zile s-a săvârșit într-o zi de 13!
Mulți superstițioși fug de 13 și de conotațiile sale. De fapt, este cifra care reprezintă suma Iisus + 12 apostoli și are o simbolistică de bun augur. În cazul de față, 13 are clar o conotație regală.
În planul fizic, 13 este legat de cruce (1 + 3 = 4, numărul specific familiei și crucii), deci de suferințe. Crucea este dezvoltarea cubului în spațiul cu două dimensiuni, iar cubul, schematic, reprezint un spațiu închis, o închisoare.
Egiptenii au fost primii care au dezvoltat o superstiție a numărului 13, dar la ei aducea Noroc. Ei credeau cã sunt 12 trepte ale scãrii, care duc la viața eternã. Atingând a 13-a treaptã însemna cã ai trecut dincolo. Numãrul 13 la ei era asociat cu nemurirea.
Sumerienii au folosit un zodiac cu 13 constelații și 26 de stele principale.
„12 este numărul Universului, de la Pitagora, părintele numerologiei, citire. 1, Creatorul, împreună cu 2, Creația.
După 12, urmează însă 13, numărul care conține Totul, și încă ceva pe deasupra.
13 este un numãr prim, care nu se împarte decât la el însuși și la nr. 1. Numãrul 13 este socotit un numãr al surprizelor și el conduce la superstiții. Viața multor oameni a fost marcatã de acest numãr.
Geneza a avut loc in 7 zile și 6 nopți, deci iarăși 13.
La musulmani și hinduși, cifra 13 este considerată de bun augur. În credințele iudaice, 13 era reprezentat de consoana M, cu care începe cuvântul mem, adică moarte.
Prin prisma ei și a Tarotului, numãrul 13 reprezintã Moartea (Kabbala-Memn = Moartea; Tarot – Arcana majorã 13: Moartea). Nu este vorba doar de moartea în sine. Arcana 13 simbolizeazã de fapt o transformare, un eveniment care se terminã pentru a începe un altul, fiind vorba de o continuitate și nu de un sfârșit total. Spiritual, moartea reprezintã terminarea vieții pe Terra, dar începutul unei alte vieți pe alte planuri. În Kabbala, numărul 13 este asociat Şarpelui, Dragonului, Satanei şi Criminalului.
În secolul al XVII-lea se credea că nu este bine ca la masă să fie aşezate 13 persoane, dar abia trei veacuri mai târziu oamenii încep să facă legătura între ziua de vineri şi numărul 13.
La fel ca teama de numărul 13, se pare că şi cea legată de ziua de vineri porneşte tot de la scrierile din Noul Testament. În anul 1852, în publicaţia periodică Notes and Queries se scria „Vinerea este considerată o zi care aduce ghinion, fiind ziua Crucificării, şi la fel de nenorocos este şi numărul 13, care este asociat cu Cina cea de Taină”.