3.000 de euro pe lună pentru studenții români din străinătate care se întorc să predea în țară. Sindicaliștii din Educație sunt nemulțumiți

Liberalii Nicolae Ciucă şi Gabriel Andronache au inițiat un proiect de lege prin care să li se dea bani tinerilor români care au studiat la universități din străinătate. Proiectul prevede finanțarea unor firme pe care aceștia ar urma să le deschidă în România, dar și plata pentru cei care vor să intre în sistemul de învățământ, cu 3.000 de euro pe lună, timp de 5 ani. Profesorii români care au făcut studiile în țară și au inclusiv doctorate, dar câștigă de trei ori mai puțin, sunt revoltați de acest proiect, pe care îl consideră discriminatoriu.

08 apr. 2024, 08:57
3.000 de euro pe lună pentru studenții români din străinătate care se întorc să predea în țară. Sindicaliștii din Educație sunt nemulțumiți
Când vor începe cursurile și ce vacanțe vor avea studenții în acest an

Proiectul parlamentarilor PNL „Investim în studenţii români din Diaspora – STUD-IN-VEST” a fost inițiat înainte de alegeri, urmând să treacă prin procedurile de vot din Parlament până la finalul acestui an. Proiectul prevede alocarea unor sume foarte mari de bani pentru studenții români din străinătate, oferindu-le privilegii pentru întoarcerea în țară.

Proiectul de lege prevede finanțarea din banii statului pentru tinerii români care vor să se întoarcă din străinătate ca să înființeze societăţi comerciale în România sau să devină profesori. Condiția este să aibă până în 35 de ani și să fi ”absolvit în străinătate universităţi de top”, potrivit proiectului citat de jurnalul.ro.

Programul de finanţare „Investim în studenţii români din diaspora – STUD-IN-VEST” are trei subprograme:

„a) Subprogramul „STUD-VEST” care are ca obiectiv finanţare unei societăţi comerciale noi şi dezvoltarea activităţilor acesteia, după data intrării în vigoare a prezentei legi, în domeniul în care beneficiarii au absolvit studiile universitare, prin acordarea anual a 2.024 de granturi, în valoare de 500.000 de lei/grant;

b) Subprogramul „STUD-ACOMOD”, care are ca obiectiv înfiinţarea unei societăţi comerciale noi şi dezvoltarea activităţilor acesteia, după data intrării în vigoare a prezentei legi, prin acordarea a 2.024 de granturi de acomodare în valoare de 10.000 de lei lunar/grant, pentru acomodarea şi integrarea în oricare dintre parcurile de afaceri, industriale, inovative şi tehnologice, inclusiv incubatoare de afaceri din România, sume dedicate exclusiv pentru plata chiriei şi/sau a utilităţilor societăţii comerciale nou înfiinţate timp de 3 ani.

c) Subprogramul „STUD-ERA”, care are ca obiectiv încadrarea beneficiarilor, conform procedurilor prevăzute de lege, după intrarea în vigoare a prezentei legi, în unităţile de învăţământ de stat gimnazial, liceal şi universitar din România, cu cele mai bune rezultate în ultimii 3 ani, prin acordarea a 2.024 de granturi de repatriere în valoare de 15.000 de lei lunar/grant, pentru o perioadă de 5 ani”, conform proiectului de act normativ.

Citește și: Schimbări în sistemul de educaţie românesc. Profesorii vor avea noi obligaţii: „Operaţionalizarea se face în maximum 3 luni de la încheierea dezvoltării”

Banii ar urma să vină prin bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului pentru antreprenori, respectiv prin bugetul Ministerului Educaţiei, pentru cei care vor să devină profesori în sistemul preuniversitar sau universitar.

Proiectul de lege prevede aducerea absolvenților din străinătate în sistemul românesc de învățământ, iar întrebarea pe care și-o pun acum absolvenții universităților din România, care se pregătesc de titularizare pe posturi, este dacă acești colegi ai lor de la universități din alte țări vor concura pe aceleași posturi sau vor intra fără concurs.

Citeşte şi: Avocatul Poporului critică vehement propunerea Ligiei Deca de modificare a Legii Învăţământului, care ar prevedea instalarea în şcoli a camerelor de supraveghere, fără acordul părinţilor sau cadrelor didactice

Inițiatorii proiectului spun că nu va fi vorba despre o astfel de concurență și se vor respecta procedurile din România, dar în condiții speciale.

„Procedura este descrisă în lege. Ministerul Educației urmează să suplimenteze, în baza acestei legi, posturile în școlile despre care vorbim în proiect, apoi, pe bază de concurs, aceste posturi vor fi ocupate de către cei care au absolvit o universitate în străinătate. Procedura urmează să fie definită tot de către Ministerul Educației, prin ordine și legislație subsecventă, în baza normelor de aplicare”, spune Gabriel Andronache.

 

Sindicaliștii din Educație sunt revoltați de acest proiect, pe care îl consideră discriminatoriu

Profesorii din România spun că nu pot înțelege această discriminare. În timp ce ei se zbat să prindă un post, prin titularizare, catedrele scoase la concurs fiind foarte puține, apoi câștigă puțin peste 1.000 de euro pe lună, cu tot cu sporuri, inclusiv spor de doctorat și peste 10 ani de vechime și ore suplimentare, privilegiații care au învățat în străinătate vor primi de la stat 3.000 de euro, pe posturi create special pentru ei, timp de 5 ani, fără niciun efort, doar pentru că și-au plătit studiile la universități din alte țări.