30 iunie, ziua în care omenirea primeşte o secundă în plus

Omenirea va primi o secundă în plus, pe 30 iunie, care va fi adăugată în dispozitivele care măsoară timpul universal, pentru a compensa încetinirea vitezei de rotaţie a Terrei în jurul propriei axe.
Romania TV
30 iun. 2015, 04:33
30 iunie, ziua în care omenirea primeşte o secundă în plus

Pe 30 iunie, la ora 23 59 de minute şi 59 de secunde, omenirea va primi o secundă suplimentară. Nu va fi însă pentru prima dată când acest lucru se va petrece. Din 1972, oamenii au primit 24 de astfel de secunde-bonus. Cele mai recente au fost adăugate timpului universal în 2005 şi în 2008.

Terra are nevoie de o secundă în plus faţă de anul 2008 pentru a efectua o rotaţie completă, acea secundă suplimentară va trebui să fie adăugată în dispozitivele de măsurare a timpului.

Timpul va suferi o modificare importantă. Se va întâmpla pe 30 iunie 2015. Totul se va da peste cap

La nivel planetar, la 30 iunie 2015, mai precis în noaptea de 30 iunie spre 1 iulie, se va trece de la 11:59:59 la 11:59:60, și nu la 12:00:00, cum ar fi normal. Ziua de 30 iunie va fi cu o secundă mai lungă decât restul zilelor anului în curs, ultimul minut al zilei având 61 de secunde, în scopul de a sincroniza ceasurile atomice cu timpul astronomic în limita a 0,9 secunde, după cum menționează Serviciul Internațional pentru Rotația Terestră și Sisteme de Referință (International Earth Rotation Service, IERS) pe site-ul său.Ultimul an în care a avut loc o astfel de ajustare a fost 2012, secunda fiind introdusă la 30 iunie, până în prezent fiind adăugate un total de 25 de secunde în UTC. Acest fapt înseamnă că Pământul a încetinit, din 1972, cu 25 de secunde comparativ cu timpul atomic.

Decizia a fost luată de IERS, cu sediul la Paris, care monitorizează rotația planetei noastre și schimbă ora exactă la nevoie. Saltul de o secundă se introduce în UTC la sfârșitul lunilor decembrie sau iunie, după analizarea cu cea mai mare precizie a neregularităților vitezei de rotație a Pământului, care nu este perfectă, existând abateri, de la an la an, la nivel de milisecunde, fiind astfel încetinită cu aproximativ două miimi de secundă în fiecare zi. Ceasurile atomice nu își modifică ritmul de funcționare, fiind capabile să mențină timpul perfect pentru 300 de milioane de ani, fără să se abată cu o secundă.

O secundă intercalată permite timpului universal definit de ceasurile atomice să compenseze avansul față de ritmul de rotație al Pământului și să fie cât mai aproape de timpul solar mediu. Această secundă are același rol ca și anul bisect, în care luna februarie are 29 de zile. Dacă nu s-ar opera aceste ajustări, ceasurile ar lua-o înainte și după mulți ani s-ar ajunge la situația în care soarele ar apune la amiază.

Astronomii explică de ce pământul și-a micșorat ritmul de rotire și ziua se mărește, cauza fiind atracția gravitațională a Lunii și Soarelui, diversele mișcări atmosferice, variațiile calotelor glaciare, căderea de meteoriți, erupțiile vulcanice și producerea de cutremure. Rotația Pământului încetinește, deci ziua solară devine mai lungă, în principal din cauza mareelor. Toate acestea conduc la înregistrarea unei diferențe între timpul atomic, pe care-l avem la ceasul de la mână, și orologiul natural, care este Pământul și care ne dă alternanța zi — noapte. La fiecare câțiva ani, este nevoie de unele ajustări. Acesta este motivul pentru care ziua de 30 iunie a acestui an va avea 86.401 secunde în loc de 86.400, potrivit www.iers.org.

Această decizie a semănat teamă printre companiile IT, deoarece unele servere s-ar putea bloca, așa cum s-a întâmplat în 2012. Atunci, browser-ul Mozilla, dar și site-uri precum Linkedin, Reddit sau Gizmodo au picat, iar utilizatorii sistemului de operare Linux au semnalat numeroase erori. Reprezentații Marii Britanii precizează însă că, dacă se renunță la secundele suplimentare, omenirea riscă să piardă orice noțiune a legăturii dintre ora exactă, răsăritul și apusul Soarelui. Între 1972-1979, în fiecare an, s-a adăugat o secundă în plus, iar în anii ’80 acest lucru s-a întâmplat de șase ori. În această perioadă, însă, economia mondială nu era atât de dependentă de Internet și de tranzacțiile electronice, care pot fi grav afectate de astfel de modificări ale orei exacte.

Pentru 2015, specialiștii menționează că Google a rezolvat această problemă. Compania americană multinațională va adăuga o milisecundă serverelor sale, în diferite momente, pe parcursul anului. În acest fel, serverele nu vor detecta „saltul de o secundă”. Eficientă este și închiderea calculatoarelor pentru cel mult două ore, în preajma saltului. Totuși, specialiștii admit că implicațiile saltului sunt mai profunde de atât. Se pare că acest salt poate perturba sistemele GPS, ceea ce ar putea provoca anumite probleme în pilotajul avioanelor, de exemplu.

Exercițiul secundei intercalate nu a fost primit de toate țările cu brațele deschise. Multe țări, cum sunt Statele Unite sau Franța, ar dori să se renunțe la acest exercițiu, deoarece îl consideră inutil și complicat, și să se încreadă doar în ceasurile atomice. Dimpotrivă, alte țări, în special Marea Britanie, pledează pentru menținerea acestei ajustări. O întâlnire a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor este programată pe acest subiect în noiembrie 2015, la Geneva. Ea este consacrată analizei la nivel științific asupra necesității menținerii sau nu a acestei proceduri, potrivit www.mirror.co.uk. Pentru un interval de 2000 de ani, diferența între UTC și timpul necesar Pământului pentru a finaliza o rotație completă nu ar fi decât de o oră, dar un calcul pentru zeci de mii de ani arată că oamenii vor lua micul dejun la ora două dimineața, a afirmat Daniel Gambis, director al Serviciului de rotația Pământului, însărcinat la nivel internațional cu adăugarea acestor secunde intercalate, pe www.businessinsider.com.

În România, este folosit calendarul gregorian, care este derivat din calendarul iulian. Acest calendar are un an obișnuit de 365 de zile, împărțit în 12 luni, cu un an bisect adăugat la fiecare patru ani, ceea ce face ca anul mediu să aibă 365,25 de zile. Anul 2015 este an comun de 365 de zile, luna februarie având 28 de zile, dar anul 2015 va avea o secundă în plus pentru a corela ora exactă cu rotația Pământului, care se încetinește, și cu ziua solară, care devine mai lungă. Pe vremea dinozaurilor, ziua avea aproximativ 23 de ore.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Cum apar moliile de bucătărie și cum scapi de ele: această e cea mai bună soluție
Capital.ro
Adio permis de conducere. Nu se mai folosește din 7 mai 2025. Cu ce va fi înlocuit
Playtech.ro
David Beckham, de nerecunoscut: E horror, nu-și poate mișca fața
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
„Crin Antonescu nu știe unde se află”. Ce spune Cătălin Avramescu, cel mai nou candidat la prezidențiale, despre Ciolacu și Georgescu
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Tortul Doboș și povestea creatorului său.
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu este obligat! A explodat bomba: Fapte indiscutabile și de necontestat!
StirileBZI
Când intră banii pe cardurile de energie în 2025: Ministrul Burduja a făcut anunţul aşteptat de cei mai vulnerabili români
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
China extinde schema de schimb pentru aparate casnice și alocă subvenții pentru a stimula consumul
MediaFlux
AJUTOR FINANCIAR pentru PENSIONARI! Se dau 3.000 de LEI pe lângă PENSIE într-o singură TRANȘĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Care este cel mai frumos oraș din lume? Se află la câțiva kilometri de România