Un număr de aproximativ 600.000 de bugetari vor fi afectați de măsurile luate de guvernarea Ilie Bolojan, printre care se numără sporul de condiții vătămătoare și creșterea TVA.
Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, susține că reducerea sporului de condiții vătămătoare înseamnă afectarea unui număr de aproximativ 600.000 de bugetari, iar un număr de 100-150.000 de persoane va fi afectat cel mai grav, având în vedere că beneficiau de plafonul maximal al sporului, de 15%.
„Aproximativ 100-150.000 de persoane beneficiau de plafonul maximal (15% – n. r.), restul sunt la diferite plafoane. Deci, undeva în jur de 600.000 de persoane sunt afectate de această ordonanţă, care evident înseamnă o scădere de trai la care dacă adăugăm efectul creşterii TVA-ului – după cele spuse de domnul premier – cu două puncte procentuale general şi cu încă două până la şase puncte procentuale în particular, adică alimente, medicamente, energie etc., evident că asta înseamnă o scădere de trai de cel puţin 15% numai din TVA”, a afirmat Hossu, la ieşirea de la discuţiile cu premierul Ilie Bolojan, scrie Agerpres.
Citește și : Ministrul Muncii anunţă apocalipsa bugetarilor. Ce se întâmplă cu salariile până în 2026
Consiliul Național Tripartit pe dialog social va fi convocat vineri, la ora 12.00, pentru a analiza textul actului normativ prin care Guvernul intenționează să își asume răspunderea.
„Mâine, la ora 12:00, dacă nu se întâmplă alte probleme, vom avea Consiliul Naţional Tripartit pe dialog social pe textul legii pe care Guvernul vrea să-şi asume răspunderea în faţa parlamentului. (…) Nu ştim textul legii, o să-l primim cam în 2-3 ore.
Deci, în principal, ce am discutat este că trebuie structurat dialogul şi trebuie convocat Consiliul Naţional Tripartit pentru dialog social, pentru că, practic, textul pe care îşi asumă Guvernul trebuie să-l avem şi noi. Se finalizează, ni s-a spus acum la Ministerul de Finanţe, şi cum se finalizează îl vom primi”, a menţionat el.
Instituțiile de stat nu vor mai primi bani în plus pentru salarii, iar dacă aceștia nu vor fi de ajuns, va fi nevoie de disponibilizări în sectorul public sau trimiterea unor persoane în concediu fără plată.
„Nu cred că vor fi alte măsuri în etapa actuală. Indirect, singurul lucru care va avea efect asupra concedierilor este că la rectificarea de buget nu se vor primi bani suplimentari la instituţii, deci vor trebui să se încadreze în valoarea bugetată până la ora actuală.
Şi asta implică… este greu de spus, căci se va negocia cu fiecare ordonator de credit în parte. Deci, ori dau oamenii afară, ori fac alt kurtzarbeit, sunt diferite măsuri. S-ar putea să fie 5 zile neplătite, dar va fi ca rezultat al discuţiei cu partenerii sociali de pe planul local.
Citește și : Ce se întâmplă cu ajutorul de 400 de lei pentru pensionari. Ministrul Muncii a fost nevoit să facă anunțul trist
E posibil aşa ceva (n.r. concediul fără plată). Eu am spus că e posibil, pentru că în condiţiile în care se discută că nu vor fi alocate resurse financiare suplimentare faţă de aprobarea de buget şi că fiecare ordonator trebuie să se încadreze în suma care este alocată prin aprobarea bugetului iniţial, am tras concluzia de bun simţ că ori se vor face disponibilizări, ori se vor face nedisponibilizări, dar în momentul respectiv, pentru că acum, cu aplicarea reducerii de sporuri, resursele financiare pe ordonator cresc”, a susţinut acesta.