Uriaşele statui din rocă monolitică (moai), cu o înălţime de până la 12 metri şi o greutate de 75 de tone, a căror origine rămâne înconjurată de mister, au uimit generaţii întregi de vizitatori ai acestei insule cunoscute şi sub numele de Rapa Nui.
Cercetătorii s-au întrebat de multă vreme de ce anumite regiuni de pe insulă au fost selectate pentru amplasarea statuilor, însă un nou studiu – publicat joi în jurnalul de specialitate PLOS One – a descoperit că respectivele zone sunt situate în apropierea unor surse de apă dulce.
Pe Rapa Nui există în prezent circa 800 de moai şi 300 de ahu, platformele monumentale pe care aceste statui sunt amplasate. Se crede că acestea au fost realizate de comunităţi diferite, cea mai veche dintre ele datând din secolul al XIII-lea.
„Atunci când am început să examinăm detaliile hidrologice, am remarcat că o legătură strânsă între accesul la apa dulce şi amplasarea statuilor„, a declarat cercetătorul principal al studiului, Carl Lipo, antropolog la Binghamton University, din NewYork.
Potrivit acestuia, zonele din jurul platformelor ahu „erau legate exact de locurile în care ieşeau la suprafaţă cursuri de apă dulce din subteran„, acest lucru fiind valabil chiar şi în cazul monumentele din interiorul insulei, nu doar al celor de pe coastă.
El a precizat, totodată, că în locurile unde nu sunt amplasate ahu sau moai nu există surse de apă dulce.