În martie 2014, într-un moment de rătăcire, Katie Stubblefield a hotărât că viaţa ei nu mai merita trăită, scrie a1.ro. Problemele de sănătate, divorţul părinţilor şi despărţirea de iubit au făcut-o să recurgă la un gest extrem. Fratele ei a fost cel care a găsit-o, într-o baltă de sânge. Tănăra se împuşcase în faţă.
Citeşte şi Tentativă de SINUCIDERE în arest. Un bărbat a vrut să-şi pună capăt zilelor
După un transplant şi numeroase alte operaţii de reconstrucţie facială, a hotărât că trebuie să fie curajoasă şi să vorbească despre momentele de neînchipuit prin care a trecut pentru ca tinerii de pretutindeni să înţeleagă că efectele unei sinucideri, sau, în cazul ei, tentative de suicid, sunt devastatoare şi permanente.
A supravieţuit unei plăgi împuşcate la nivelul feţei
„Nu mă gândisem niciodată la a-mi pune capăt zilelor, mi-a fost foarte greu să accept că făcusem aşa ceva”, povesteşte Katie. „Nu îmi puteam aminti nimic, nu ştiam cum să reacţionez şi eram copleşită de un sentiment de ruşine faţă de familia mea, pentru suferinţa pe care le-o provocasem.”
Trei ani mai târziu, a primit prima veste bună: fusese selectată pentru a beneficia de un transplant de faţă la unul dintre cele mai prestigioase centre medicale din SUA: Cleveland Clinic.
Transplantul total (sau parţial) de faţă implică schimbarea chipului pacientului cu ţesut donat, prelevat de la un donator decedat. Sunt înlocuite pielea, oasele, nervii şi vasele de sânge. Prima intervenţie de acest fel a fost făcută în Franţa, în 2005, iar la nivel global, se estimează că numărul total ar fi undeva în jurul numărului de 40.
Operaţia lui Katie a avut nu doar scop estetic, ci şi funcţional. S-a dorit reconstrucţia structurii faciale, redarea abilităţilor de a mesteca, respira şi înghiţi fără ajutor extern.
Cleveland Clinic a vorbit despre operaţia-maraton: într-o intervenţie care a durat mai bine de 31 de ore, pacientei i s-au transplantat scalpul, fruntea, pleoapele superioare şi inferioare, maxilarul, jumătate de mandibulă, dantură, nervi faciali, ţesut muscular facial şi ţesut epitelial. Echipa medicală a fost formată din 11 chirurgi, consultanţi şi folosirea tehnicilor de realitate virtuală.
Drumul spre recuperare
„Îmi pot atinge din nou faţa, senzaţia e minunată”, a spus Stubblefield.
Tatăl ei, Rob, joacă rolul de translator pentru fiica sa, tânăra având greutăţi în a articula cuvintele. „Nu te gândeşti niciodată cât de importantă este fiecare părticică din noi: oasele, muşchii, totul – dar, când se întâmplă ceva, realitatea te loveşte din plin”, a mărturisit el. „Apoi, apare o minune: transplantul. Inima îţi explodează de fericire şi recunoştinţă.”
Donatorul: o femeie de 31 de ani, mamă a unui copil, moartă în urma unei supradoze
Katie a primit faţa lui Andrea Schneider, mamă a unui copil, care a murit la vârsta de 31 de ani, ca urmare a unei supradoze. A dus o viaţă grea, fiind adoptată de bunica ei când avea doar 11 ani. Motivul? Mama ei era dependentă de droguri şi incapabilă să o îngrijească. La 13 ani, a rămas orafnă…soarta pe care o are acum fiul ei.
La 15 ani, băiatul ştie că moartea mamei sale nu a fost în zadar. Şapte persoane au primit o nouă şansă la viaţă, datorită organelor primite de la Schneider.