Laurence Chirac avea 58 de ani şi era fiica cea mare a fostului preşedinte Jacques Chirac. Ea suferea de o anorexie mentală încă din perioada adolescenţei. Laurence a murit din cauza unor afecţiuni cardiace, la Spitalul Necker, din Paris, scrie Le Point.
Fiica cea mare a fostului preşedinte francez era prea puţin cunoscută publicului, tocmai din cauza stării ei precare de sănătate. Fragilă şi discretă, Laurence a avut apariţii rarisime în public. De pildă, ea a fost prezentă la ceremonia de predare a puterii între fostul preşedinte francez Francois Mitterrand şi tatăl ei, Jacques Chirac, în mai, 1995, precum şi la aniversarea a 80 de ani de viaţă a tatălui ei, în noiembrie 2012, împreună cu toată familia ei, într-uun reportaj realizat de Paris Match.
Boală greşit tratată sau suferinţă psihică din cauza tatălui ei
Boala de care suferea Laurence este caracterizată prin refuzul alimentaţiei. Multă vreme, mama ei, Bernadette Chirac, fostă Primă-Doamnă a Franţei, a pus apariţia acestui sindrom pe seama unei meningite greşit tratate.
Cel puţin, acesta a fost diagnosticul medicilor după ce Laurence a început să aibă dureri cumplite de cap în timpul unui sejur în Corsica, la începutul anilor ’70. Potrivit altor specialişti, anorexia mentală ar fi survenit din cauza relaţiei pe care o avea cu tatăl ei, care era mai mult absent în familie, lucra pentru a-şi satisface ambiţiile sale de succes politic şi putere.
Pe de altă parte, familia Chirac a făcut tot ce i-a stat în putinţă, în privinţa tratamentelor care ar fi putu să îi amelioreze cel puţin boala lui Laurence. Au apelat la ajutoruul unor centre specializate atât din Franţa, cât şi din Europa, dar acestea funcţionau ca nişte structuri închise, ceea ce era frustrant pentru familia fetei care dorea să o aibă alături de ceilalţi membri ai familiei sale. Laurence a fost îngrijită, în paralel, de faimosul psihiatru Louis Bertagna.
Încercări de sinucidere şi zvonuri despre moartea fiicei lui Chirac
Prim-ministru între 1974 şi 1976, Chirac şi-a impus să fie cât mai aproape de fiica lui bolnavă şi a hotărât să ia dejunul cu ea în fiecare zi. În toată această perioadă, tatăl nu a mâncat împreună cu fiica lui timp de numai două zile, pentru că trebuia să onoreze nişte întâlniri politice.
Familia Chirac s-a constituit într-un adevărat clan în jurul lui Laurence, pentru a o încuraja şi a fi mereu alături de ea. Tânăra a cunoscut şi suişuri, şi coborâşuri în evoluţia stării sale de sănătate. Ea a ţinut neapărat să urmeze cursuri de Medicină şi a fost încurajată de membrii famieliei sale. De asemenea, a întreţinut şi o corespondenţă cu jurnalistul Patrick Poivre d’Arvor, a cărei fiică, Solenn, era şi ea victima anorexiei.
După ce a revenit la Matignon, în 1986, Jacques Chirac a fost victima unui zvon teribil: Laurence era moartă! … „Nici nu am mai avut puterea atunci să dau un comunicat oficial pentru a informa pe toată lumea că ea este vie!”, a posvestit în vremea respectivă Chirac.
În data de 13 aprilie 1990, în timp ce el se afla în Thailanda, a auzit un zvon potrivit căruia fiica lui s.-ar fi aruncat pe fereastră. După aproximativ 15 încercări de sinucidere, Laurence a fost instalată într.un apartament de la parterul unei clădiri, de pe strada Saint-Dominique. Mama ei venea să o viziteze în fiecare zi.
La Bitty, într-un castel al familiei, Laurence s-a mutat acolo şi ocupase o locuinţă în apropierea parcului domeniului, într-o zonă ferită de ochii curioşilor. Era ţinută departe de viaţa publică a tatălui său, dar a fost prezentă la Elysee, când el a devenit preşedinte, în 1995.
În schimb, Chirac a vrut ca cealaltă fiică a lui, Claude, să stea cât mai aproape de el. A numit-o responsabilă cu presa. În schimb, Laurence avea apariţii rare şi foarte discrete în public. Cu toate acestea, ea a apărut în 2012, într-un reportaj realizat de Paris Match, alături de tatăl său care împlinea 80 de ani.
„Laurence este drama vieţii mele”, îi spunea fostul preşedinte al Franţei jurnalistului Pierre Pean.
Pe Twitter, internauţii au publicat mesaje de condoleanţe şi de sprijin pentru familia fostului şef de stat.