Născută la câţiva kilometri de Reghin, la Caşva, Natalia Gliga a avut primul contact cu muzica la şcoală, scrie monitorulexpres.ro. După o scurtă perioadă petrecută la Bucureşti, cu părinţii refugiaţi, a revenit la Reghin pentru terminarea şcolii elementare. A început să frecventeze cursurile şcolii de industrie de la T]rgu Mureş, dar, din fericire, a renunţat, la insistenţele părinţilor, şi „pentru că nu era chemarea mea”, după cum susţine interpreta. Viaţa a dus-o apoi la un notariat public, unde a învăţat să scrie la maşină şi să redacteze acte oficiale. Teoria muzicală şi-a însuşit-o tot în capitală, la Liceul de muzică nr.12, sub directa îndrumare a Mariei Tănase şi a Miei Barbu. A fost colegă cu cei care, peste ani, aveau să se afirme în muzică la un nivel la care mulţi visează. Printre aceştia, Gheorghe Zamfir, de care Natalia Gliga îşi amintea că „era un coleg bun, şi care a avut ambiţie să se realizeze”.
Citeşte şi CUTREMURĂTOR. Gestul făcut de Maria Butaciu înainte de a-şi da sufletul
Talentul muzical al artistei Natalia Gliga a fost descoperit în 1954, de soprana Iolanda Mărculescu și cîntărețul de operă Mircea Buciu, scrie musicartist.ro.
La recomandarea Iolandei Mărculescu, din clasa a IX-a, Natalia Gliga, a plecat la București, unde și-a continuat studiile, la Liceul nr.12, concomitent cu pregătirea muzicală pe care și-a însușit-o la Școala Medie de Muzică nr.1, sub stricta supraveghere a unor profesori de renume precum: Maria Tănase, Mia Barbu, Filaret Barbu şi Viorel Cozma, profesori care au învățat-o cum să dea glasului ei nuanțare și frazare.
După ce a terminat cursurile Școlii de Muzică cu media 9.60 la secțiunea canto-popular, Natalia Gliga și-a făcut debutul artistic alături de Orchestra Populară „Miorița” din Brașov, care aparținea de Filarmonica „Gheorghe Dima”.
Natalia Gliga și-a continuat cariera în cadrul ansamblului ,,Doina Brașovului”. Alături de ei a construit o carieră de excepție timp de 34 de ani.
A cîntat în multe turnee, în compania unor artiști ca Benone Sinulescu, Rodica Bujor, Dan Moisescu, Emil Gavriş, Alexandru Grozuţă, Ioan Radu, Ileana Constantinescu, Alexandru Lăzărescu, Elena Sărăroiu, Maria Ciobanu, Ion Cristoreanu, Maria Dragomiroiu, Felician Fărcaşu, Maria Văduva etc. Puţină lume ştie însă că Natalia Gliga, împreună cu solistul Ion Luican au format primul duet muzical din istoria folclorului autentic românesc, înainte de apariţia lui Ion Dolănescu şi Irina Loghin.
Natalia Gliga face parte din categoria interpreților grei ai „Generației de Aur a Folclorului Românesc”, care în cei 34 de ani de carieră a cîntat pentru aproape 200 de președinți de state și personalități. De-a lungul anilor solista a cîntat în turnee în Franța, Germania, Austria, Bulgaria și Elveția. Natalia Gliga a fost membră a Uniunii Compozitorilor din România și a Uniunii Interpreților din România, are șapte discuri și zeci de înregistrări la radio și televiziune.