Bogdan Stanoevici a fost demis din postul de secretar de stat al Ministerului Culturii.
„Eu am aflat de la şofer, pe 30 decembrie, venind la birou. Nu am avut nicio discuţie cu ministrul. Cumva, mă aşteptam să se întâmple asta, deşi eu nu fac parte din niciun partid„, a declarat Bogdan Stanoevici, marţi, pentru Mediafax. „Eram tehnocrat înainte să vină tehnocraţii”, a mai spus Bogdan Stanoevici, precizând că este deranjat de modul în care s-au desfăşurat lucrurile. „Am fost extrem de dezamăgit. Nu ştiu unde este transparenţa despre care se tot vorbeşte acum în minister”, a menţionat Stanoevici.
Stanoevici a completat, la România TV, că situaţia a fost jenantă.
„Nu aveam şofer, eu conduceam maşina. Am aflat de la un şofer din minister care a transmis şefei mele de cabinet dacă ştie noutate. (…)
Ca să fiu sincer, nu aşteptam, pentru că nu aveam niciun motiv să astept. S-a spus că se depolitizează. Eu nu sunt membru de partid , deci nu aveam nicio legatura cu politică, chiar dacă am fost numit de premierul Ponta. (…) Nu aveam niciun motiv să mă gândesc… nu existau argumente. Acum poate nu-i place de chipul meu (n.red. – noului ministru al Culturii), dar putea să îmi spună. Mi se părea un minim de eleganţă să imi trimită macar un mail si sa ma prevină.
Am incercat incă d ela inceput să discut cu noul ministru, nu a avut timp. A trebuit să îi trimit o scrisoare la un moment dat pentru că erau nişte urgente la care erau necesara semnatura ministrului. M-a chemat să spun despre ce este vorba. A fost prima si ultima intâlnire.
Situaţia mi se pare jenantă. Dacă era ceva de reprosat, cel mai bine era să mi se spună. Dacă era vorba de o inlocuire dorită, era la fel de bine să mi să spună”, a declarat Stanoevici, la România TV.
Decizia privind eliberarea lui Bogdan Stanoevici din funcţia de secretar de stat la Ministerul Culturii a fost semnată de premierul Dacian Cioloş şi a fost publicată, pe 29 decembrie, în Monitorul Oficial.
Bogdan Stanoevici a fost secretar de stat al Ministerului Culturii începând din ianuarie 2015, când a fost numit în această funcţie printr-o decizie luată de premierul de la momentul respectiv, Victor Ponta. Înainte de a ocupa această funcţie, Stanoevici a fost ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni. Demisia sa a fost cerută la momentul respectiv din cauza problemelor cu care s-a confruntat diaspora în a-şi exercita votul la alegerile prezidenţiale.
Bogdan Stanoevici este de profesie actor, fiind cunoscut pentru roluri precum cele din filmele „Sania albastră”, de Ioan Cărmăzan, „Noi, cei din linia întâi”, de Sergiu Nicolaescu, „Tertium non datur”, de Lucian Pintilie, şi „Cel ales”, de Cristian Comeagă. Cu câteva luni înainte de Revoluţia din 1989, acesta a părăsit România, stabilindu-se în Franţa, unde şi-a continuat cariera actoricească. Stanoevici a revenit în România în anul 2011.
Pe de altă parte, odată cu înlăturarea lui Bogdan Stanoevici din conducerea Ministerului Culturii, şi Ortansa Luminiţa Constantin a fost eliberată din funcţia de secretar general adjunct pe care o deţinea temporar la Ministerul Culturii. O decizie în acest sens a fost publicată pe 29 decembrie, fiind semnată de premierul Dacian Cioloş, la propunerea instituţiei conduse de Vlad Alexandrescu.
„Există mai multe nume care se vehiculează pentru posturile de secretar de stat. Sper ca oamenii care vin să nu distrugă ce am realizat împreună cu Ionuţ Vulpescu (fostul ministru al Culturii, n.r.)”, a mai spus Bogdan Stanoevici.
„Este foarte curios cum domnul ministru (Vlad Alexandrescu, n.r.) a adus consilieri foarte tineri, care nu au niciun fel de experienţă. De exemplu, Andrei Rus (critic de film şi profesor, n.r.), care a fost implicat într-un scandal, ce s-a soldat cu deschiderea unui dosar penal, consiliază pe probleme ale cinematografiei”, a mai declarat Bogdan Stanoevici.