„CNATDCU încă lucrează la analiza tezelor de doctorat, iar la sfârşitul acestei săptămâni le vom cere un raport la ceea ce au făcut până acum”, a declarat Adrian Curaj în cadrul unei conferințe de presă.
Astfel, comisiile de analiza CNATDCU îşi vor formula punctele de vedere proprii, care pot fi verdict de plagiat. Ministerul Educației a demarat săptămâna trecută procedura de analiză a tezelor de doctorat unde au existat sesizări privind suspiciuni de plagiat, iar în cel mult 45 de zile titlurile de doctor ale celor găsiți vinovați ar putea fi retrase.
De asemenea, Ministerul Educaţiei a solicitat Bibliotecii Naţionale și universităților să pună la dispoziţia CNADCU copii ale tezelor de doctorat vizate, apelul fiind îndreptat către Universitatea din Bucureşti, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, Academia de Poliţie „Al. I Cuza” şi la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.
Ministrul Adrian Curaj arată prin deciziile sale că susține decizia Președintelui de a retrimite Parlamentului legea privind doctoratele, fiind o serie de pași importanți pentru stoparea fenomenului de plagiat și instaurarea unui cadru legal care să încurajeze excelenţa, transparența și integritatea în domeniul academic.
Mai mult, Curaj și-a exprimat speranța că la începutul lunii iunie va fi funcțională noua structură a CNATDCU, unde există dela 11 comisii selectate pentru desemnarea noilor membri pe baza unor criterii de meritocrație și transparență.
„Eu cred foarte mult în instituţii. Trebuie să le respectăm, să le facem credibile. CNATDCU este o instituţie și am toată speranţa că la începutul lui iunie vom avea noul cadru funcţional. Îmi propun să am o întâlnire undeva după prima decadă a lunii iunie în care să aduc vechii membri cu cei noi şi să fie cum nu s-a întâmplat până acum vreodată”, a adăugat ministrul într-o conferinţă de presă.