„Tata este bine. Acum bineînţeles avem nevoie de puţin timp în familie, să mergem mai departe, sa ne povestim, să petrecem timp unii cu ceilalţi (…) A primit multe telefoane, da. Din toate domeniile, de la prieteni, la politicieni”, a spus Andrei Năstase.
În plus, Andrei Năstase a dat jos barba purtată în semn de solidaritate cu tatăl cât timp acesta din urmă s-a aflat în detenţie.
„Acum suntem bine. Vedeţi că m-am bărbierit, totul e bine, e relaxare… Până la urmă, e o eliberare de suferinţă, presiuni, dureri, lucruri pe care am dori să le considerăm un capitol închis în viaţa noastră„, a mai spus fiul cel mare al lui Năstase.
Judecătorii Tribunalului Ilfov au decis pe 21 august ca fostul premier Adrian Năstase să fie eliberat. Sentinţa este definitivă. El a ieşit din Penitenciarul Jilava joi seara şi a fost aşteptat de fiii săi, Andrei şi Mihnea.
Instanţa a menţinut practic decizia Judecătoriei sectorului 4 şi considerentele care au stat la bază, un rol important în eliberarea fostului prim-ministru avându-l şi faptul că acesta a avut un comportament ireproşabil în închisoare, fără nici o pedeapsă, dar cu nouă recompense.
Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a spus că în doar câteva ore Adrian Năstase va fi eliberat întrucât sentinţa prevede „eliberarea de îndată”. Sentinţa a fost, de altfel, trimisă imediat la penitenciar, unde au avut loc formalităţile administrative în acest sens.
Cazacu a spus că decizia instanţei era previzibilă. „Din punctul nostru de vedere, al avocaţilor, erau 100% şanse să fie eliberat. Analizând profesionist şi la obiect contestaţia Parchetului, aceasta nu a avut substanţă nici faptică, nici juridică. În sarcina noastră a rămas combaterea motivelor contestaţiei. S-a dat o decizie definitivă extrem de corectă”, a apreciat Cazacu.
Avocatul a precizat că pedepsele complementare primite de Năstase se menţin, inclusiv interdicţia de a fi ales într-o funcţie publică atât pe durata condamnării, cât şi pentru 5 ani după. Ion Cazacu a spus că urmează să fie evaluat dacă este oportună implicarea de orice fel a clientului său în campania electorală. „Trebuie analizat acest lucru. Nu este scrisă negru pe alb această interdicţie, dar este important să nu dăm motive de discuţie”, a mai spus Cazacu.
Judecătoria Sectorului 4 a decis, în 23 iulie, că Adrian Năstase, condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare, după contopirea pedepselor din dosarele „Zambaccian” şi „Trofeul calităţii”, poate fi eliberat condiţionat, în urma executării unei treimi din pedeapsă. Propunerea a fost înaintată Judecătoriei Sectorului 4 de comisia responsabilă din Penitenciarul Jilava, care a arătat că Adrian Năstase „a avut un comportament foarte bun pe perioada detenţiei, nefiind sancţionat disciplinar”.
Instanţa a apreciat că există premisele că timpul executat a fost suficient pentru reeducarea lui Adrian Năstase şi că acesta, prin participarea activă la programele desfăşurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare, şi-a format şi consolidat o atitudine corectă faţă de valorile sociale, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială.
Judecătorul a menţionat că scopul preventiv şi educativ al pedepsei a fost atins, iar funcţiile de exemplaritate şi eliminare temporară ale pedepsei au fost îndeplinite, „astfel încât în viitor să se încadreze într-o viaţă normală, părăsind câmpul infracţional”.
Judecătorul a aplicat legea penală mai favorabilă, conform articolului 5 din noul Cod penal, analizând condiţiile impuse de lege pentru acordarea liberării condiţionate conform legislaţiei anterioare, iar nu conform noilor reglementări penale intrate în vigoare la 1 februarie 2014.