Aerul condiţionat poate fi PERICULOS pentru sănătate. Ce boli rişti să contactezi şi cum se curăţă aparatul

Aparatul de aerul condiţionat are numeroase avantaje, însă dacă nu este curăţat cu regularitate şi folosit corect, acest aparat se transformă într-o bombă cu microbi şi bacterii extrem de periculoase.
Iulian Tudor
30 iun. 2014, 09:32
Aerul condiţionat poate fi PERICULOS pentru sănătate. Ce boli rişti să contactezi şi cum se curăţă aparatul

Aparatele de aer condiţionat sunt la mare căutare în această perioadă. Utilizat abuziv, la temperaturi joase şi fără a fi întreţinut corespunzător, aerul condiţionat poate declanşa numeroase probleme de sănătate.

Aparatul de aer condiţionat te poate îmbolnăvi

Boli respiratorii. Aparatele de aer condiţionat dacă nu sunt curăţate periodic nu doar că nu aduc aer proaspăt, ci menţin concentraţia de poluanţi din încăpere şi împrăştie bacterii, virusuri şi mucegai. Pentru dezumidificare, aparatul depune particule de apă într-un vaporizator, care, dacă nu este golit, devine pepinieră de microbi. Astfel, apar virozele, bronşitele sau legioneloza (o formă severă de pneumonie), scrie doctorulzilei.ro.

Migrene şi sinuzită. Inflamarea sinusurilor nazale este, de regulă, provocată de infecţii bacteriene sau virale, dar mai poate fi cauzată şi de reacţii alergice (la polen, la praf, poluanţi), aerul uscat, sistemele de ventilaţie etc. Alte afecţiuni cauzate de aerul rece sunt rinitele, faringitele şi răguşeala.

Afecţiuni oculare. Afecţiuni oculare cum ar fi conjunctivita sau blefarita pot să apară atunci când aparatul de aerul condiţionat este utilizat excesiv şi când filtrele aparatului nu sunt curăţate cu regularitate. La persoanele sensibile, curenţii de aer pot favoriza şi apariţia infecţiilor urechii- otita medie.

Obezitate. Oamenii care stau mult timp în încăperi cu temperaturi constante se îngraşă mai repede pentru că organismul lor nu mai depune efort pentru a se încălzi sau răci. Această lipsă de activitate poate favoriza obezitatea.

Infarct. Trecerea bruscă de la o temperatură din interior cu 10, chiar 20 de grade mai mică decât cea din exterior poate aduce organismul în șoc termic. La acest risc sunt mai predispuşi cardiacii, dar și persoanele sănătoase pot avea dificultăți de respirație.

SFATURI de la medici:

  • Nu staţi sub jetul de aer rece pentru că riscaţi să faceţi paralizie facială
  • Curăţaţi filtrele măcar de două ori pe an
  • Reglaţi temperatura la 24-25 de grade, astfel încât diferenţa de la interior la exterior să nu fie mai mare de 6 grade
  • Nu amplasaţi aparatul în camera copilului, ci pe hol şi ţineţi uşile deschise
  • Spaţiile în care este pornit un aer conditionat ar trebui aerisite în mod regulat
  • Umiditatea propice pentru sănătate trebuie să se încadreze între 60-70%
  • Aparatul de aer condiţionat va fi curăţat şi dezinfectat cu instrumente şi produse speciale anticiuperci şi cu proprietăţi antibacteriene

Cum se curăţă aparatul de aer condiţionat:

1. Curăţă aparatul de aer condiţionat numai după ce te-ai asigurat că a fost întreruptă sursa de curent electric.

2. De regulă, aparatele de aer condiţionat sunt alcătuite din două părţi: o unitate interioară şi una exterioară. Unitatea interioară este partea aparatului care se montează în casă. Din cauza condensului, pe această unitate se depun o mulţime de bacterii şi ciuperci sau mucegai ce-ţi pun în pericol sănătatea. Poţi să cureţi unitatea cu o lavetă umedă, înmuiată într-o soluţie formată din apă şi puţin oţet sau bicarbonat, potrivit acasa.ro.

3. În general, masca unităţii interioare a aparatelor de aer condiţionat este detaşabilă. Este recomandat să scoţi această componentă atunci când te ocupi de curăţarea unui astfel de aparat, s-o cureţi şi s-o dezinfectezi. Înainte de a o monta la loc, asigură-te că este uscată foarte bine. Odată ce ai scos masca, poţi să te foloseşti de un aspirator pentru a aspira praful din interiorul aparatului de aer condiţionat.

4. Filtrele de aer pot fi curăţate şi înlocuite cu uşurinţă. Pentru a scoate filtrul unui aparat de aer condiţionat trebuie să rabatezi masca frontală a unităţii interioare până când aceasta se blochează. Apoi va trebui să prinzi filtrul de aer şi să-l tragi în jos. Îl poţi curăţa cu apă şi oţet sau cu o soluţie sau un spray special. După curăţare şi uscare, introdu partea superioară a filtrului în aparatul de aer condiţionat până când este complet fixat şi închide masca frontală.

5. Dacă nu ai folosit aparatul de aer condiţionat pentru o perioadă mai lungă de timp, este recomandat să verifici şi dacă admisia şi refularea aerului unităţii interioare şi exterioare sunt înfundate.

6. Există firme specializate care se pot ocupa de curăţarea aparatelor de aer condiţionat. Aceste firme folosesc substanţe speciale şi spray-uri care pot fi pulverizate şi în interiorul unităţilor sau în radiatoare, pentru o curăţare şi dezinfectare eficientă.

Citeşte şi Cum să foloseşti aerul condiţionat al maşinii pe timp de caniculă, pentru o funcţionare eficientă

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Până la ce oră circulă metroul în noaptea de Înviere 2025. Program special anunțat de Metrorex pentru zilele de Paște
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
Playtech.ro
Unde poţi obţine cel mai uşor cetăţenia, în Europa? Ţările blânde cu străinii
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Mari schimbări la BAC. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Educației
Ego.ro
EXCLUSIV Ce s-a întâmplat cu Armin Nicoară, imediat după ce a născut Claudia Puican
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Val de căldură în România, înainte de Paște. Când va fi cea mai călduroasă zi din această primăvară
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut-o pe cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Rămâne veșnic în amintirea tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Se dau bani retroactiv pentru milioane de seniori începând din mai! Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a confirmat recalcularea pensiilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți