În România, patronii de baruri, cluburi, restaurante pot intra în legalitate doar dacă obţin autorizaţie de funcţionare de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Pentru a fi cu actele la zi, au nevoie de o autorizaţie PSI, pe care o primesc de la o firmă specializată în lucrări de prevenire şi stingere a incendiilor. Pe piaţă sunt înfiinţate sute de astfel de firme, însă nu toate sunt acreditate. Dacă nu lucrezi cu una dintre ele, ISU nu-ţi eliberează autorizaţia de funcţionare, potrivit România TV.
Citeşte şi: ISU Bucureşti-Ilfov are o nouă conducere. Cine sunt noii şefi ai Inspectoratului
În urma investigaţiilor s-a descoperit că atât colonei cât şi generali ISU şi-au deschis firme de profil, acreditate şi preferate când vine vorba de eliberarea autorizaţiilor. Deşi legea le interzice să se implice în afaceri care pot fi în conflict de interese cu locul de muncă, mulţi dintre şefii pompierilor nu au ţinut cont de reguli.
Un caz concret este cel al Locotenent-colonelului Giani Aldoiu, până miercuri adjunct pe prevenire şi control în cadrul ISU Bucureşti-Ilfov. El a fost demis după demascarea minciunilor ascunse de şefii pompierilor, despre clubul Colectiv. În 2011, Aldoiu şi-a înfiinţat firma SC DETECT SYSTEM SOLUTION SRL, pe care a trecut-o pe numele surorii sale şi a nepotului.
Patronii de magazine din Călăraşi sunt avertizaţi de la bun început şi devine aproape o obligaţie să apeleze la firma lui Aldoiu.
Jurnaliştii de la Adevărul au scos la iveală numele altor şefi din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă care deţin firme de profil.
Fiul generalului cu două stele, Udor Aurel a înfiinţat, în 2006, firma Servicii de Pompieri şi Descarcerare SA. Tatăl său era, la acea vreme, inspectorul şef al ISU Bucureşti. Un an mai târziu şi nora generalului şi-a deschis firmă PSI, cu numele Compania de Stingeri şi Intervenţii.
Pentru a avea succes financiar şi-au ales şi parteneri de afaceri pe măsură. Aceştia sunt personaje controversate, cu legături politice, unii dintre ei anchetaţi acum de DNA pentru fapte de corupţie şi dare de mită.
Un alt nume din sistem este cel al colonelului în rezervă, Matei Tudorel. Părinţii lui şi-au deschis după Revoluţie o firmă de lucrări PSI. Aveau peste 60 de ani când au intrat în afaceri. În 2010, Matei Tudorel s-a pensionat cu grad de colonel în rezervă, brevet de pompier specialist şi acreditare de evaluator eliberată de ISU, spun cei de la Adevărul.
După 34 de ani în sistem, colonelul în rezervă Gheorghe Bârsan a ieşit la pensie din ISU Bucureşti în 2006 şi a înfiinţat firma de PSI Sarmis Columna Consult SRL. Este una dintre cele 21 acreditate de ISU pentru evaluarea riscului de incendiu.
Fratele colonelului Gheorghe Bârsan este Ovidiu Bârsan, comandant de detaşament la ISU Bucureşti. Soţia lui Ovidiu Bârsan lucrează la Sarmis Columna Consult. În ultimii cinci ani, a câştigat 60 de mii de euro.
În România, doar 40 de oameni au această acreditare. 23 dintre ei sunt, de fapt, foşti colonei sau maiori din ISU.