Este complicat sa te lupti de unul singur, in calitate de persoana fizica, cu firme de asigurare care au departamente juridice foarte bine organizate, scrie observator.tv. De aceea, este bine sa iti cunosti drepturile si sa stii ce pasi trebuie sa urmezi intr-o astfel de situatie.
Iata ce trebuie sa stii despre firmele de asigurari si cum poti obtine daune in urma unui accident auto:
Este important ca, in urma producerii accidentului, sa se faca imediat poze de la locul producerii acestuia.
Citeşte şi Accident HORROR la Arad. O persoană a murit, alte trei sunt în stare gravă
Daca este vorba despre un accident ce a produs daune materiale, este bine sa faci cateva poze care sa descrie momentul accidentului si sa dovedeasca pagubele. Daca incidentul implica vatamari corporale si victime, trebuie sa chemata de indata Politia Rutiera, care va demara o ancheta ce include atat masuratori si poze de la fata accidentului, cat si declaratiile persoanelor implicate. In cazul unui accident ce a generat vatamari corporale, vehiculele implicate nu trebuie nu trebuie miscate pana cand se incuviinteaza acest lucru de catre agentii de Politie. In cazul unui accident grav, poti actiona in instanta, cu ajutorul unei persoane specializate in domeniu. Gasesti un avocat pentru daune auto pe jgv.ro, unde poti gasi mai multe informatii referitoare la drepturile tale, obligatiile si procedurile care trebuie urmate in acest sens.
Daca accidentul a fost unul usor, cea mai simpla varianta este cea a intelegerii amiabile, insa acest lucru se aplica numai in cazul unui accident ce a generat doar pagube materiale, fiind implicate numai doua vehicule. Exista o fisa speciala pe care soferii o primesc odata cu RCA-ul, fisa care urmeaza sa fie completat de catre ambele parti, la producerea accidentului. De regula, nu se recomanda infaptuirea unei astfel de intelegi, deoarece risti ca societatea de asigurare sa iti refuze dosarul de dauna si, in acest caz, vei fi nevoit sa platesti reparatiile autovehiculului de unul singur, fara posibilitatea de a actiona in instanta.
Ce trebuie sa faci intr-o astfel de situatie?
Daca s-a produs un accident ce prezinta numai daune materiale, va fi nevoie sa te prezinti la Accidente Usoare cu documentele necesare si o copie a amenzii soferului vinovat. In felul acesta, asigurarile nu mai au niciun drept de a respinge dosarul si, prin urmare, poti recupa banii mult mai usor.
Daca ai fost victima unui accident cu vatamare corporala, este necesar sa pastrezi fiecare document ce dovedeste cheltuielile aferente, inclusiv facturi sau bonuri fiscale. In baza acestor dovezi, asiguratorul iti poate returna suma de bani menita sa compenseze atat daunele morale, cat si cele fizice.
In cele mai multe cazuri, suma pe care o ofera asiguratorul este de pana la 60% din suma totala cheltuita, cu mult mai putin decat suma restabilita in instanta.
Daca ai fost implicat intr-un accident cu vatamare corporala si esti vinovat de producerea acestuia, cel mai recomandat este sa ajungi la o buna intelegere cu victima, in scris, care sa mentioneze faptul ca a despagubita cu o anumita suma de bani si, prin urmare, nu mai prezinta si alte pretentii sau cereri materiale.
Oricine trebuie sa isi cunoasca drepturile in astfel de situatii si sa aiba posibilitatea de a apela la un specialist, in cazul in care se cer daune materiale. Nu trebuie sa te lupti singur cu astfel de situatii. Apeleaza la o persoana care te poate ajuta sa depasesti momentul si sa gestionezi cat mai bine cazul de fata.