Unele dintre victimele accidentelor rutiere consideră că şoferul nu a fost vinovat şi, din dorinţa de a nu-i face rău, renunţă la pretenţii, scrie cugetliber.ro. Trebuie ştiut faptul că nu şoferul este cel care plăteşte despăgubirile în cazul unui accident rutier, ci firma de asigurări. Conducătorul auto va scoate banii din buzunar numai dacă era băut sau drogat în momentul impactului. Însă, şi în acest caz, victima îşi va primi banii, iar firma de asigurări se va îndrepta ulterior către şofer.
Citeşte şi Trei persoane în stare gravă în urma unui accident în Caraş-Severin FOTO
Asociaţia Heracleea Despăgubiri Victime, din Constanţa, este una dintre firmele care vin în sprijinul celor aflaţi în suferinţă.
„În momentul în care suntem contactaţi, preluăm cazul. Asta înseamnă că îi învăţăm pe oameni care sunt drepturile lor legale. Îi îndreptăm spre Medicina legală, pentru că trebuie să se prezinte într-un termen legal, de 30 de zile. Atunci când victima este spitalizată sau în ghips şi nu poate demara toată procedura, poate apela la noi. Avem dreptul să mergem să îi depunem documentele. Totodată, oferim asistenţă juridică, ceea ce implică asistarea clientului de la început până la sfârşit şi ne ocupăm de tot dosarul”, a declarat Florina Marcu, juristul Asociaţiei Heracleea Despă-gubiri Victime.
Iniţial, victima nu trebuie să plătească nimic pentru aceste servicii, dar, dacă doreşte ca asociaţia să o reprezinte, va semna un contract, în faţa unui notar.
„Nu cerem bani de la început, pentru că ştim cât de greu le este mai ales după ce au un necaz. În momentul în care despăgubim o persoană vătămată, noi luăm un procent din suma pe care o primeşte la final”, a mai declarat Florina Marcu.
Parte vătămată sau parte civilă După producerea accidentului, victima trebuie să se prezinte la poliţie pentru a depune certificatul medico-legal, însă trebuie să le ceară anche-tatorilor şi un alt document.
„Din toate cazurile pe care le-am avut, victimele nu ştiau ce trebuie să facă. Îşi luau certificatul medico-legal şi îl ţineau acasă. Ei trebuie să ceară de la Poliţie şi Anexa 2, cu care se îndreaptă către firma de asigurări. Nu înţeleg de ce poliţiştii nu le dau această anexă mereu şi de ce nu le explică victimelor care sunt paşii pe care ar trebui să îi urmeze. Dacă nu are peste 90 de zile de îngrijiri medicale, trebuie să depună o adresă la Poliţie sau la Parchet, în care să se constituie parte civilă, altfel dosarul se închide. De asemenea, legea spune că o victimă se poate adresa organelor de anchetă până la trei ani de la evenimentul rutier”, a adăugat juristul asociaţiei.
Probleme cu maşinile înmatriculate în alte state? Chiar dacă şoferul vinovat are maşina înmatriculată în alt stat, nu este nicio problemă. Asta pentru că firma de despăgubiri colaborează cu cele aflate peste hotare.
„Nu există niciun impediment, deoarece fiecare are corespondent în ţară la noi. Singura problemă este că du-rează mai mult, respectiv 60 de zile ca să primim răspunsul de la Biroul Asigurărilor de Autovehicule din România (BAAR) prin care ne confirmă că poliţa este valabilă. Nu ar trebui să se sperie nimeni de maşinile înmatriculate peste hotare”, a mai spus Florina Marcu. Mai mult, chiar dacă şoferul fuge de la locul accidentului, victima este despăgubită de către BAAR.
Cazuri de peste hotare Ultimul caz preluat de Asociaţia Heracleea Despăgubiri Victime este un accident rutier petrecut în luna mai, în Germania. Cinci români care se deplasau cu un autocar din România au fost implicaţi într-un grav accident rutier.
„Părinţii unui tânăr de 25 de ani ne-au contactat şi ne-au cerut ajutorul. Băiatul lor era grav rănit, iar reprezentanţii spitalului unde era internat le-au cerut 10.000 de euro pentru a se asigura că vor plăti costurile operaţiilor. Am demarat procedurile, am luat legătura cu firma de asigurări şi lucrurile au decurs foarte bine”, a mai declarat Florina Marcu.