Un proiect de lege privind plafonarea DAE se află în dezbaterea Parlamentului.
Asociaţia Societătilor Financiare din România (ALB) spune că, deşi pare o măsură care ar trebui să aibă drept efect reglementarea pieţei de creditare în avantajul consumatorilor români, Plafonarea, în mod arbitrar şi fără o consultare prealabilă a industriei financiare, a dobânzilor la nivelul întregii pieţe de creditare poate avea că efect limitarea accesului populaţiei la soluţii de creditare pentru nevoile personale, de bază, ale acestor consumatori, cum ar fi: refinanţare, cheltuieli medicale, bunuri de folosinţă îndelungată (electrocasnice – televizoare, frigidere, maşini de spălat, sisteme de încălzire), cheltuieli ocazionate de renovarea locuinţei sau cheltuieli cu educaţia copiilor.
Ceea ce se doreşte a fi o măsură de protecţie a consumatorilor de servicii financiare, poate avea, însă, efect invers, iar mulţi dintre aceşti clienţi nu vor mai avea posibilitatea să acceseze credite potrivite nevoilor lor de la instituţiile reglementate, aprreciază asociaţia.
ALB a trimis biroului permanent al Camerei Deputaţilor o solicitare de prelungire a termenului pană la care pot fi depuse amendamente. Termenul propus iniţial este 14 martie 2018, mult prea scurt pentru a permite o analiză amănuntită şi o dezbarere informată.
Instituţiile financiare nebancare membre ALB, care au 1,7 milioane de clienţi activi, au acordat credite de consum noi în valoare de 5,2 miliarde lei în 2017.
ALB este principală asociaţie profesională care reprezintă industria de credit de consum, membrii asociaţiei acordând aproximativ 90% din totalul creditării nebancare din România.