Judecătoria Râmnicu Vâlcea a dispus validarea alegerii primarilor din 14 unități administrativ teritoriale arondate acestei instanțe, respectiv orașele Băile Govora și Ocnele Mari, precum și comunele Păușești-Măglași, Dănicei, Budești, Muereasca, Frâncești, Milcoiu, Dăești, Bujoreni, Golești, Mihăești, Runcu și Galicea. Încheierile prin care s-a dispus validarea alegerii primarilor sunt executorii.
De asemenea, s-a dispus „invalidarea alegerii domnului Gutău Mircia, candidat din partea Partidului Ecologist Român la alegerile locale din 5.06.2016, în funcția de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, pentru neîndeplinirea condiției de eligibilitate constând în inexistența unei hotărâri judecătorești definitive prin care s-a aplicat interdicția exercitării dreptului de a fi ales”, potrivit comunicatului de presă.
Reprezentanții Judecătoriei Râmnicu Vâlcea au menționat, totodată, că încheierile pronunțate prin care s-a dispus validarea sau, după caz, invalidarea alegerii primarilor vor fi redactate în termen de maximum trei zile și pot fi atacate cu apel „de către orice persoană interesată în termen de 30 de zile de la luarea la cunoștință, dar nu mai târziu de un an de la data pronunțării lor, potrivit art. 534 din Codul de procedură civilă, de către Birourile Electorale petiționare și persoanele supuse procedurii validării — în termen de 30 de zile de la comunicare”.
Mircia Gutău, cu două condamnări definitive la activ, a declarat în direct la România TV că interdicţia de a candida pentru o funcţie publică aleasă i-a expirat în urmă cu un an. El a spus că Biroul Electoral i-a validat candidatura şi nimeni nu i-a cerut vreo dovadă privind dreptul de a fi ales.
Mircia Gutău a mai precizat că va ataca decizia de miercuri a Judecătoriei Râmnicu Vâlcea.
Mircia Gutău a câştigat la alegerile locale din 5 iunie al treilea mandat de primar, cu 45% din voturi. El are la activ două condamnări definitive la închisoare cu executare. În 2010, Gutău a fost condamnat la trei ani şi jumătate închisoare cu executare, după ce a fost acuzat că a pretins 50.000 de euro mită de la un om de afaceri în schimbul eliberării unui certificat de urbanism. În 2014, acesta a mai primit trei ani şi jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată. Pedepsele au fost contopite, iar în martie 2015 i-a expirat şi interdicţia de a fi ales într-o funcţie publică.