Alegeri 2024. PSD şi PNL ar fi ajuns la o înţelegere în ceea ce privește comasarea alegerilor

Liderii PSD şi PNL ar fi ajuns deja la o posibilă înţelegere în privinţa comasării alegerilor, însă decizia finală va fi luată astăzi în şedinţa Coaliţiei de guvernare. O decizie de comasare ar trebui votată în Parlament până la finalul lunii martie. Opoziţia a anunţat însă deja că va ataca la CCR orice modificare a legislaţiei în acest sens.
Filip Stan
08 feb. 2024, 10:14
Alegeri 2024. PSD şi PNL ar fi ajuns la o înţelegere în ceea ce privește comasarea alegerilor
Sursa foto: Inquam Photo

Coaliţia discută, joi, despre comasarea alegerilor de anul acesta. Conform unor surse, ultimele scenarii discutate în coaliţie se referă la o dublă comasare a alegerilor din acest an: alegerile locale europarlamentare, pe 9 iunie, precum şi o comasare a alegerilor parlamentare cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în luna decembrie.

Deşi nici PNL şi nici PSD nu îşi asumă paternitatea iniţiativei comasării alegerilor, liderii politici ai celor două formaţiuni vorbesc despre nevoia de a se face această comasare, din mai multe motive, precum economia care ar fi făcută la bugetul naţional, dar şi evitarea unei extenuări a electoratului, chemat de patru ori la vot şi a riscului unei prezenţe slabe la vot, care nu ar da legitimitate votului, scrie news.ro.

În spatele declaraţiilor stau, însă, calculele politice, partidele încercând să îşi maximizeze şansele în alegerile din acest an.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, declara recent că ideea comasării alegerilor ar putea aduce o prezenţă mai mare la vot.

”Dacă ne uităm, din iunie până în decembrie, cu toţii vom fi ocupaţi şi preocupaţi de ceea ce se va întâmpla pe scena politică. Pentru că este o bătălie în urma căreia cel care va câştiga ia totul, iar ceilalţi trebuie să o ia de la început, ceea ce este foarte corect. Şi atunci nu cred că ne putem permite în contextul actual să sacrificăm o jumătate de an doar pentru un astfel de plan care se derulează pe cele şase luni”, a spus Nicolae Ciucă.

Citește și: Ciolacu şi Simion, poziţii diferite pe tema comasării alegerilor: „Nu cred în argumentul lipsei de democraţie dacă se face o comasare” versus „Dacă nu mai avem Constituţie, înseamnă că totul e permis”

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, susține că ideea comasării alegerilor nu aparţine PNL, dar dă exemplul altor state precum Belgia sau Italia în care s-au comasat unele scrutine.

”Nu pleacă de la noi (ideea comasării alegerilor – n.r.). Anul trecut am deschis această discuţie pentru că, în mod evident, ne gândeam că trebuie să existe ceva timp înainte pentru a oferi predictibilitate procesului democratic de vot. Când vorbim de aceste alegeri organizate împreună, vorbim de simplificarea procesului electoral, în niciun caz de şmecherie, votul democratic niciodată nu va fi egal cu şmecheria. Dacă e să vorbim de şmecherie, ar trebui să ne uităm la exemplele a şapte state europene care – ce să vezi? – organizează împreună anumite tipuri de alegeri fix cu prilejul alegerilor europarlamentare”, afirma Ionuţ Stroe, în cadrul unei emisiuni la TVR Info.

 

PSD susține comasarea, dar nu își asumă propunerea. Ciolacu: Făcând această comasare, mai mulţi cetăţeni, mai mulţi români participă la vot

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că nu s-a discutat acest subiect însă o analiză va fi făcută în şedinţa de joi a coaliţiei. La fel ca liberalii, și Ciolacu dă exemplu alte state europene care au luat această decizie.

”Făcând această comasare, mai mulţi români participă la vot”, a spus Marcel Ciolacu, arătând că, dacă erau singure europarlamentarele, fără niciun referendum, cum se mai întâmpla în trecut, atunci prezenţa la vot va fi una minimă, astfel că nu crede în argumentul lipsei de democraţie.

La rândul lui, prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a afirmat că nu s-a luat niciun fel de decizie privind comasarea alegerilor în cadrul coaliţiei de guvernare, menţionând că, atunci când se ajunge la un acord, acesta trebuie prezentat românilor.

 

Klaus Iohannis susține comasarea alegerilor din 2024: Patru runde de alegeri este foarte mult

Preşedintele Klaus Iohannis a comentat la Strasbourg scenariile privind comasarea alegerilor, el afirmând că patru runde de alegeri este foarte mult şi că nu este împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp şi se anunţă, fiind o metodă de a reduce numărul de scrutine.

”Alegerile vor avea loc toate în acest an. Patru runde de alegeri este foarte mult, care cu care se pot comasa, în mod legal, corect şi constituţional va elucida Guvernul şi coaliţia de guvernare. Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp şi se anunţă, este o metodă de a reduce numărul de scrutine”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

 

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Fanatik.ro
Cele două băuturi care îți îmbunătățesc starea de spirit. Este vorba de ceaiuri pe care le găsești oriunde
Capital.ro
Ungaria, sprijin total PENTRU ROMÂNIA. Decizia total neașteptată a fost luată DIRECT la Budapesta
Playtech.ro
Vestea momentului despre Ion Iliescu! S-a anunţat direct, fără prea multe cuvinte. Era de aşteptat
DailyBusiness
MApN scoate 5.000 de posturi la concurs! Cât vor câștiga românii care vor intra în armată?
Adevarul
Platforma de comerț Temu, acuzată de manipularea clienților. Psiholog: Se bazează pe cei care fac acele cumpărături din impuls
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
Un celebru cuplu din România se iubea pe furiș. El își înșela partenera
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai Neșu, după ce a fost părăsită de fostul fotbalist!
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Anca Dumitra se retrage din Las Fierbinți! 'Nu o interesează acest aspect'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Patrocle este în continuare de negăsit! Cățelul dispărut în luna martie este căutat în tot Bucureștiul: Recompensa a fost mărită la 6.000 de lei
Capital.ro
GHEORGHE DINCĂ a primit vestea chiar acum. Decizia luată în dosarul CARACAL
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Căsătorie în secret pentru celebra mezzosoprană Andreea Ilie: S-a unit în taină cu iubitul ei, Virginio Dell Uomo!
MediaFlux
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'