Aflat la Bruxelles în exil, Puigdemont a salutat „o victorie pentru Republica catalană”, scrie BBC, citat de news.ro.
El a spus că rezultatul alegerilor arată că poporul catalan a câştigat dreptul de a fi ascultat, iar încercarea premierului spaniol Mariano Rajoy de a opri mişcarea pentru independenţa Cataloniei a a eşuat.
În urma alegerilor de joi – care au înregistrat o prezenţă istorică la vot, respectiv 80% – Partidul Cetăţenilor (CS), care vrea ca regiunea Catalonia să rămână în cadrul Spaniei, a obţinut 25% din voturi şi ar urma să aibă 36 de mandate în noul Legislativ. Cele trei formaţiuni proindependenţă – Stânga Republicană a Cataloniei (ERC), Împreună pentru Catalonia, formaţiunea premierului catalan demis Carles Puigdemont, şi Unitatea Populară, ar urma să obţină un total de 70 din cele 135 de mandate în noul Parlament, astfel că separatiştii îşi vor putea menţine majoritatea în legislativ.
Catalanii au votat masiv, joi, pentru a decide dacă separatiştii se întorc la putere în regiunea din nord-estul Spaniei, la două luni după ce au fost destituiţi în urma unei tentative de secesiune care a zguduit Spania şi Europa.
După proclamarea unilaterală a independenţei pe 27 octombrie, Guvernul spaniol al lui Mariano Rajoy a suspendat autonomia regiunii, a destituit Executivul şi a dizolvat Legislativul regionale, pentru a convoca aceste noi alegeri.
Criza catalană, care a ţinut prima pagină în întreaga lume pe 1 octombrie, când poliţia spaniolă a reprimat în mod brutal un referendum de autodeterminare interzis de justiţie, a alarmat Uniunea Europeană care, temându-se de o contagiune separatistă, a susţinut Madridul ferm.