Aceste alegeri legislative urmează să reîntărească poziţia parlamentarilor loiali preşedintelui rus după câţiva ani tumultoşi, marcaţi de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, răcirea considerabilă a relaţiilor dintre Kremlin şi Occident, lansarea unei operaţiuni militare în Siria, potrivit news.ro. De asemenea, ruşii au fost puternic loviţi în ultimii doi ani de o criză economică, care a dus la căderea rublei în urma implementării sancţiunilor economice internaţionale.
Însă, popularitatea lui Vladmiri Putin rămâne extrem de ridicată, iar aproximativ 80% din alegătorii ruşi îl susţin în următoarele alegeri prezidenţiale. De asemenea, controlul strict exercitat de autorităţile ruse asupra instituţiilor de presă şi discursului public pregăteşte o cale singură către cel de-al patrulea mandat prezidenţial al lui Vladimir Putin.
În ciuda evenimentelor dramatice care au zguduit ţara, campania pentru Duma de Stat – o instituţie care are în realitate puţină putere de decizie şi urmează linia de politică stabilită de către Kremlin – a fost considerată una dintre cele mai plictisitoare din istoria recentă.
În Sankt Petesburg, un alt alegător a susţinut că rezultatele votului sunt absolut predictibile, dar ”este ţara mea şi trebuie să-mi exprim opinia. Cel puţin mă întreabă care este opinia mea”.
Secţiile de vot s-au deschis la ora locală 8.00 în peninsula Kamceatka (sâmbătă 23.00 ora României) şi se vor închide în exclava Kaliningrad la ora locală 20.00 (21.00 ora României), desfăşurându-se de-a lungul celor 11 fuse orare din Rusia.
Locuitorii din peninsula anexată Crimeea se numără pentru prima dată printre cei 110 milioane de alegători chemaţi la urme, deşi deschiderea secţiilor de vot în teritoriul contestat a fost condamnată de către Kiev.
Rusia Unită se aşteaptă să obţină prima poziţie în alegerile legislative, înainte de alte formaţiuni politice loiale preşedintelui rus, precum comuniştii şi ultra-naţionaliştii de la Partidul Democratic Liberal.
De asemenea, liderul rus şi-a exprimat sâmbătă susţinerea pentru parlamentarii de la Rusia Unită. ”Am creat Rusia Unită ca partid politic, aşa că nu este nevoie de niciun comentariu suplimentar în acest sens”, a declarat Vladimir Putin.
Într-o încercare de a ridica legitimitatea alegerilor, fostul director controversat al biroului electoral a fost înlocuit cu activista pentru drepturile omului Ella Pamfilova.