Prin acest sistem, buletinele de identitate sau paşapoartele alegătorilor vor fi scanate cu ajutorul unor tablete, în secţiile de vot, datele de identificare fiind introduse într-un sistem informatic şi astfel prevenindu-se fraude electorale de tipul votului multiplu, spre exemplu.
CITEŞTE ŞI: Consilierii generali nu vor să folosească sistemul de vot electronic care valorează 180.000 de euro
Autoritatea Electorală Permanentă a publicat în septembrie normele de aplicare a legii care stabileşte cum funcţionează acest sistem, iar Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), care îl va implementa, a anunţat şi care sunt cele două firme care s-au înscris la licitaţia de 25 de milioane de lei (5,5 milioane euro) pentru livrarea primelor 23.000 de tablete şi a suporturilor speciale pentru ele: Teamnet International şi S&T, firmă austriacă de IT care a colaborat în trecut cu firma Teamnet, împotriva căreia concurează acum.
Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal a fost legiferat încă din luna mai 2015, scrie Gândul.
Autoritatea Electorală Permanentă a publicat în luna septembrie normele de aplicare ale legii care prevede introducerea acestui sistem, iar STS a anunţat miercuri care sunt firmele care s-au înscris la licitaţia pentru livrarea primelor 23.000 de tablete, procedură deschisă în luna august. Conform AEP, la alegerile din 2016 vor exista 18.533 de secţii de votare în România, fiind nevoie de cel puţin 30.000 de operatori pentru tabletele nou introduse prin acest Sistem.
Autoritatea Electorală Permanentă urmează să instruiască peste 30.000 de operatori de calculator care vor fi prezenţi în secţiile de votare din toată ţara, cum să folosească noul sistem, precum şi pe preşedinţii secţiilor de votare.
„Autoritatea Electorală Permanentă va asigura managementul proiectului şi resursa umană, iar STS va pune la dispoziţie partea tehnică a sistemului informatic, ocupându-se de achiziţia calculatoarelor necesare funcţionării Sistemului.
Misiunea cea mai dificilă în procesul de informatizare va fi instruirea celor 30 de mii de operatori de calculator. Trebuie să găsim persoane care să dorească să se implice în acest proiect, precum şi resursele financiare necesare motivării acestora.
Operatorii de calculator ai birourilor electorale ale secţiilor de votare vor beneficia, potrivit legii, de o indemnizaţie stabilită prin hotărâre a Guvernului”, spunea Ana Maria Pătru, preşedintele AEP, în luna septembrie.