Ambasadoarea Kathleen Kavalec aruncă bomba despre candidatura președintelui României la șefia NATO: „SUA au cel mai înalt respect pentru preşedintele Iohannis”

Kathleen Kavalec, Ambasadoarea Statelor Unite ale Americii (SUA) la București, a vorbit miercuri despre intenția lui Klaus Iohannis de a candida la șefia NATO și a subilinat că SUA au un deosebit respect față de președintele României.

13 mart. 2024, 18:36
Ambasadoarea Kathleen Kavalec aruncă bomba despre candidatura președintelui României la șefia NATO: „SUA au cel mai înalt respect pentru preşedintele Iohannis”

Ambasadoarea Kathleen Kavalec aruncă bomba despre candidatura președintelui României la șefia NATO. Ambasadoarea SUA în România a participat miercuri, la Suceava, la vernisarea expoziţiei fotografice itinerantă „Noi, Poporul/ We the People”, care celebrează aniversarea a 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România.

Citește și Presa internaţională îl avertizează pe Klaus Iohannis: „Trebuie să-l înfrunte pe candidatul preferat de SUA la şefia NATO!”

Ambasadoarea Kathleen Kavalec aruncă bomba despre candidatura președintelui României la șefia NATO

Cu această ocazie, Kathleen Kavalec a fost întrebată ce părere au SUA despre anunțul şefului statului român privind intenţia sa de a candida pentru funcţia de secretar general al Alianţei Nord Atlantice (NATO), iar răspunsul a fost unul favorabil pentru Klaus Iohannis.

„România este un partener cheie pentru SUA în cadrul NATO, contribuie cu un procent de 2,5 din PIB pentru apărarea sa. România este un aliat cheie şi un partener pe parcursul acestui război teribil de la graniţe şi noi avem cel mai înalt respect pentru preşedintele Iohannis”, a afirmat Kathleen Kavalec.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că a decis să intre în competiţie pentru funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice.

Șeful statului român susține că își asumă această decizie, mai ales că Europa de Est are o contribuție valoroasă în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

”Cred că NATO are nevoie de o reînnoire a perspectivei asupra misiunii sale. Europa de Est are o contribuție valoroasă în discuțiile din cadrul NATO, cu o reprezentare echilibrată, puternică, influentă din această regiune. Alianța va putea lua cele mai bune decizii care să răspundă nevoilor tuturor statelor membre. Pentru toate aceste motive, am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO. Îmi asum această candidatură în numele României, cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa și regiunea noastră”, a declarat Klaus Iohannis, marți, în cadrul unei declarații de presă susținute la Palatul Cotroceni.

Iohannis ar urma să își încheie mandatul de președinte al României în 21 decembrie 2024.

România a notificat aliații NATO că intenționează să-l propună pe Klaus Iohannis secretar general al Alianței în contextul în care SUA, Marea Britanie și Franța au anunțat că-l susțin pentru funcția de secretar general al NATO pe premierul olandez Mark Rutte.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exclus categoric să rămână în continuare în fruntea Alianței după luna octombrie a acestui an, când îi expiră mandatul, în condițiile în care mandatul i-a fost prelungit deja din cauza izbucnirii războiului din Ucraina.

Intenția lui Klaus Iohannis de a fi succesorul lui Jens Stoltenberg a fost vehiculată încă din anul 2022.

Citește și CTP îl compară pe Iohannis cu Firea după ce acesta și-a anunțat candidatura la șefia NATO: ”Tot atâtea șanse de câștig”