‘Înţelegem că problemele discutate aici vor atinge şi situaţia de la Marea Neagră, situaţia din Ucraina, că vor discuta despre relaţiile cu Federaţia Rusă. Sperăm că nu vor agrava, ci vor contribui pozitiv la un posibil trend pozitiv, dar să vedem care vor fi rezultatele’, a afirmat Malginov la Digi 24, întrebat cum priveşte vizita la Bucureşti a vicepreşedintelui american Joe Biden, dar şi a unor oficiali CIA şi a secretarului general NATO Anders Fogh Rasmussen.
El a apreciat că este firesc ca statele membre NATO şi UE să se viziteze reciproc, însă a precizat că în funcţie de rezultatele acestor discuţii Rusia îşi va construi propria politică.
‘România este membru al NATO şi al UE. România are relaţii strategice cu SUA. Este firesc ca statele să schimbe vizite. Acesta este un aspect.(…) Este ceva normal. Dar când ne uităm la NATO ca un întreg şi vedem noile discuţii care au loc cu scopul de a reînnoi relaţiile politice cu Rusia şi de a creşte prezenţa trupelor permanente, nu sunt fapte pe care să le ignorăm din punct de vedere strategic şi geopolitic. Şi vom lua aceste lucruri în considerare şi vom construi propria noastră politică legată de aceste lucruri’, a subliniat ambasadorul Oleg Malginov.
Decizia de a interzice accesul avionului în care se afla Rogozin-un gest deloc pozitiv
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Oleg Malginov, a mai apreciat, într-un interviu difuzat sâmbătă, că decizia autorităţilor române de a interzice accesul în spaţiul aerian al avionului în care se afla vicepremierului rus Dmitri Rogozin nu a fost un ‘gest prietenos’ şi ‘deloc pozitiv’ pentru relaţiile dintre România şi Federaţia Rusă.
‘Domnul Rogozin împreună cu delegaţia oficială a Federaţiei Ruse au fost invitaţi în Moldova şi Tiraspol. A mers acolo, dar Ucraina nu i-a permis survolul prin spaţiul aerian şi a ales altă cale. A ajuns la destinaţie mai târziu cu două-trei ore. Anumite întâlniri cu autorităţi din Moldova au fost anulate din această cauză. (..) Apoi s-a spus că au fost nişte negocieri între autorităţile aeriene şi piloţi. Apoi s-a luat decizia de a nu permite avionului să treacă înapoi. Noi nu am considerat acest incident ca un gest prietenos. Era o delegaţie oficială în orice caz. Era viceprim-ministrul, ministrul Culturii, un număr de deputaţi şi alţi oficiali. A fost considerat un gest deloc pozitiv de către Federaţia Rusă’, a afirmat Malginov, într-un interviu pentru Digi24. Referitor la postarea ulterioară de pe Twitter a vicepremierului rus, Malginov a precizat că el nu utilizează această reţea şi o consideră ‘prea directă’ şi ‘emoţională’.
‘Nu sunt o persoană cu avansate cunoştinţe tehnologice, nu sunt utilizator al Twitter sau altceva. Dar înţeleg că această sursă media este puţin prea directă, emoţională şi dacă politicienii lucrează cu ea trebuie să accepte regulile, dar, după cum am spus, poziţia oficială este exprimată de preşedinte, prim-ministru şi ministrul de externe. Suntem în contact cu Ministerul de Externe român pentru a ne explica reciproc poziţiile’, a spus ambasadorul rus la Bucureşti.
Întrebat dacă a clarificat acest incident cu MAE, oficialul rus a răspuns: ‘Suntem în plin proces, da’.