Reprezentanţii Poliţiei Judeţene Arad au precizat, miercuri, că în cazul cantităţii de peste 400 de tone de bare din cupru care au fost luate cu acte false de la o firmă din Zona Liberă Curtici marfa a fost depistată şi recuperată.
„În fapt, la data de 21 septembrie, am fost sesizaţi despre faptul că persoane necunoscute la acea dată ar fi emis printr-o adresă de email fictivă o solicitare de a se livra din depozitul unei societăţi comerciale de pe raza localităţii Curtici, 414 tone bară de cupru, către o altă societate comercială. În baza solicitării, au fost efectuate 20 de transporturi de role bară de cupru către o altă destinaţie decât cea menţionată în documente. Sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, poliţiştii arădeni au reuşit recuperarea integrală a prejudiciului cauzat persoanei vătămate, în valoare de 2.000.000 euro, fiind identificate atât mijloacele auto utilizate pentru transportul rolelor, cât şi destinaţia finală a acestora”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Judeţene Arad.
Poliţiştii precizează că cercetările privesc „identificarea tuturor persoanelor implicate în săvârşirea faptelor şi stabilirea împrejurărilor în care cei bănuiţi au procedat la comiterea activităţii infracţionale”.
Anchetatorii refuză să ofere orice fel de informaţii despre suspecţi sau gruparea din care se presupune că fac parte, invocând faptul că cercetările ar putea fi periclitate.
Surse din rândul anchetatorilor au declarat, totuşi, pentru News.ro, că şoferii camioanelor s-au folosit de identităţile unor persoane decedate, numerele de înmatriculare au fost false, la fel şi actele privind transportul mărfii şi destinaţia acesteia.
Cuprul ar fi fost descărcat în câteva locaţii din judeţele Arad şi Timiş, iar şoferii ar fi fost identificaţi în Timişoara.
Primarul oraşului Curtici, Bogdan Ban, declarase, marţi, pentru News.ro, că o anchetă a Poliţiei şi Parchetului are loc după ce o cantitate foarte mare de cupru a fost preluată ilegal de la o firmă aflată în Zona Liberă Curtici.
„Poliţia a venit să ne solicite acces la imaginile surprinse de camerele de supraveghere instalate în oraş, pentru a identifica acele camioane în care a fost încărcat cuprul”, spunea primarul.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, procurorul Dan Ursu, a confirmat că are loc o anchetă pentru înşelăciune, în timp ce Biroul de presă al Poliţiei Judeţene a adăugat că se fac cercetări atât pentru înşelăciune, cât şi pentru fraudă informatică.
Conform unor surse din rândul anchetatorilor, cuprul a fost încărcat în mai multe camioane la sfârşitul săptămânii trecute, în baza unei comenzi electronice primite de firma prejudiciată, care deţine un depozit în perimetrul terminalului feroviar de mărfuri din zona Staţiei CFR Curtici.
Firma ar fi primit comanda electronică pentru 414 de tone de cupru, iar ulterior s-au prezentat camioane pentru încărcarea mărfii, şoferii prezentând documente, inclusiv acte de identitate, despre care anchteatorii spun că fuseseră falsificate.
Angajaţii firmei din Curtici au constatat după câteva ore de la plecarea camioanelor că au fost înşelaţi, prejudiciul fiind estimat iniţial la 20 de milioane de lei, iar ulterior anchetatorii au precizat că marfa valora 2.000.000 de euro.