Ea a salutat anunțul Pentagonului de a aloca sume suplimentare pentru securitatea Flancului estic al Alianței Nord-Atlantic, semn că România nu mai este percepută doar ca un contributor la diversele acțiuni de menținere a păcii alături de aliați, ci și ca beneficiar al garanției de securitate prevăzută în Articolul 5 din Tratat.
Iată declarația politică:
„Declaraţie politică: SUA vor aloca mai multe fonduri pentru apărarea statelor membre NATO din estul Europei, fiind prevăzute și investiții în baze militare din România.
Noua administraţie de la Washington a propus pentru 2018 o creştere de 1,35 miliarde de dolari a bugetului alocat pentru apărarea statelor din flancul estic al NATO, unde se încadrează România, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia şi Lituania. Această informație a fost publicată într-un document oficial al Ministerului american al Apărării.
Așadar, cu toate că președintele Donald Trump a criticat statele europene membre NATO și a declarat că „23 de state din cele 28 de țări membre încă nu plătesc ceea ce ar trebui să plătească pentru apărarea europeană și acest lucru nu este corect pentru cetățenii și plătitorii de taxe din Statele Unite”, Pentagonul a solicitat mai multe fonduri pentru a susţine creșterea prezenţei trupelor americane în Europa, inclusiv prezenţa prin rotaţie a unei unităţi de luptă din cadrul unei brigăzi de blindate în statele baltice printre care România, Polonia şi Bulgaria.
Acest lucru arată că România a început să fie luată în seamă nu doar ca participant în teatrele de operațiuni ci și ca beneficiar al garanției de securitate prevăzută în Articolul 5 din Tratat.
Vreau să transmit un mesaj către toți aliații României, atât în cadrul parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât și ca țară membră NATO și a Uniunii Europene. România este determinată să își respecte toate angajamentele făcute față de partenerii noștri. Personal am foarte mare încredere că Ministerul Apărării Naționale are capacitatea de a-și duce la bun sfârșit angajamentul.
Datoria Parlamentului României este aceea de a se asigura că parteneriatul amplu dintre NATO și Uniunea Europeană să se extindă și asupra țării noastre, pentru a asigura securitatea granițelor Europei. Cu luciditate și responsabilitate, instituțiile și organismele autohtone trebuie să facă o evaluare corectă a pericolelor într-o evoluție continuă: de la amenințările teroriste, proliferarea armelor de distrugere în masă în regiune, criminalitatea organizată până la cibersecuritate și riscuri sociale.
Îmi exprim astfel convingerea că țara noastră este astăzi mai sigură și mai protejată în fața pericolelor militare atât timp cât avem o prezența militară americană permanentă la Baza Kogălniceanu dar și scutul anti-rachetă de la Deveselu.
Sunt la curent cu situația resurselor financiare de care a dispus Armata Română în ultimii ani. Știu că banii au fost de fiecare dată insuficienți. Cu toate acestea, Armata Română a reușit să păstreze un ritm de evoluție similar celor din alte forțe aliate, iar acest lucru trebuie apreciat public în societatea românească.
Datorită acestor eforturi, Armata Română și-a menținut și și-a consolidat poziția de instituție fundamentală a statului român și are un rol important în cadrul structurii Nord-Atlantice. Mă refer în mod special la militarii români prezenți în diversele teatrele de operațiuni. Am auzit de la aliații noștri numai cuvinte de laudă față de Armata Română.
În timpul campaniei electorale, programul pe care l-a prezentat Partidul Social Democrat cetățenilor români nu s-a limitat doar la aspectele care țin de bunăstarea fiecăruia, de nivelul veniturilor, de creare de locuri de muncă. Am avut și o componentă de securitate națională în care ne-am asumat ferm că vom aloca 2% din PIB pentru Apărare așa cum s-a angajat România în fața partenerilor săi. În legea Bugetului de stat aprobată de Guvern și promulgată de președinte este dovada că România își respectă promisiunile și este un aliat pe care te poți baza. Vă mulțumesc.”, a spus deputatul PSD Andreea Cosma.