„Condamnarea lui Alexandru Visinescu este o reusita a acelei campanii de aducere in fata justitiei a responsabililor din sistemul penitenciar care au comis crime si abuzuri in timpul comunismului, este cea mai importanta decizie a justitiei romane cu privire la responsabili ai regimului comunist si probeaza fara doar si poate o schimbare la fata a justitiei din Romania, pentru ca dupa 25 de ani avem o condamnare, fie si in prima instanta, a unei persoane acuzate de crime savarsite in exercitarea functiei in sistemul penitenciar.
Citeste şi Torţionarul Alexandru Vişinescu, CONDAMNAT la 20 de ani de ÎNCHISOARE
Procuroarea este o femeie care are in jur de treizeci si ceva de ani, judecatoarea care a judecat acest caz in prima instanta este de asemenea o persoana din tanara generatie. Asta dovedeste evident ca in justitia romana s-a produs o schimbare la fata.
Pentru mine este o implinire institutionala si personala pentru ca am demarat aceasta campanie si pentru ca am sesizat Parchetul cu privire la faptele lui Alexandru Visinescu. Pentru Institut este prima condamnare de la infiintarea institutiei, acum aproape 10 ani, iar pentru victime, nu in ultimul rand, este o recunoastere a suferintei”, a spus, pentru stiripesurse.ro, Andrei Muraru, in prezent consilier prezidential.
El are convingerea ca decizia in prima instanta va fi mentinuta si in apel si spera ca aceasta sa vina pana in primavara lui 2016. De asemenea, el nu crede ca aceasta condamnare este ‘prea putin, prea tarziu’.
„Acum s-au implinit conditiile din toate punctele de vedere, si social, si politic, si din punct de vedere al justitiei, pentru ca aceasta decizie sa fie luata. Niciodata nu e prea tarziu pentru a se face dreptate„, a spus Andrei Muraru.
Citeşte şi Torţionarul lui Paul Goma, judecat pentru tentativă de omor, după ce şi-a bătut crunt concubina FOTO
Intrebat daca acest caz ar fi ajuns in instanta fara eforturile IICCMER, Muraru a raspuns: „Nu, evident. Pentru ca Institutul a depus pana la acea data nenumarate sesizari care s-au soldat cu blocaje, inca din faza de urmarire penala, si cred ca succesul acestei campanii a stat de fapt in capacitatea noastra de a o gandi si a o promova in mod public si a deschide ochii societatii romanesti cu privire la ceea ce s-a intamplat acum 50 de ani”.