Andrei Păunescu și Ana-Maria Păunescu, dezvăluiri emoționante la 13 ani de la moartea poetului Adrian Păunescu: „Eram obișnuiți ca el să facă imposibilul”/”La ce chin m-a putut supune când mi-a dictat ‘Scrisoare urmașilor mei’. El îmi dicta, eu plângeam”

Adrian Păunescu a încetat din viață la 67 de ani, în noiembrie 2010, după o succesiune de stopuri cardiace. Maestrul fusese internat la Spitalul Floreasca cu insuficiență cardiacă, hepatică și renală. La 13 ani distanță, fiul său mărturisește că moartea tatălui l-a luat prin surprindere pentru că nu se simțea rău în acea perioadă.

20 iul. 2023, 08:57

Andrei Păunescu spune că nu credea că inima tatălui lui va înceta să bată pentru că „Adrian Păunescu putea să facă orice minune, putea să facă posibilul și mai ales imposibilul oricând„. Fiul lui a dezvăluit, de asemenea, că tatăl lui urma un regim alimentar sănătos, dar foarte drastic, recomandat de celebrul bioterapeut Valeriu Popa.

Andrei Păunescu, despre regimul alimentar al tatălui lui: „Regimul alimentar foarte sever l-a ținut în viață. Mânca numai mere coapte, orez fiert”

Noi eram obișnuiți ca el să facă posibilul și mai ales imposibilul oricând. Cum ne-am fi gândit noi că la acea vârstă, la câteva luni după ce fusese cu o mare de oameni în față, la 1 august 2010, la Năvodari, nu ne gândeam că s-ar putea să ne părăsească.

El scria testamente de pe la 30 de ani. Au fost câțiva prin presă care au și luat în râs textul acela. Probabil au rămas și ei foarte șocați că un supraom nu a putut să-și păstreze viața de om. Regimul alimentar foarte sever, mai ales cel indicat de Valeriu Popa, l-a salvat probabil și de la moarte, l-a ținut în viață. Adrian Păunescu mânca numai mere coapte, orez fiert, fără sare, fără grăsime. Și după 1985, când au început anchetele acelea îngrozitoare, au luat din urmă toate drumurile, toate turneele și întrebau chiar și din ani anteriori, îi întrebau pe șefii de restaurante ce mânca.

Noi eram convinși că Adrian Păunescu putea să facă orice minune”, a spus Andrei Păunescu în emisiunea moderată de Marius Tucă, la Gândul.

Citeste si Andrei Păunescu tună și fulgeră! Ce se întâmplă cu averea regretatului său tată, pentru care fiica „din flori” a poetului se luptă de aproape 13 ani

Ana-Maria Păunescu, despre cel mai chinuitor lucru pe care tatăl ei a supus-o: „El îmi dicta și eu plângeam”

La rândul ei, Ana-Maria Păunescu, și ea invitată în aceeași emisiune, a dezvăluit că a fost un adevărat chin pentru ea faptul că tatăl ei îi dicta articolul „Scrisoare urmașilor mei„, are a apărut în ziarul Jurnalul, în iunie 2010.

Trec prin momente grele de viaţă. Otrava pamfletului meu se mută încet-încet la mine în pahar. Voi împlini, în curând, 67 de ani. Mă tem că am uitat să mă bucur de aniversarea zilei mele de naştere. Mă adresez vouă, Ioana, Andrei şi Ana-Maria, pentru că, sentimentul care m-a cuprins în ultimele săptămâni şi asupra căruia n-am insistat în discuţiile noastre, n-ar trebui să vă ia prin surprindere.

Din dragostea mistuitoare pe care v-o port, din convingerea că nu va trece mult, după plecare mea, şi oamenii vor înţelege pe de-a-ntregul cine am fost cu adevărat, vă avertizez că, de acum încolo, cu mine se poate întâmpla orice„, așa începe editorialul pe care maestrul i l-a dictat fiicei sale care, la acea vreme, avea 20 de ani.

Eu chiar m-am enervat așa pe el când mi-a dictat articolul Scrisoare urmașilor mei, el îmi dicta și eu plângeam. Mă gândeam de ce mă supune acestui chin să scriu acele rânduri în condițiile în care el e bine și așa o să rămână, deși era clar că avea niște dificultăți, niște probleme de sănătate”, a dezvăluit Ana-Maria Păunescu.

Citeste si Detalii de ultimă oră despre procesul dintre copiii lui Adrian Păunescu. Ce se întâmplă cu averea uriaşă a regretatului poet

Fiica marelui poet a vorbit și despre cartea „Cele mai frumoase poezii de dragoste”, care va fi reeditată.

Am hotărât să scot cartea asta din nou, într-o nouă variantă. Este același conținut, dar foarte mulți oameni m-au întrebat anul trecut, când am fost la târgurile de carte, dacă am și cartea aceasta la vânzare. Așa mi-a venit ideea, sub o nouă copertă, să adun din nou aceste poezii și să facem lansarea vineri, la Craiova, în cadrul Festivalului Adrian Păunescu. Vineri, de la ora 13:00 este deschiderea festivalului și lansarea de carte va fi la Muzeul de Artă, în Sala Oglinzilor, din Craiova.

Noi am scos și al doilea volum de poezii și tot au mai rămas. Mă bucur că apare încă o dată cartea aceasta și mă bucur că mergem la Craiova cu brațele pline. Voi pleca în țară să îmi fac și eu lansare de carte și voi duce după mine și cartea lui tata.

Eu am făcut prima selecție din toate poeziile lui tata ca să le aleg pe cele de dragoste și a fost și pentru mine o oră prelungită de limbă română, pentru că niciodată nu am trecut prin toată opera lui, nici măcar așa cu o primă privire, ca să pot să văd ce este de dragoste și ce nu”, a spus Ana-Maria Păunescu în emisiunea lui Marius Tucă.