„Eu sunt extrem de îngrijorată de situaţia în care se află unii din copiii din şcolile noastre, încerc să caut soluţii să nu mai treacă niciun copil dincolo de clasa a patra fără să ştie să citească, să socotească, să calculeze şi să relaţioneze cu oamenii, lucruri esenţiale. Trebuie să găsim soluţii, cursuri, am tot vorbit de ele… dacă cumva faptul că nu pot rămâne repetenţi e o situaţie care ne duce la rezultatele de acum. Să căutăm soluţii care să-i responsabilizeze pe părinţi şi şcoala să vină cu ce trebuie, pentru ca un copil să ştie să citească. Dacă aceste lucruri nu se achiziţionează până în ciclul primar, creşte decalajul copiilor până în clasa a opta, creştem rândurile care nu iau 4 şi 5 la examenul de evaluare. Poate găsim altă soluţie, nu neapărat repetenţia”, a explicat Ecaterina Andronescu la România TV.
Ecaterina Andronescu susţine că Ministerul Educaţiei este în căutare de soluţii, una dintre variante fiind chiar orele suplimentare.
„Nu cred că în primul rând e problema lui (n.r. a învăţătorului), dar dacă nu merg lucrurile bine, trebuie să găsim soluţii.. De exemplu, în Franţa, copiii care rămân în urmă sunt chemaţi în vacanţa de vară. Pot fi găsite soluţii, ca să ameliorăm performanţa oricărei şcoli din România. Nu am schimbat legislaţia, am spus că acolo e o problemă, trebuie să găsim soluţii pentru ca, la sfârşitul ciclului primar, orice copil să ştie să citească, să socotească. Astea ar trebui să fie obiectivele”, a precizat ministrul Educaţiei.
Ecaterina Andronescu a declarat duminică că vrea să schimbe prevederile legale privind repetenţia în clasele primare şi să ofere posibilitatea învăţătorului de a lăsa repetent un copil, prin schimbarea legii. Ministrul Educaţiei mai precizează că este o greşeală această prevedere din lege.
Ecaterina Andronescu vrea ca elevii din clasa I să poată fi lăsaţi repetenţi
Elevii din Constanța, despre repetenția la clasa I: Repetenția este o cutumă toxică, care imprimă eticheta asupra elevilor că sunt incompetenți
Asociația Elevilor din Constanța respinge propunerea ministrului Educației de a introduce în lege posibilitatea ca elevii să poată fi lăsați repetenți și până la clasa a III-a. „Poziția noastră față de subiect e simplă: clasa I e clasa în care elevii dobândesc cunoștințe de bază și își însușesc anumite competențe, cum ar fi scrisul, calculatul, cititul. Considerăm că, la nivelul acesta, dacă elevii nu își însușesc aceste competențe, este strict responsabilitatea profesorului”, a declarat pentru Edupedu.ro Andrei-Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța.
Președintele Asociației Elevilor din Constanța spune că „ar trebui ca tot învățământul primar să fie absolvit de obiceiul repetenției”.
„Acest obicei este oricum o cutumă destul de toxică”, spune Andrei-Mihai Tănase, care precizează că repetenția pune „o etichetă asupra elevilor că sunt incompetenți, etichetă care poate rămâne de-a lungul timpului imprimată în mintea lor și să îi demotiveze”.