Potrivit datelor de la Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, din totalul de 6,29 de milioane de conturi deschise la pensiile private obligatorii, doar 3,19 milioane de conturi sunt alimentate cu contribuţii. Asta înseamnă că pentru circa trei milioane de conturi, angajatorii nu virează contribuţiile pentru pilonul II de pensii, informează România TV.
Pe de altă parte, ministrul Liviu Pop a precizat că toţi cei care au un contract de muncă în România au virate în conturi banii pentru pilonul II de pensii.
„6,29 de milioane de conturi sunt toate conturile care pe pilonul II sunt obligatorii pentru cei care au până în 35 de ani, care au avut cel puţin o lună de zile contribuţie la pilonul II. Aceste persoane sunt înregistrate în baza de date a Casei Naţionale de Pensii, iar dacă ies din câmpul muncii, rămân cu contul acolo. Aşadar, nu putem spune că cei care au un contract de muncă în România nu au virate sumele pe pilonul II. Mai mult, din luna martie a acestuia an, contribuţia pe pilonul II de pensii creşte de la 4,5% la 5% în conformitate cu legea, urmând ca în 2016 să ajungă la 6%. Într-adevăr, sunt trei milioane de români care nu mai sunt angajaţi şi care nu mai contribuie nici la pilonu I, nici la pilonul II de pensii.
Toţi cei care au contribuţie la stat pe pilonul I de pensii, au automat contribuţie şi pe pilonul II. Din punctul ăsta de vedere, nimeni nu poate să fenteze legea. Orice angajator care are datorii, nu plăteşte nici la pilonul I, nici la pilonul II”, a declarat la România TV Liviu Pop, ministru delegat pentru Dialog Social.
Metoda prin care un angajat român poate afla care este stagiul de cotizare şi dacă angajatorul i-a plătit sau nu contribuţia pentru pensii este să meargă la Casa de Pensii şi să ceară cu buletinul o listă cu toate contribuţiile pe care le-a avut de-a lungul timpului. Acelaşi lucru se poate obţine şi printr-o cerere la Casa de Pensii, care aloca un nume de utilizator cu parola, pentru ca fiecare cetăţean să-şi verifice online contul de pensie pe site-ul cnpas.org. Atenţie, însă, dacă firma care n-a plătit contribuţiile s-a desfiinţat între timp, banii nu mai pot fi recuperaţi.