ANOSR: Proiectul MEN privind Societăţile Antreprenoriale Studenţeşti, extrem de vag

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) consideră că proiectul Ministerului Educației Naționale privind organizarea și funcționarea de Societăți Antreprenoriale Studențești în sistemul de învățământ superior din România este unul "extrem de vag" și "nu conține suficiente detalii despre scopul acestor structuri" sau despre modul în care vor fi implementate.
Iulian Tudor
13 feb. 2017, 09:07
ANOSR: Proiectul MEN privind Societăţile Antreprenoriale Studenţeşti, extrem de vag

Din punctul de vedere al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, acest proiect este, însă, unul extrem de vag, doar preluând anumite formulări din planul de guvernare, nici măcar adaptându-le la rigorile unui act normativ, și nu conține suficiente detalii despre scopul acestor structuri sau cum acestea vor fi implementate în mod eficient, eliminând, totodată, organizațiile studențești din rândul potențialelor entități care ar putea contribui la dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul studenților. În plus, modul și sursele de finanțare ale acestor societăți nu sunt detaliate, majoritatea prevederilor fiind practic preluate din planul de guvernare, fără a fi explicat sau precizat modul în care ele vor fi aplicate„, afirmă reprezentanții ANOSR, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Reprezentanții ANOSR spun că au transmis Ministerului Educației Naționale un document cu o serie de considerente ale federației despre mediul antreprenorial studențesc, dar și o serie de observații privind acest proiect.

Pentru a eficientiza structurile ce funcționează într-o universitate, în așa fel încât să nu existe organisme cu o misiune asemănătoare și cu același grup țintă, considerăm că aceste Societăți Antreprenoriale Studențești (SAS) propuse de Ministerul Educației ar trebui să funcționeze în cadrul Centrelor de Consiliere și Orientare în Carieră, beneficiind de sprijinul, interfața și liniile de finanțare disponibile acestora, dat fiind faptul că cea mai mare parte a misiunii acestor societăți se suprapune cu cea a centrelor de consiliere și orientare în carieră care există în fiecare universitate„, se arată în comunicat.

De asemenea, ANOSR susține că și organizațiile studențești care au activități similare acestor societăți ar putea fi „asimilate SAS, fără a fi nevoie de înființarea unor noi structuri care să dubleze aceleași obiective”.

Potrivit proiectului de ordin publicat pe site-ul Ministerului Educației, instituțiile de învățământ superior acreditate de stat sau particulare din România ar putea avea societăți antreprenoriale studențești.

Ordinul de ministru supus dezbaterii publice reglementează modul de organizare și funcționare a Societăților Antreprenoriale Studențești (SAS), constituite ca structuri fără personalitate juridică la nivelul instituțiilor de învățământ superior acreditate, de stat sau particulare, din România.

În accepțiunea proiectului inițiat de minister, activitatea Societăților Antreprenoriale Studențești se adresează studenților instituției de învățământ superior în care funcționează, indiferent de programul de studiu pe care aceștia îl frecventează sau de forma de învățământ, inclusiv studenților veniți la studii prin programe de mobilități sau absolvenților proprii în primii 3 ani de la absolvire.

Proiectul prevede că o Societate Antreprenorială Studențească are următoarele atribuții principale: elaborarea de materiale destinate informării și orientării studenților în realizarea proiectelor, raportat la faptul că posibilitatea sistemului educațional universitar de a produce într-un termen mediu competențele solicitate de mediul socio — economic este în continuă schimbare; organizarea de activități de mentorat pentru studenții care vor să înființeze un start-up; încurajarea colaborării mentor — student în vederea consolidării și dezvoltării unor elemente ale competențelor practice profesionale necesare viitorilor absolvenți la nivelul învățământului educațional superior.

De asemenea, finanțarea SAS se face prin bugetul consolidat al universității, iar în scopul asigurării/dezvoltării activității acestora instituția de învățământ superior poate atrage fonduri nerambursabile și alte resurse extrabugetare.

Citeşte şi Se dau BANI MAI MULŢI pentru elevi. Anunţul făcut de Ministerul Educaţiei

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se scrie corect: altădată sau altă dată? Care este, de fapt, explicația specialiștilor
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Intră în vigoare din 2025. România, obligată să ia măsuri fără precedent. Planul pus la cale de UE
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Sondaj: Susținerea pentru Ucraina într-un acord de pace teritorial este împărțită în Europa
MediaFlux
MOȚIUNE de DESTITUIRE a PREȘEDINTELUI! CRIZĂ politică fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)