Românii care nu au asigurare de sănătate, dar doresc să beneficieze în continuare de servicii medicale decontate de stat, vor putea opta pentru asigurarea voluntară de sănătate. Această măsură vizează, printre altele, coasigurații (soțul sau soția unei persoane asigurate), persoanele care beneficiază de venit minim de incluziune, precum și alte categorii care până acum erau exceptate.
Pentru 2025, suma minimă necesară pentru asigurarea voluntară este echivalentul a șase salarii minime brute pe economie, adică aproximativ 2.400 de lei. După achitarea acestei sume, persoana va beneficia de asigurare timp de 12 luni de la data depunerii cererii, plata făcându-se în două tranșe.
În cazul în care cineva nu își face această asigurare și nu are nici altă formă de asigurare medicală, nu va mai putea beneficia de servicii medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Pe de altă parte, modificări importante apar și în ceea ce privește decontarea concediilor medicale. Astfel, pentru concediile medicale de până la 7 zile, decontarea va fi de 55%, pentru cele cuprinse între 8 și 14 zile – 65%, iar pentru concediile mai lungi de 15 zile – 75%.
„În ceea ce privește baza sau metoda de lărgire a numărului de contribuabili la asigurări de sănătate, pentru persoanele cu handicap nu se va aplica taxa CASS. De asemenea, se menține calitatea de asigurat fără plata contribuției pentru bolnavii cu afecțiuni oncologice beneficiari ai programelor de sănătate până la vindecarea respectivei afecțiuni. Bolnavii neasigurați, dar care beneficiază de alt tip de programe naționale de sănătate, vor beneficia de servicii medicale în cadrul acelui program de sănătate. Și aici vă dau ca exemplu diabetul sau cardiologia”, a afirmat Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.
De asemenea, soții, soțiile sau părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, vor putea deveni asigurați dacă persoana care îi susține plătește contribuția CASS pentru șase luni, calculată la nivelul salariului minim brut pe economie. Această plată le va garanta calitatea de asigurat timp de 12 luni.
„Pentru celelalte categorii se vor ridica excepțiile de la plata CASS”, a mai precizat Alexandru Rogobete.
Ministrul Sănătăţii a mai anunțat că, în urma acestor modificări, numărul contribuabililor CASS va crește de la 6,5 milioane la aproximativ 10 milioane de persoane: „Prin creșterea numărului de contribuabili, bugetele pentru sănătate vor fi mai mari, ceea ce va duce la îmbunătățirea disponibilității medicamentelor și materialelor sanitare în spitale”.