APAPR: Pilonul II de pensii ar putea ajunge la 6,8 milioane de participanţi şi 6,9 miliarde de euro în administrare, la finalul anului

Numărul de participanți la piața pensiilor obligatorii (Pilonul II) este estimat la aproximativ 6,8 milioane, pentru finalul acestui an, în timp ce activele nete s-ar putea cifra la aproximativ 31 de miliarde de lei (6,9 miliarde de euro), a declarat Raluca Țintoiu, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) și CEO NN Pensii.
Filip Stan
30 aug. 2016, 06:42
APAPR: Pilonul II de pensii ar putea ajunge la 6,8 milioane de participanţi şi 6,9 miliarde de euro în administrare, la finalul anului

Raluca Țintoiu afirmă că valoarea medie a unui cont în Pilonul II, pentru cei 3,19 milioane participanți care au avut contribuții lunare în perioada mai 2008 — martie 2016, pentru care există cele mai recente date ASF, a fost de 5.917 lei sau aproximativ 1.323 euro, cu 23,4% mai mult decât la finalul lunii martie a anului trecut. Peste 1,9 milioane de participanți aveau în cont, la 31 martie 2016, sume de până în 5.000 lei, în timp ce apro

ximativ 740.000 de persoane au acumulat între 5.000 și 10.000 de lei, iar pentru aproximativ 510.000 de persoane valoarea contului depășea 10.000 de lei, potrivit ASF.

Aceasta precizează că suma medie acumulată este dependentă în mod direct de nivelul salarial și de procentul contribuției, motiv pentru care respectarea calendarului stabilit pentru creșterea contribuției este foarte importantă.

„Anul acesta, sumele acumulate în conturile de pensii private obligatorii ale românilor au fost influențate de decizia Guvernului de a crește contribuțiile cu numai 0,1 puncte procentuale până la 5,1% a acestora, sub nivelul de 6% prevăzut de calendarul inițial de creștere pentru 2016. Această schimbare se reflectă în potențialul de creștere a sumelor acumulate de viitorii pensionari, ducând la un avans mai mic al pensiilor private obligatorii decât planificat inițial, însă chiar și în acest context sumele acumulate au crescut, iar nivelul contribuțiilor este de așteptat să recupereze teren în viitorul apropiat”, a declarat Raluca Țintoiu, conform Agerpres.

Președintele APAPR a afirmat că, în 2032, când vor ieși la pensie cei mai mulți dintre participanții la pensiile private obligatorii, un român va primi de la stat, conform estimărilor actuale, mai puțin de 30% din ultimul salariu, Pilonul II completând veniturile sale la pensie până la aproximativ 40% din venitul lunar încasat înainte de ieșirea la pensie.

„În calcul trebuie luate, însă, și tendințele demografice și de îmbătrânire a populației. Dacă în prezent contribuțiile la pensia de stat ale unui angajat trebuie să susțină 1,3 pensionari, până în 2032 se estimează că raportul se va dubla la 2,5 pensionari per angajat, situație care va pune și mai multă presiune pe sistemul public de pensii”, a menționat Raluca Țintoiu.

Portofoliul investițional al administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii era compus, la finalul lunii iunie 2016, din titluri de stat (65,5%), acțiuni listate (17,3%), precum și conturi bancare, fonduri mutuale și obligațiuni corporative, municipale și supranaționale (în total 17,2%).

Pilonul II număra aproape 6,7 milioane de participanți la finalul lunii iunie, în creștere cu 4,2% față de iunie 2015. În același timp, aproape 400.000 de români aveau o pensie facultativă la finalul lunii iunie 2016, cu 9,2% mai mulți față de perioada similară din 2015.

DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Cum arată Lidia Buble în costum de baie, la 31 de ani! Și-a etalat silueta de model într-un costum minuscul – FOTO
Fanatik.ro
Superalimentul care este „o adevărată pastilă de sănătate”. Deși are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, protejează inima și ajută la slăbit, mulți români evită să-l consume
Capital.ro
Salvarea lui Călin Georgescu. Elena Udrea aruncă bomba
Playtech.ro
Detalii bombă despre viața Monicăi Gabor în America. Cum se comportă Mr.Pink cu ea
DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Adevarul
Maia Morgenstern, jignită în Teatrul Evreiesc de Stat, unde a jucat 45 de ani: „Ce caută asta în teatru?/E prea mult. E oribil”
wowbiz.ro
Cătălin Botezatu a văzut cum este tratată Monica Gabor de Mr Pink și acum rupe tăcerea
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Angela Gheorghiu, cină cu Principele Nicolae. ”Mița Biciclista” i-a găzduit
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Ion a murit în Italia, fără ca familia să știe. Anunțul disperat, postat pe o rețea socială pentru repatrierea lui: „Nu știm cum să dăm de familia lui”
Cancan.ro
Ce s-a descoperit pe cadavrul femeii ucise din Bragadiru. Medicii legiști au examinat trupul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marea actriță a României a murit. A fost o legendă a teatrului. S-a înălțat la ceruri. Drum lin printre stele!
StirileBZI
Se înlocuiesc permisele de conducere vechi! Ordinul de la UE este pentru toate țările!
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
"L-am văzut!" - Dezvăluiri cutremurătoare despre Yanis, băiețelul sfâșiat de câini la Craiova
substantial.ro
IGSU lansează licitație pentru autospeciale cu roboți în valoare de peste 340 de milioane de lei
MediaFlux
TRUMP, la un pas de ÎNCHISOARE! S-A AFLAT ACUM!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Luna decisivă. Sunt așteptate ofertele pentru două autostrăzi cu impact major în România. Investițiile depășesc 5 miliarde de euro!