Denunţătorul primarului Capitalei, Sorin Oprescu, a povestit că acesta ar fi avut acasă un dispozitiv pentru bruiajul telefoanelor, astfel încât să nu fie interceptate discuţiile din momentul şpăgilor. Edilul folosea un „jammer”, cu patru antene. Echipamentul blochează semnalul telefoanelor pe o rază de 50 de metri, potrivit România TV.
Sorin Oprescu nu avea cel mai puternic aparat de bruiat de pe piaţă. Unul cu cinci antene asigură o arie de protecţie mai mare. Producătorul se laudă că funcţionează chiar şi la Polul Nord sau la Ecuator.
Pentru o operabilitate ieşită din comun, pentru infractorii care chiar nu vor să se deplaseze, există şi aparat de bruiaj cu telecomandă. Evident, şi preţul creşte la aproape 400 de euro.
Utilizarea aparatelor de bruiaj este ilegală nu doar în România, ci în toată Uniunea Europeană. Pentru că blochează semnalul telefoanelor, inclusiv pentru serviciile de urgenţă, cei din jur, oameni care nu au nicio legătură cu darea şi luarea de mită, simpli trecători sau vecini nevinovaţi, nu pot nici măcar apela 112, în caz de urgenţă. Utilizarea acestor sisteme reprezintă doar o contravenţie, aşa că cine le foloseşte riscă doar o amendă.
Tehnici folosite de politicieni pentru a lua şpagă
Tot de un aparat de bruiaj s-ar fi folosit şi liberalul Ovidiu Silaghi pentru a lua şpaga. În 2013, omul de afaceri Nelu Iordache le-a declarat procurorilor DNA că fostul ministru al Transporturilor a folosit un astfel de aparat atunci când s-au întâlnit la Satu Mare, în locuinţa lui Silaghi, pentru a-i înmâna suma de 200.000 de euro.
Nelu Iordache a susţinut în faţa procurorilor că cei 200.000 de euro erau ceruţi de Ovidiu Silaghi, pe vremea când era ministru al Transporturilor, pentru a nu rezilia un contract între SC Romstrade SRL şi CNADNR.
În cazul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horia Uioreanu, modul în care acesta lua şpagă i-a uimit până şi pe procurori. Aceştia susţin că pentru a nu pierde şirul banilor, el ţinea contabilitatea şpăgii şi îşi nota ce mită a luat şi ce sume urmează să încaseze
Mai mult, în referatul pentru arestarea preventivă, procurorii susţin că de teamă să nu fie prins de DNA, Horia Uioreanu a dat dispoziţie să se cumpere, din mita percepută, un bec special pentru a se verifica dacă banii primiţi sunt marcaţi cu inscripţia „mită”.
Cel mai puţin sofisticat, din punct de vedere al tehnicii folosite, a fost Darius Vâlcov. Fostul ministru al Finanţelor lua şpaga în cimitir, se arată în referatul procurorilor. La percheziţii procurorii au descoperit 90.000 de dolari, aproape 1, 5 milioane de lei, trei kilograme de aur şi 101 tablouri semnate, printre alţii de Picasso, Renoir şi Grigorescu. Operele de artă erau ascunse în pereţii mai multor case.
CITEŞTE ŞI: Procurorii DNA au găsit APARATUL DE BRUIAJ acasă la Oprescu