Apare o medicină defensivă, bazată pe protocoale. Dr. Gheorghe Borcean: Ministerul Sănătăţii a ajuns instanța finală în sănătate

Medicina defensivă, bazată pe protocoale de diagnostic și ghiduri terapeutice, induce costuri și duce la frânarea progresului medicinei, a declarat, joi, președintele Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean, prezent la deschiderea oficială a Convenției Române a Spitalelor - ROHO 2016.
Filip Stan
20 oct. 2016, 09:31
Apare o medicină defensivă, bazată pe protocoale. Dr. Gheorghe Borcean: Ministerul Sănătăţii a ajuns instanța finală în sănătate

„Constatăm azi că apare o medicină defensivă, bazată pe protocoale de diagnostic, pe ghiduri terapeutice, nu atât în interesul pacientului, cât pentru siguranța juridică a medicului. Fiecare medic, în spiritul acestei medicini defensive, este tentat să producă toate mijloacele tehnice obiectivate prin documente, înscrisuri, cu care să justifice un diagnostic și alegerea unei terapii. (…) (Medicina defensivă, n.r.) induce costuri și duce — de spaimă — la frânarea progresului medicinei. În felul acesta, nimeni nu va mai face nimic din ce nu s-a făcut până acum”, a spus dr. Gheorghe Borcean, potrivit Agerpres.

Borcean a menționat că în calitate de coordonator al departamentului de jurisdicție profesională, de-a lungul ultimilor zece ani, a constatat că oamenii îi acuză în general pe medici de faptul că nu au făcut analizele necesare.

„Chiar medicii înșiși se apără prin aceea că au făcut toate analizele. Puțini se apără cu aceea că au făcut consultul și că în foaia de observație clinică au înscris semnele clinice ale abdomenului acut chirurgical sau au notat frecvența respirației. (…) Acelea sunt date obiective, nu doar rezultatul RMN-ului, care poate fi interpretat și așa, și așa, în funcție de cel care citește RMN-ul. (…) Medicina aceasta defensivă aduce costuri mari. (…) Dovada maximă a diligenței unui medic este consultul, acolo arată medicul că a fost cel mai diligent, când a mai chemat un coleg. (…) Aceea dă valoare actului medical, dă calitate, când doi-trei văd pacientul și spun că e așa sau altfel, nu când se fac patru analize”, a mai spus el.

Președintele Colegiului Medicilor a subliniat că medicina trebuie făcută „după nevoie, nu după buget”, deoarece medicina „după buget” înseamnă marketing iar sănătatea nu este un produs vandabil.

„Există o piață de servicii medicale, cum se vorbește astăzi. Piața impune două noțiuni: cererea și oferta. Nu există cerere de sânge, de moarte și de suferință, ca tu să poți să vii cu oferte de servicii. Există boală și sănătate. Noi am lucrat într-un spirit clar, de ani de zile, așa am învățat și așa îi învățăm pe colegii noștri mai tineri (…) după principiile: necesar și suficient în tratamente, fără să scoatem din mintea noastră (…) și latura economică”, a adăugat el.

Gheorghe Borcean a subliniat și importanța libertății de alegere a terapiei de către pacient.

„Astăzi, în România, cine mai alege terapiile? Le alege Casa Națională, prin pachetele de servicii pe care le-a pus în practică, le alege pacientul prin dreptul său de a alege? (…) Le alege ministerul prin miile de acte normative subsecvente Legii 95/2006 sau la alege medicul în temeiul perceptelor profesionale și al cunoștințelor? (…) Se vede, astăzi, la noi, că Ministerul Sănătății a ajuns instanța finală în sănătate, acolo se spune și ce terapii se folosesc, și ghiduri, și protocoale, acolo se dau toate liniile directoare de terapie”, a arătat el.

Borcean a adăugat că odinioară valoarea științifică a unei terapii era dată de anumite școli de medicină, dar că în timp, medicina a încercat să scape „de sub influența maestrului și a școlii”, ceea ce a dus la apariția „evidence based medicine”.

„Medicina bazată pe evidențe face statistică și spune că din 1.500 de pacienți cu o anumită boală, 1.289 au răspuns pozitiv la tratamentul cu medicamentul cutare. Foarte bine (…). Dar ceilalți peste 200 nu sunt oameni, nu sunt pacienții noștri? Ei nu trebuie să primească terapia adecvată lor? Nu este cu fiabilitate sută la sută medicina bazată pe evidențe și atunci se naște încetișor (…) medicina centrată pe pacient”, a mai spus el.

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Victor Cornea a plecat chiar în ziua de Crăciun. Reacția Andreei Bălan, după anunțul lui public
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Harry și Meghan au pus la cale o înscenare uluitoare. William și Kate, vizați
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Rusia și Kazahstanul solicită calm în speculațiile privind prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines
MediaFlux
SE ÎNCHID punctele de FRONTIERĂ! DECIZIA ROMÂNIEI din 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)