Potrivit unui comunicat al acestei asociaţii, pentru implementarea clasei pregătitoare în anul şcolar 2012-2013 a fost alocată suma de 33.572.928,66 lei, din care au fost cheltuiţi 24.727.966,78 lei, suma necheltuită fiind de 8.844.961,88 lei, informează Agerpres.
Studiul mai arată că majoritatea sumelor alocate pentru clasa zero au fost destinate achiziţiei de mobilier şcolar, de materiale didactice şi rechizite.
Astfel, aproximativ 68% din totalul inspectoratelor şcolare judeţene au alocat fonduri în principal pentru achiziţia de mobilier şcolar, aproape 29% dintre acestea au achiziţionat rechizite şcolare şi materiale didactice, iar restul au achitat cheltuielile aferente resursei umane.
CITEŞTE ŞI: Ministrul Educaţiei vrea ca învăţământul obligatoriu să înceapă de la grădiniţă. Află la ce vârstă
Judeţul cu cele mai multe unităţi de învăţământ în care a fost implementată clasa pregătitoare este Bacău (278 de unităţi de învăţământ). La polul opus este Giurgiu (54 de unităţi de învăţământ).
În cadrul studiului au fost analizate răspunsurile formulate de inspectoratele şcolare din 38 de judeţe respondente la adresele formulate de ANPCPPS România – InfoCons, prin care au fost solicitate informaţii cu privire la numărul de unităţi de învăţământ în care a fost implementată clasa pregătitoare, sumele alocate acestei destinaţii, cuantumul cheltuielilor realizate în acest scop de fiecare unitate, precum şi destinaţia sumelor cheltuite.
Din totalul de 42 de inspectorate şcolare judeţene care au fost cuprinse în studiul realizat în perioada iulie – septembrie au răspuns 38 de instituţii.