Președintele Braziliei, Dilma Rousseff, a anunțat stare de urgență în Bento Rodrigues (sud-est), satul de 620 de locuitori total devastat de o scurgere de deșeuri, produsă după ruperea unui baraj minier al companiei Samarco. Șeful statului a solicitat „o anchetă riguroasă asupra cauzelor și responsabilităților” în cazul catastrofei soldate cu cel puțin 17 morți, potrivit unui comandant local al pompierilor.
Acoperit de un imens val de noroi de 60 de milioane de tone de deșeuri de minereu de fier, Bento Rodrigues părea un oraș fantomă, scufundat în noroi, după cum arată imagini făcute din elicopter de AFP. Valul de noroi a luat case, camioane, iar cele 500 de persoane evacuate au fost decontaminate cu apă și săpun, au informat pompierii.
Accidentul a avut loc joi după-amiază în statul Minas Gerais (sud-est), la circa 20 de kilometri de orașul Mariana, fondat de portughezi în 1696.
„Joi seară erau 17 morți și alte corpuri au fost găsite vineri. Pentru că nu toate familiile sunt la curent cu starea apropiaților, nu dăm încă un nou bilanț. Trebuie să așteptăm”, a declarat AFP Adao Severino Junior, comandantul pompierilor din Mariana.
Valul de noroi a ajuns la o distanță de 60 de kilometri de barajul prăbușit, afectând și localitatea Barra Longa.
Catastrofa a provocat „imense pagube de mediu”, arată Carlos Ferreira Pinto de la Parchetul statului Minas Gerais. Noroiul a ajuns în mai multe râuri și cursuri de apă, a devastat zone de conservare a pădurii atlantice și continuă să avanseze până în bazinul râului Rio Doce, unde se află circa zece localități, a adăugat el.
Societatea minieră Samaerco a asigurat că noroiul deversat nu este toxic, însă sindicatul minerilor afirmă contrariul. Germano Silvo Lopes, un oficial al companiei, a spus că nu s-a detectat nicio anomalie cu o oră înaintea producerii dramei, precizând că o echipă de inspectori s-a deplasat la fața locului după ce a resimțit „un cutremur”.
În zonă au fost înregistrate joi patru mișcări seismice de mică intensitate înainte de accident, potrivit Observatorului seismologic din Brasilia, dar nu se poate afirma deocamdată că acestea ar fi provocat ruperea barajului, care trecea prin lucrări de mărire și fusese inspectat în luna iulie a acestui an, încheie AFP.