De la 1 ianuarie 2018, autorităţile vor începe să elibere permise de operare către deţinătorii de săli de cinema. „Acesta este un moment cheie în dezvoltarea economico-culturală a țării„, a declarat ministrul Culturii, Awad al-Awad.
În cadrul unor planuri ambiţioase de reforme economice și sociale, susținute de prințul moştenitor Mohammed bin Salman, guvernul saudit încearcă să promoveze diferite forme de divertisment – concerte, spectacole, cinema – în pofida opoziției cercurilor ultra-conservatoare. Spre exemplu, muftii din Arabia Saudită au protestat împotriva deschiderii cinematografelor, spunând despre acestea că sunt surse de „depravare„.
Chiar dacă teatrele rămân închise, cinematografia saudită a început să fie recunoscută în plan internaţional. Comedia romantică „Barakah Meets Barakah”, a lui Mahmoud Sabbagh, a fost prezentă la Berlinală, în timp ce „Wadjda”, de Haifa Al-Mansour, a fost primul film saudit care a participat la Oscarul pentru cel mai bun film străin, în 2013.
O altă interdicţie celebră ridicată în Arabia Saudită este că din iunie 2018 femeile vor avea dreptul să conducă autoturisme.