În caz de război cu Rusia, românii între 20 şi 35 de ani ar putea fi înrolaţi. Ce spune MApN

Autorităţile au aprobat modelul formularului medical pe care tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani ar trebui să îl prezinte la comisiile locale de recrutare-încorporare pentru a fi înrolaţi în caz de război. Recent, reprezentantii MApN au explicat ca publicarea acestui document nu are nicio legatura cu eventuale evolutii in mediul de securitate, in vecinatatea Romaniei.
Ionela Marcu
03 dec. 2017, 13:24
În caz de război cu Rusia, românii între 20 şi 35 de ani ar putea fi înrolaţi. Ce spune MApN

Ministerul Apararii Nationale (MApN) a publicat recent in Monitorul Oficial modelul certificatului medical pe care toti tinerii sunt obligati sa il prezinte la recrutare, pe timpul mobilizarii sau al starii de razboi. Potrivit prevederilor legale, in cazul mobilizarii, starii de asediu sau razboi, toti barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani sunt obligati sa isi indeplineasca serviciul militar. Totusi, reprezentantii MApN au explicat recent ca publicarea acestui document nu are nicio legatura cu eventuale evolutii in mediul de securitate, in vecinatatea Romaniei.

Modelul certificatului medical, care va fi eliberat de medicii de familie, a fost publicat în Monitorul Oficial

Citeşte şi Începe Cel De-al Treilea Război Mondial. Cine a făcut anunţul apocaliptic

Ordinul de aprobare a certificatului face trimitere la o lege din 2006 care spune că la declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen ori rezervist concentrat/mobilizat devine obligatorie pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani.

Citeşte şi Rusia susţine că Ucraina vrea să REZOLVE MILITAR conflictul din Ucraina

În România există peste 2,1 milioane de bărbaţi cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, potrivit datelor de la recensământul din octombrie 2011. 

Potrivit Ordinului Ministerului Apararii Nationale M.113/2013, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312 din 28 aprilie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data, a fost aprobat modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie, care urmeaza sa fie prezentat de tineri la comisia locala de recrutare-incorporare.

Noul model al certificatului va fi prezentat de tineri la comisia de recrutare-incorporare in cazul starii de asediu, al mobilizarii sau al starii de razboi, in timp ce pana in prezent vechiul document nu trebuia prezentat in astfel de situatii. Puteti consulta certificatul medical recent aprobat de Ministerul Apararii Nationale in fisierul atasat.

SONDAJ: Credeţi că ar trebuie reintrodusă ARMATA OBLIGATORIE în România? 

Important! Conform art. 5 din Legea nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare, la declararea mobilizarii si a starii de razboi sau la instituirea starii de asediu, indeplinirea serviciului militar in calitate de militar in termen devine obligatorie pentru barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani, care indeplinesc criteriile pentru a indeplini serviciul militar.

In plus, vechiul model al certificatului putea fi prezentat de tineri si la selectia in institutiile de invatamant din subordinea Ministerului Apararii, insa in privinta noului model nu se mai precizeaza acest lucru in actul normativ recent intrat in vigoare.

De asemenea, in noul model al certificatului medical se mentioneaza ca tinerii vor trebui sa isi faca analize pentru a se verifica daca au heptatita B si C. Anterior, tinerii nu trebuiau sa efectueze astfel de analize.

Formularele certificatelor medicale se vor pune la dispozitia medicilor de familie prin Ministerul Sanatatii, la instituirea/declararea starii de asediu, mobilizarii sau starii de razboi.

Odata cu intrarea in vigoare pe 28 aprilie 2014 a Ordinului MApN nr. M.113/2013 se abroga Ordinul MapN nr. M.47/2007.

NATO suplimentează forţele aeriene, navale şi terestre în Europa de Est din cauza crizei din Ucraina

Recentul act normativ prin care este aprobat certificatul medical este semnat nu doar de catre ministerul apararii nationale Mircea Dusa, ci si de catre ministrul justitiei Robert Marius Cazanciuc, directorul Serviciului Roman de Informatii George-Cristian Maior, directorul Serviciului de Protectie si Paza Lucian- Silvan Pahontu, ministrul afacerilor interne Radu Stroe, ministrul sanatatii Nicolae Banicioiu, directorul Serviciului de Informatii Externe Teodor-Viorel Melescanu, directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale Marcel Opris, potrivit avocat.net.

Aprobarea certificatului medical pe care tinerii trebuie sa il prezinte la comisia de recrutare-incorporare in cazul starii de asediu, al mobilizarii sau al starii de razboi vine in contextul in care in Ucraina, unul dintre vecinii Romaniei, au loc confruntari intre activistii prorusi si manifestantii proeuropeni.

MApN: Nu exista un proces de mobilizare a rezervistilor sau de recrutare a tinerilor

Publicarea in Monitorul Oficial a certificatului medical pe care tinerii il vor prezenta la comisia locala de recrutare-incorporare nu anticipeaza un posibil proces de recrutare a tinerilor.

Concret, reprezentatii MApN au infirmat categoric faptul ca exista un proces de mobilizare a rezervistilor sau de recrutare a tinerilor, se arata intr-un comunicat publicat recent pe site-ul institutiei.

„Documentul la care se face referire, ordinul comun publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312, din 28 aprilie 2014, actualizeaza modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie ce urmeaza sa fie prezentat de tineri la comisia locala de recrutare-incorporare, pentru efectuarea vizitei medicale. Acest demers este unul legal, in conformitate cu articolul 27 din Legea nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevede in mod expres obligativitatea stabilirii unui model unic pentru acest tip de document”, se mentioneaza in documentul de presa.

Ce spun experţii despre posibilitatea începerii unui NOU RĂZBOI MONDIAL

De asemenea, si presedintele Traian Basescu a facut duminica referiri la statutul rezervistilor. Mai exact, intrebat, la o conferinta care a avut loc duminica, daca s-a facut o analiza privind posibilitatea chemarii rezervistilor sub arme, seful statului a precizat ca aceasta s-a facut la ultimul CSAT.

„Analiza s-a facut inca din CSAT-ul trecut (…) Nu este un lucru exceptional, el se face prin lege la fiecare patru ani, era al patrulea an, dar in plus au fost si niste faze de reactie ale NATO. Nu numai Romania a facut acest lucru, ci toate statele membre NATO. Sunt destul de multi rezervisti in Spania si Italia. Nu ne punem problema rechemarii, deocamdata avem evaluari. V-am spus, nu exista un pericol ca un stat membru NATO sa fie atacat. Dar evaluarile se fac, si confom legii romane, si conform procedurilor NATO”, a declarat Traian Basescu.

Certificatul medical utilizat de tinerii care urmeaza sa fie recrutati este unul similar cu cel al soldatilor si gradatilor profesionisti, iar adoptarea si publicarea lui in Monitorul Oficial nu are nicio legatura cu eventuale evolutii in mediul de securitate, in vecinatatea Romaniei, au precizat reprezentantii MApN.

Referitor la aprecierile privind capacitatea operationala a Armatei sau implicarea Romaniei in vreun act militar pe teritoriul Ucrainei, Ministerul Apararii Nationale precizeaza ca acestea sunt speculatii si trebuie evitata caderea in capcana unui razboi psihologic.

„Armata Romaniei este in masura sa-si indeplineasca indatoririle stabilite prin Constitutie, pentru asigurarea securitatii nationale si indeplinirea obligatiilor internationale asumate de Romania in plan militar. Ca membra a NATO, Romania ia toate masurile, conform deciziilor stabilite la nivelul Consiliului Nord-Atlantic, pentru a fi pregatita sa contribuie la realizarea obiectivului fundamental al NATO, apararea spatiului comun aliat”, au explicat reprezentantii MApN.

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat recent ca situaţia din Ucraina, „care se agraveaza de la o zi la alta, reprezinta pentru Romania cea mai mare provocare de securitate din ultimii 20 de ani”, adaugand ca tara noastra trebuie sa fie cat mai bine pregatita pentru toate provocarile de la granita.

Potrivit agentiei de presa, presedintele Traian Basescu a precizat duminica ca in Ucraina lucrurile se complica si in momentul de fata sunt toate elementele care pot identifica acolo un inceput de razboi civil.

Soldaţii români ai ajutat la deszăpezire

DailyBusiness
Momente tensionate la referendumul lui Nicușor Dan. Acuzații de obstrucționare a votului în București!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Prezența la vot a trecut de 49%. Update
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul soțului
DailyBusiness
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024. Prezența la urne a depășit 37%. Românii se mobilizează
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Poșeta soției lui Mircea Geoană, vedetă la secția de votare. Costă o avere
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
BREAKING | Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Cine intră în turul 2, conform EXIT POLL-ului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
substantial.ro
Planeta Pământ își ia rămas bun de la o mini-lună: un asteroid se îndepărtează
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”