„În cazul celor patru copii aduşi de la Centrul „Sf. Nicolae” în seara zilei de joi, doi copii au fost evaluaţi timp de circa două ore, iar concluzia medicilor a fost că nu prezentau simptomatologie psihiatrică pediatrică. Ceilalţi doi copii au rămas în grija medicilor până dimineaţă, la ora 09.00. La niciunul dintre copii nu au existat simptome de sevraj„, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Sănătăţii.
În ultimele două săptămâni, 34 de copii din centre de plasament au fost prezentaţi la Spitalul Clinic de Psihiatrie pentru evaluare, dintre care 19 la cererea procuraturii şi 15 la solicitarea centrelor de plasament.
„În momentul prezentării, niciunul dintre cazuri nu respecta prevederea legală potrivit căreia internarea, evaluarea sau prescrierea unui tratament unui minor trebuie făcută în prezenţa tutorelui minorului”, a precizat Ministerul Sănătăţii.
Simptomatologia predominantă la aceşti copii este tulburarea de comportament, în multe cazuri aceasta suprapunându-se tulburării de dezvoltare. Majoritatea acestor copii primea, la momentul prezentării la spital, medicaţie psihotropă.
“Unii au necesitat internare (în prezenţa tutorelui sosit ulterior), precum şi administrarea de medicaţie psihotropă. La restul nu s-a justificat nevoia unei internări sau unui tratament farmacologic”, potrivit MS.
Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1, Dănuţ Fleacă, spunea că şase copii de la Centrul social „Sfântul Nicolae” din Capitală au intrat în sevraj, iar unii au fost internaţi la Spitalul Obregia, în condiţiile în care nu şi-au mai primit tratamentul, pentru că medicul psihiatru al direcţiei, Elena Gheorghe, este în arest preventiv pentru 30 de zile, potrivit news.ro.
„Nu s-a putut administra tratamentul pentru că aceşti copii trebuie revăzuţi periodic. Din 23 iulie, nu i-a mai văzut niciun medic şi nu am avut de unde lua altul. Singurul medic psihiatru pediatriac al direcţiei era doamna Gheorghe. (…) De câteva zile aşteptăm să facem planificari şi nu reuşim, suntem plimbaţi dintr-un loc în altul„, a spus Fleacă.
Reprezentanţii Centrului „Sfântul Nicolae” spun că de câteva zile copiii au intrat în stare de sevraj şi solicitările pentru un alt medic care să îi evalueze şi să le administreze tratament au primit refuzuri. „Am primit refuzuri de la spitalele unde am cerut ajutor – Spitalul Obregia şi Spitalul Titan”, au declarat, vineri, reprezentanţii Centrului „Sfântul Nicolae”.
La Centrul „Sfântul Nicolae” din sectorul 1 al Capitalei sunt instituţionalizaţi 43 de copii.
La sfârşitul lunii iunie, şapte angajaţi ai Complexului de Servicii Sociale “Sfânta Maria” din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1 au primit mandate de arestare pentru 30 de zile, în urma scandalului de la centrul „Sfânta Maria” din Capitală. Este vorba despre medicul primar psihiatru, asistentul medical şi cinci educatori specializaţi.