Asocierea Vinci-Strabag-Aktor a câştigat licitaţia pentru realizarea autostrăzii Comarnic-Braşov

Premierul Victor Ponta a anuntat, joi, ca asocierea Vinci-Strabag-Aktor a castigat licitatia pentru realizarea in concesiune a tronsonului de autostrada Comarnic - Brasov. Tronsonul de autostrada lung de 58 de kilometri si care va costa in jur de 1,2 miliarde de euro ar urma sa fie prima autostrada romaneasca facuta in concesiune si pe care constructorul va pune taxa. Aceasta este a treia incercare de a concesiona lucrarea, dupa doua tentative esuate in trecut: in 2004 (cu firma Vinci) si in 2009 (cu asocierea Vinci-Aktor).
Iulian Tudor
19 dec. 2013, 12:18
Asocierea Vinci-Strabag-Aktor a câştigat licitaţia pentru realizarea autostrăzii Comarnic-Braşov

Potrivit informatiilor publicate pe site-ul electronic de achizitii publice odata cu lansarea licitatiei, tronsonul de autostrada Comarnic-Brasov are o lungime de 58 de kilometri, iar valoarea estimata de CNADNR este de 5,32 miliarde de lei fara TVA ( total: 1,2 miliarde de euro, 21 milioane de euro/km), potrivit HotNews.

Premierul Victor Ponta a menţionat că lucrările vor începe în 2014. „Avem o ofertă serioasă şi de anul viitor putem să începem faimosul Comarnic-Braşov”, a afirmat el.

CITEŞTE ŞI: Şova: Taxa pe autostrăzi va fi de 3 euro pe suta de kilometri. Vezi de când se aplică

Durata contractului este de 360 de luni (30 de ani), incepand de la data atribuirii contractului sau de la emiterea ordinelor de incepere a lucrarilor, aceasta perioada incluzand etapa de constructie, etapa de operare si intretinere, insa documentul nu precizeaza o data sau un termen cand ar putea fi gata lucrarile de constructie.

Statul ar putea plati pe autostrada, de fapt, 4,5 miliarde de euro in 30 de ani

Unele calcule arata ca statul ar putea sa ajunga sa plateasca chiar si de trei ori mai multi bani decat valoarea estimata a autostrazii, insa suma va fi „intinsa” de-a lungul celor 30 de ani de concesiune. Practic, statul a acoperi rambursarile si dobanzile creditelor pe care le va contracta constructorul pentru realizarea autostrazii.

Guvernul ar putea sa ajunga sa plateasca pentru autostrada Comarnic-Brasov chiar si 4-4,5 miliarde de euro, insa doar dupa ce vor fi incheiate lucrarile de constructie, care ar trebui sa dureze trei-patru ani.

Traseul autostrazii va fi pe un teren muntos ce presupune realizarea unor lucrari de arta (poduri, pasaje, viaducte) foarte scumpe. Pe parcursul a celor 58 de kilometri de autostrada vor fi realizata 53 de poduri si viaducte si nu mai putin de 18 tuneluri cu o lungime totala de 2,89 de kilometri.

VEZI ŞI: De ce nu avem drumuri şi autostrăzi în România

Consorţiul Vinci-Strabag-Aktor a concurat cu asocierea Impregilo – Salini din Italia pentru acest proiect, aceştia fiind singurii constructori care au depus oferta finală.

Ofertele pentru preselecţie la dialog competitiv au fost depuse în februarie, pe listă fiind înscrise compania China Communications Construction şi asocierile Spedition UMB – Tehnostrade, firme deţinute de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, Vinci – Strabag – Aktor şi Impregilo – Salini. La începerea etapei dialogului competitiv, în perioada mai-iunie, China Communications Construction a anunţat că se retrage. Ulterior, la termenul final fixat pentru 9 decembrie, asocierea Spedition UMB – Tehnostrade nu a depus oferta finală.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Orașul străin care a început să fie din ce în ce mai vizitat de români după intrarea în Schengen. Nu este departe de București
Capital.ro
George Simion face dezvăluiri bombă. Tot ce i-a zis Călin Georgescu iese la suprafață: Mi-a spus cuvânt cu cuvânt
Playtech.ro
Trei minivacanțe pentru români în doar trei luni. Ce zile libere urmează în aprilie, mai și iunie
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Țara care ne poate salva de tarifele lui Trump. Economist: „Are o piață enormă, este o țară în curs de dezvoltare”
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Trucul de la bancomat care îți salvează banii din cont. Ce este codul PIN fals
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
Motivul pentru care scafandrii au întârziat două ore în cazul microbuzului căzut în Dunăre. Explicațiile lui Raed Arafat: „Nu fac nimic...”
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare valoare a țării. A fost un nume uriaș. Este de neînlocuit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat ca să nu te îmbolnăveşti
MediaFlux
Schimbare majoră înainte de alegeri. Un nou nume devine favorit pentru Cotroceni
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă