NOBEL 2016: Premiul Nobel pentru medicină a fost câştigat de Yoshinori Ohsumi

Sezonul Nobel 2016 se deschide, luni, 3 octombrie, cu anunțarea laureatului distincției pentru medicină. În următoarele zece zile vor fi acordate și celelalte premii pentru știință, dar și pentru pace și literatură, informează AFP, preluată de Agerpres. Nobelul pentru Medicină a fost decernat cercetătorului japonez Yoshinori Ohsumi.
Iulian Tudor
03 oct. 2016, 06:34
NOBEL 2016: Premiul Nobel pentru medicină a fost câştigat de Yoshinori Ohsumi

UPDATE Premiul Nobel pentru Medicină 2016 a fost decernat lui Yoshinori Ohsumi, „pentru descoperirile sale în domeniul celulelor care se autorepară”.

Omul de știință nipon Yoshinori Ohsumi a câștigat luni Premiul Nobel pentru Medicină „pentru descoperirile sale legate de mecanismele de autofagie” un proces fundamental pentru descompunerea și reciclarea compușilor celulari, conform Comitetului Nobel de la Stockholm.

Conceptul de autofagie celulară a început să fie folosit din anii ’60, când oamenii de știință au observat că o celulă își poate distruge propriile elemente constitutive izolându-le în membrane și formând un fel de vezicule ca niște saci ce sunt apoi transportate în „zona de reciclare”, la lizozomi, pentru descompunere și reciclare. Într-o serie de experimente strălucite, la începutul anilor ’90, Yoshinori Ohsumi a folosit drojdie de panificație pentru a identifica genele care îndeplinesc rolurile principale în procesul de autofagie.

Descoperirile lui Ohsumi au impus o nouă paradigmă cu privire la procesele prin care celulele își reciclează propriul conținut și au deschis calea pentru înțelegerea importanței fundamentale a autofagiei în multiple procese fiziologice, de la capacitatea de adaptare la foame și până la răspunsul organismului în cazul unor infecții. Mutațiile înregistrate în cazul genelor responsabile de procesul de autofagie pot duce la declanșarea unor boli grave precum cancerul sau a unor maladii neurologice.

Yoshinori Ohsumi, 71 de ani, este profesor la Centrul de Cercetare Frontier din cadrul Institutului Tehnologic din Tokyo.

 

Câștigătorii premiului pentru medicină vor fi anunțați la ora 09:30 GMT de către Thomas Perlmann, secretarul Comietului Nobel pentru Fiziologie și Medicină, după cum se arată pe site-ul oficial.

Potrivit radioului public suedez SR, printre laureații din acest an s-ar putea număra cercetătorii americani Gregg Semenza, William Kaelin și Peter Ratcliffe pentru descoperirea mecanismelor moleculare prin care celulele oamenilor și animalelor simt și răspund nivelurilor scăzute sau inadecvate de oxigen, fenomen cunoscut sub numele de hipoxie. Trioul a câștigat ”Albert Lasker Basic Medical Research Award” luna trecută.

Cotidianul suedez Dagens Nyheter avansează numele imunologului James Allison și neurologului Karl Deisseroth, ambii din Statele Unite, drept posibili laureați.

Institutul Karolinska, care oferă prestigiosul premiu pentru medicină se află în centrul unui scandal în legătură cu activitatea chirurgului italian Paolo Macchiarini, mai arată AFP. În 2011, în timp ce lucra ca profesor invitat la Karolinska, Macchiarini a devenit faimos după ce a efectuat primul transplant de trahee sintetică, obținută cu ajutorul celulelor stem ale pacientului. Munca sa a fost inițial considerată un pas revoluționar în medicina transplantului. Însă, doi pacienți au decedat, iar un al treilea a fost afectat în mod sever. Potrivit acuzațiilor, procedura riscantă a fost pusă în aplicare pe încă cel puțin un pacient, iar în 2014 mai mulți chirurgi de la Karolinska au depus o plângere prin care atrăgeau atenția că Macchiarini a subevaluat riscurile procedurii. Ulterior, Karolinska a suspendat toate transplanturile de trahee sintetică. Doi membri ai juriului premiului Nobel pentru medicină au fost nevoiți să se retragă din cauza acestui scandal, mai arată sursa citată.

La 4 octombrie urmează să fie anunțat premiul Nobel pentru fizică, iar ziua următoare va veni rândul celui pentru chimie, urmat de cel pentru pace, la 7 octombrie, de cel pentru economie, la 10 octombrie, și de cel pentru literatură, la 13 octombrie.

Luni, 3 octombrie, Fundaţia Nobel va anunţa cine este laureatul premiuluiNobel pentru Medicină, începând cu ora 12.30 (ora României).

Săptămâna Nobelului

Premiul Nobel pentru Fizică va fi acordat marţi, 4 octombrie, începând cu ora 12.45.

Premiul Nobel pentru Chimie va fi acordat miercuri, 5 octombrie, începând cu ora 12.45.

Premiul Nobel pentru Pace va fi acordat vineri, 7 octombrie, de la ora 12.00.

Premiul Nobel pentru Economie va fi acordat luni, 10 octombrie, de la ora 12.45. 

Premiul Nobel pentru Literatură va fi anunțat la 13 octombrie, la ora 14.00. 

DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Cum arată Lidia Buble în costum de baie, la 31 de ani! Și-a etalat silueta de model într-un costum minuscul – FOTO
Fanatik.ro
Zodiac chinezesc pentru miercuri, 15 ianuarie 2025. Singura zodie favorizată, noroc, bogății, relații noi și multe oportunități pentru ea
Capital.ro
Salvarea lui Călin Georgescu. Elena Udrea aruncă bomba
Playtech.ro
Detalii bombă despre viața Monicăi Gabor în America. Cum se comportă Mr.Pink cu ea
DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Adevarul
Maia Morgenstern, jignită în Teatrul Evreiesc de Stat, unde a jucat 45 de ani: „Ce caută asta în teatru?/E prea mult. E oribil”
wowbiz.ro
Cătălin Botezatu a văzut cum este tratată Monica Gabor de Mr Pink și acum rupe tăcerea
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Piața muncii. De ce vor românii să-și schimbe jobul
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Ion a murit în Italia, fără ca familia să știe. Anunțul disperat, postat pe o rețea socială pentru repatrierea lui: „Nu știm cum să dăm de familia lui”
Cancan.ro
Ce s-a descoperit pe cadavrul femeii ucise din Bragadiru. Medicii legiști au examinat trupul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marea actriță a României a murit. A fost o legendă a teatrului. S-a înălțat la ceruri. Drum lin printre stele!
StirileBZI
Se înlocuiesc permisele de conducere vechi! Ordinul de la UE este pentru toate țările!
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
"L-am văzut!" - Dezvăluiri cutremurătoare despre Yanis, băiețelul sfâșiat de câini la Craiova
substantial.ro
România își extinde prezența militară în grupurile de luptă NATO din Slovacia și Bulgaria
MediaFlux
TRUMP, la un pas de ÎNCHISOARE! S-A AFLAT ACUM!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Luna decisivă. Sunt așteptate ofertele pentru două autostrăzi cu impact major în România. Investițiile depășesc 5 miliarde de euro!