NOBEL 2016: Premiul Nobel pentru medicină a fost câştigat de Yoshinori Ohsumi

Sezonul Nobel 2016 se deschide, luni, 3 octombrie, cu anunțarea laureatului distincției pentru medicină. În următoarele zece zile vor fi acordate și celelalte premii pentru știință, dar și pentru pace și literatură, informează AFP, preluată de Agerpres. Nobelul pentru Medicină a fost decernat cercetătorului japonez Yoshinori Ohsumi.
Iulian Tudor
03 oct. 2016, 06:34
NOBEL 2016: Premiul Nobel pentru medicină a fost câştigat de Yoshinori Ohsumi

UPDATE Premiul Nobel pentru Medicină 2016 a fost decernat lui Yoshinori Ohsumi, „pentru descoperirile sale în domeniul celulelor care se autorepară”.

Omul de știință nipon Yoshinori Ohsumi a câștigat luni Premiul Nobel pentru Medicină „pentru descoperirile sale legate de mecanismele de autofagie” un proces fundamental pentru descompunerea și reciclarea compușilor celulari, conform Comitetului Nobel de la Stockholm.

Conceptul de autofagie celulară a început să fie folosit din anii ’60, când oamenii de știință au observat că o celulă își poate distruge propriile elemente constitutive izolându-le în membrane și formând un fel de vezicule ca niște saci ce sunt apoi transportate în „zona de reciclare”, la lizozomi, pentru descompunere și reciclare. Într-o serie de experimente strălucite, la începutul anilor ’90, Yoshinori Ohsumi a folosit drojdie de panificație pentru a identifica genele care îndeplinesc rolurile principale în procesul de autofagie.

Descoperirile lui Ohsumi au impus o nouă paradigmă cu privire la procesele prin care celulele își reciclează propriul conținut și au deschis calea pentru înțelegerea importanței fundamentale a autofagiei în multiple procese fiziologice, de la capacitatea de adaptare la foame și până la răspunsul organismului în cazul unor infecții. Mutațiile înregistrate în cazul genelor responsabile de procesul de autofagie pot duce la declanșarea unor boli grave precum cancerul sau a unor maladii neurologice.

Yoshinori Ohsumi, 71 de ani, este profesor la Centrul de Cercetare Frontier din cadrul Institutului Tehnologic din Tokyo.

 

Câștigătorii premiului pentru medicină vor fi anunțați la ora 09:30 GMT de către Thomas Perlmann, secretarul Comietului Nobel pentru Fiziologie și Medicină, după cum se arată pe site-ul oficial.

Potrivit radioului public suedez SR, printre laureații din acest an s-ar putea număra cercetătorii americani Gregg Semenza, William Kaelin și Peter Ratcliffe pentru descoperirea mecanismelor moleculare prin care celulele oamenilor și animalelor simt și răspund nivelurilor scăzute sau inadecvate de oxigen, fenomen cunoscut sub numele de hipoxie. Trioul a câștigat ”Albert Lasker Basic Medical Research Award” luna trecută.

Cotidianul suedez Dagens Nyheter avansează numele imunologului James Allison și neurologului Karl Deisseroth, ambii din Statele Unite, drept posibili laureați.

Institutul Karolinska, care oferă prestigiosul premiu pentru medicină se află în centrul unui scandal în legătură cu activitatea chirurgului italian Paolo Macchiarini, mai arată AFP. În 2011, în timp ce lucra ca profesor invitat la Karolinska, Macchiarini a devenit faimos după ce a efectuat primul transplant de trahee sintetică, obținută cu ajutorul celulelor stem ale pacientului. Munca sa a fost inițial considerată un pas revoluționar în medicina transplantului. Însă, doi pacienți au decedat, iar un al treilea a fost afectat în mod sever. Potrivit acuzațiilor, procedura riscantă a fost pusă în aplicare pe încă cel puțin un pacient, iar în 2014 mai mulți chirurgi de la Karolinska au depus o plângere prin care atrăgeau atenția că Macchiarini a subevaluat riscurile procedurii. Ulterior, Karolinska a suspendat toate transplanturile de trahee sintetică. Doi membri ai juriului premiului Nobel pentru medicină au fost nevoiți să se retragă din cauza acestui scandal, mai arată sursa citată.

La 4 octombrie urmează să fie anunțat premiul Nobel pentru fizică, iar ziua următoare va veni rândul celui pentru chimie, urmat de cel pentru pace, la 7 octombrie, de cel pentru economie, la 10 octombrie, și de cel pentru literatură, la 13 octombrie.

Luni, 3 octombrie, Fundaţia Nobel va anunţa cine este laureatul premiuluiNobel pentru Medicină, începând cu ora 12.30 (ora României).

Săptămâna Nobelului

Premiul Nobel pentru Fizică va fi acordat marţi, 4 octombrie, începând cu ora 12.45.

Premiul Nobel pentru Chimie va fi acordat miercuri, 5 octombrie, începând cu ora 12.45.

Premiul Nobel pentru Pace va fi acordat vineri, 7 octombrie, de la ora 12.00.

Premiul Nobel pentru Economie va fi acordat luni, 10 octombrie, de la ora 12.45. 

Premiul Nobel pentru Literatură va fi anunțat la 13 octombrie, la ora 14.00. 

Spynews
Reacția explozivă a Biancăi Drăgușanu, după ce Gabi Bădălău a spus că familia lui nu a fost de acord cu relația lor. De ce s-ar fi temut afaceristul
Bzi.ro
Imagini de toată jena! Priviți cum doi agenți încearcă să imobilizeze un jurist pe aeroportul din Iași. Unul dintre polițiști s-a trezit la rodeo: s-a urcat călare pe bărbat în timp ce-l lipea cu fața de asfalt
Fanatik.ro
Animalul crescut de români, dar care ajunge mai mereu la export. Statul îți dă 100 de euro pe exemplar dacă îl ai în curte. Puțini oameni cunosc schema financiară
Capital.ro
Ajutor pentru românii de la BLOC. Statul plătește 750 lei. Banii până la 31 decembrie
Playtech.ro
ȘOC! Familia Ciolacu, nași de cununie pentru Anda Adam. Rochia nașei a atras TOATE privirile
DailyBusiness
Statul face concurență băncilor! Ce randament au în 2024 titlurile de stat
Adevarul
EXCLUSIV. Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale: „Nu mai pot fi spectator și să văd cum se duce țara-n cap“
Spynews
Bianca Drăgușanu povestește cum ar fi fost înșelată de Gabi Bădălău! Ar fi vrut să cucerească o cunoștință de-a ei: ”A încercat să o cumpere cu o pereche de adidași și 2.000 euro” / VIDEO
Spynews
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Evz.ro
Ce escrocherie! Infractorii au golit conturile cu un singur telefon
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Andreea Bălan, veste de ultim moment despre relația cu Victor Cornea, când toți credeau că se căsătoresc
Cancan.ro
Ireal! Cum s-a „scuzat” un bărbat în fața soției sale, după ce a lăsat-o însărcinată pe sora ei geamănă
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
EXCLUSIV: Imagini cu Alexandra în rochie de mireasă. Părinții au decis să o înmormânteze în rochie albă pe fata care a fost ucisă cu sălbăticie de propriul iubit
Capital.ro
ILEGAL pentru proprietarii de teren din România. Nu poți crește asta. Te arestează pe loc
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
substantial.ro
Armata din Belarus desfășoară sisteme antiaeriene la granița cu Ucraina
MediaFlux
Putin AMENINȚĂ România! Pregătește o CONFRUNTARE DIRECTĂ
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?