Experţii au calculat câte roci pământene, suficient de mari pentru a găzdui viaţă, au fost trimise în spaţiu în urma impacturilor cu asteroizii în ultimii 3,5 miliarde de ani.
Impactul de la Chicxulub a fost suficient de puternic pentru a trimite roci de pe Pământ tocmai pe Europa, satelitul lui Jupiter.
Mii de roci care ar fi putut purta viaţă au ajuns pe Marte atunci, o planetă care ar fi putut susţine formele de viaţă aşa cum le cunoaştem noi.
„Am descoperit că roci capabile de a transporta viaţă au fost transferate de pe Pământ şi de pe Marte pe alte planete stâncoase din sistemul solar şi pe Jupiter. Orice misiune care caută viaţă pe Titan sau pe lunile lui Jupiter va trebui să analizeze dacaă materialul biologic este de origine locală sau pământeană”, a declarat principalul autor al studiului Rachel Wortj, de la Universitatea Penn.
Panspermia este o ipoteză conform căreia organismele vii pot fi transportate prin sistemul solar de comete şi de fragmente de roci rezultate în urma unor impacturi. Experţii au fost dintotdeauna fascinaţi de această teorie. Datorită dezvoltării tehnologice, ei pot acum să simuleze aceste călătorii fantastice.
În acest nou studiu, experţii au calculat că mărimea minimă a unei roci care poate purta viaţă prin sistemul solar este de trei metri şi este aruncată de pe Terra în urma unor impacturi puternice cu asteroizi. Această mărime este esenţială pentru a proteja microbii de radiaţiile solare din spaţiu, în călătorii care pot dura până la 10 milioane de ani.
Cele mai multe astfel de roci rămân în jurul Pământului sau sunt atrase la loc pe planeta noastră. Altele sunt atrase de soare sau sunt scoase din sistemul solar. Câteva roci, însă, au ajuns şi în lumile extraterestre care ar fi putut găzdui viaţă.
În urma simulărilor, circa 6 roci ar fi ajuns pe satelitul Europa al planetei Jupiter, care are un ocean lichid acoperit de o crustă de gheaţă. „Chiar folosind estimări realiste… încă mai este posibil să găsim acolo organisme care înoată prin oceanele de pe Europa„, a mai spus experta.
Pe Marte au ajuns, însă, mai multe roci de pe Terra – circa 360.000 de mii.
Cel mai cunoscut impact cu un asteroid este cel de la Chicxulub din Mexic, de acum 66 milioane de ani, când un obiect de mărimea unui oraş s-a lovit de Terra. În urma impactului ar fi dispărut toţi dinozaurii de pe planeta noastră, întrucât a provocat erupţii vulcanice în lanţ şi incendii, care au sufocat planeta cu fum şi praf. În urma acelui impact, au fost trimise în spaţiu 70 de miliarde de tone de roci, din care 20.000 de kg ar fi ajuns pe satelitul Europa, iar şansele de existenţă a vieţii acolo, în prezent, sunt de 50%, estimează cercetătorii.
„Aş fi surprinsă dacă viaţa de pe Pământ nu ar fi ajuns pe Marte. Acesta nu este scopul studiului nostru (dacă organismele pot supravieţui acestor călătorii, n.r.). Dar este foarte probabil ca, la un moment dat, organismele de pe Terra să fi ajuns acolo”, a mai spus Worth.