Dronele au devenit dispozitive foarte populare în ultima vreme, scrie capital.ro. Fie că vorbim de drone de jucărie care nu cântaresc 100 de grame sau drone pentru profesionişti, pentru a zbura acestea au nevoie să fie înmatriculate.
Citeşte şi Aeroportul din Dubai, închis timp de peste o oră din cauza unei drone
Conform unor estimări ale specialiştilor în aeronautică, în ţara noastră sunt în jur de 10.000 de asemenea avioane fără pilot. În România s-au vândut anul trecut între 2.500 şi 3.000 de drone.
„Proprietarii dronelor deţinute fără a fi înregistrate legal trebuie să ştie că nu deţin o jucărie, ci un aparat de zbor fără pilot care se supune regulilor aviatice. De aceea, dacă nu vin la noi pentru înmatriculare şi sunt prinşi că ridică drona de la sol riscă închisoarea de la şase luni la un an”, potrivit lui Remus Dogaru inspector în cadrul cadrul Autorităţii Aeronautice Civile Române.
Citeşte şi Drone americane l-au vizat pe liderul talibanilor afgani în Pakistan şi „probabil” l-au ucis
Pentru a intra în legalitate e nevoie de o declaraţie notarială, în cazul în care drona a fost construită în regim propriu, sau de factura care atestă cumpărarea ei, de actele de identitate ale persoanei, de plata unei taxe de 90 de euro plus TVA şi de o cerere care se completează la sediul AACR.