‘Pactul global pentru o migraţie sigură, ordonată şi reglementată’ a fost aprobat în luna iulie de toate cele 193 de state membre ale ONU cu excepţia SUA, ţară care s-a retras anul trecut.
Ungaria a anunţat deja că nu va ratifica acest pact. Polonia, care împreună cu Ungaria a intrat într-o dispută cu Comisia Europeană în legătură cu sistemul UE de redistribuire a solicitanţilor de azil pe baza unor cote obligatorii, a anunţat că ia în calcul o decizie similară, informează Agerpres.
”Austria nu va adera la Pactul ONU privind migraţia”, a declarat cancelarul austriac Sebastian Kurz, care conduce un guvern de coaliţie din care face parte şi Partidul Libertăţii, de extremă-dreapta. ”Considerăm că unele puncte ale Pactului privind migraţia sunt extrem de critice, precum mixul între căutarea de protecţie şi migraţia economică”, a adăugat Kurz, argumentând că migranţii salvaţi în Marea Mediterană nu ar trebui să fie aduşi direct în Europa.
Pactul ONU are ca scop să facă din migraţie un proces sigur şi ordonat şi tratează probleme cum sunt modalităţile de a proteja persoanele care migrează, integrarea migranţilor în noile ţări-gazdă şi returnarea migranţilor în ţările de origine, potrivit Agerpres.
Citeşte şi În 2017 Germania a primit mai mulţi migranţi români decât sirieni
Austria nu va trimite un emisar la ceremonia de semnare a documentului, care va avea loc în oraşul marocan Marrakech în luna decembrie, şi se va abţine de la votul în acest dosar în Adunarea Generală a ONU de anul viitor, potrivit proiectului de decizie ce va fi adoptată miercuri, 31 octombrie, în şedinţa săptămânală a guvernului de la Viena.
Cancelarul austriac Sebastian Kurz şi vicecancelarul Heinz-Christian Strache şi-au exprimat în această lună temerile faţă de Pactul ONU asupra migraţiei, susţinând că acest document va limita suveranitatea Austriei, informează Agerpres.
”Opinia guvernului este în special că din acest pact nu rezultă sau nu poate rezulta niciun drept al omului la migraţie. Nu poate exista nicio diluare a migraţiei legale şi ilegale, aşa cum ne temem că ar putea rezulta din acest pact. Suveranitatea Austriei trebuie să fie menţinută tot timpul”, menţionează proiectul de decizie al executivului de la Viena.