Avertisment pentru toţi românii cu centrale de apartament. Riscă amenzi uriaşe sau debranşarea de la gaze

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) informează că apartamentele care au geamuri termopan trebuie să fie dotate cu detectoare automate de gaz. În caz contrar, distribuitorii pot să le debranşeze de la reţea.
Alina Costache
13 dec. 2018, 06:23
Avertisment pentru toţi românii cu centrale de apartament. Riscă amenzi uriaşe sau debranşarea de la gaze
Potrivit ANRE, conform dispozițiilor punctului 8.3. din Normele tehnice pentru proiectarea și executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, Anexa I la Ordinul M.E.C nr. 58/04.02.2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 173 bis din 27 februarie 2004, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu dispozițiile punctului 6.14. din același act normativ, a fost instituită, începând cu anul 2008, obligativitatea montării detectoarelor de gaze naturale cu limita inferioară de sensibilitate 2% CH4 (metan) în aer, care acționează asupra robinetului de închidere (electroventil) a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor de utilizare, pentru:
  • încăperile în care sunt amplasate aparate de utilizare a gazelor naturale și a căror suprafețe vitrate sunt constituite din geamuri cu grosimea mai mare de 4 mm sau din geamuri de construcție specială (securizat, termopan etc.);
  • încăperile în care există risc mare de intoxicări, incendii sau explozii cauzate de scăpările accidentale de gaze naturale acumulate.

Ordinul M.E.C nr. 58/04 februarie 2004 pentru aprobarea normelor tehnice privind proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, cu modificările și completările ulterioare, a fost abrogat prin Ordinul nr. 490/13.04.2009 al M.E. la data de 16.04.2009.

În perioada 16 aprilie 2009 – 4 iunie 2018, obligativitatea montării detectoarelor automate de gaze naturale a fost prevăzută la pct. 8.3. și pct. 8.18. din Normele tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Ordinul ANRE nr. 5/05 februarie 2009, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 255 din 16 aprilie 2009, cu modificările și completările ulterioare.

Ordinul ANRE nr. 5/05 februarie 2009, cu modificările și completările ulterioare, a fost abrogat prin Ordinul ANRE nr. 89/10.05.2018 pentru aprobarea Normele tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 462/05 iunie 2018, la data de 5 iunie 2018.

Începând cu data de 5 iunie 2018, obligativitatea montării detectoarelor automate de gaze naturale este prevăzută la art. 129, alin. (1) și alin. (2) precum și art. 144 alin. (1) din Normele tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, conform cărora:

  • art. 129 alin. (1) „Toate încăperile în care se montează aparate consumatoare de combustibili gazoși se prevăd, spre exterior sau spre balcoane/terase vitrate, cu suprafețe vitrate, definite conform art. 128 alin. (1) lit. e), cu suprafața minimă totală de: a) 0,03 mp pentru fiecare mc de volum net de încăpere, în cazul construcțiilor din beton armat; b) 0,05 mp pentru fiecare mc de volum net de încăpere, în cazul construcțiilor din zidărie;”
  • art. 129 alin. (2) „Pentru cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcție specială (securizat, tip Thermopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale care acționează automat, prin electroventil, asupra robinetului de închidere.”
  • art. 144 alin. (1) „În încăperile în care există risc de intoxicări, incendii sau explozii cauzate de scăpările accidentale de gaze naturale acumulate, se prevăd detectoare automate de gaze naturale care acționează automat, prin electroventil, asupra robinetului de închidere.”

Astfel, raportat la prevederile art. 144 alin. (1), pentru siguranța în alimentarea cu gaze naturale, se impune montarea detectoarelor automate de gaze naturale și pe casa scării pentru a putea fi detectate  scăpările accidentale de gaze naturale.

Conform prevederilor normelor tehnice în vigoare, robineții de închidere asupra cărora acționează automat electroventilul se prevăd, după caz:

 
  • a) înaintea fiecărui contor;
  • b) pe fiecare ramificație importantă;
  • c) pe fiecare conductă care alimentează grupuri de arzătoare montate la aparate, mese de lucru, laboratoare etc.;
  • d) la baza fiecărei coloane; dacă plasarea robinetelor de la baza coloanelor nu se poate face în condiții de securitate și estetică corespunzătoare, se admite montarea unui singur robinet pentru un grup de coloane care alimentează maximum 24 de puncte de consum.

Este interzisă montarea electroventilului care acționează automat asupra robinetului de închidere prevăzut înaintea aparatelor de utilizare a gazelor naturale (spre exemplu atunci când acesta acționează asupra robinetului de închidere a aragazului).

În camerele din apartamentele contorizate individual sau din apartamentele care nu sunt deservite de aparate consumatoare de combustibili gazoși ce sunt traversate de conductele instalațiilor de utilizare a gazelor naturale ce alimentează exclusiv aparatele de utilizare a gazelor naturale aferente celorlalte apartamente din cadrul unei clădiri de locuit multietajate, pentru asigurarea condițiilor de funcționare în siguranță se prevăd detectoare automate de gaze naturale care acționează, prin intermediul electroventilelor, asupra robineților de închidere a celor două instalații.

În orice instalație de utilizare a gazelor naturale pusă în funcțiune înainte de anul 2008, la care suprafețele vitrate, din încăperile unde sunt montate aparate de utilizare a gazelor naturale, au suferit modificări în sensul că, geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcție specială (securizat, tip Thermopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale care acționează automat, prin electroventil, asupra robinetului de închidere.

În conformitate cu prevederile art. 335 din Normele tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, “clienții finali de gaze naturale sunt obligați să asigure exploatarea și întreținerea instalațiilor de utilizare a gazelor naturale”. Totodată, conform art. 338 din același act normativ, “întreținerea instalațiilor de utilizare a gazelor naturale constă din efectuarea următoarelor operațiuni: (….); c) verificarea tehnică a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale la maximum 2 ani; d) revizia tehnică a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale la maximum 10 ani.”

Operațiunile de verificare sau revizie tehnică a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale se efectuează în conformitate cu prevederile Procedurii privind verificările și reviziile tehnice ale instalațiilor de utilizare a gazelor naturale, aprobate prin Ordinul ANRE  nr. 179 din 16 decembrie 2015, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 969 din 28 decembrie 2015. Potrivit art. 8 alin. (2) și alin. (3) din actul normativ antemenționat, în situația în care, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalației de utilizare, Operatorul Economic autorizat ANRE constată că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a instalației de utilizare (inclusiv partea comună a acesteia), clientul final are obligația să facă toate demersurile necesare pentru îndeplinirea acestor condiții, inclusiv prin montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puțin 2% metan (CH4) în aer, care acționează asupra electroventilului de închidere a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoși.

Montarea detectoarelor automate de gaze naturale și a electroventilelor se realizează numai de către  operatori economici autorizați ANRE, sub condiția încheierii unui contract de prestări servicii.

Dacă prevederile legale mai sus menționate cu privire la efectuarea operațiunilor de verificare sau revizie a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale, nu sunt îndeplinite, operatorii economici autorizați ANRE vor înștiința opratorul sistemului de distribuție a gazelor naturale în prealabil efectuării oricărui demers.

Conform art. 54 alin. (1), lit. d), pct. v din Regulamentul privind furnizarea gazelor naturale la clienții finali, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 29/28.06.2016, operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale poate să întrerupă alimentarea cu gaze naturale a clientului final în situația în care nu sunt prezentate actele doveditoare privind efectuarea verificării sau a reviziei tehnice periodice a instalației de utilizare, în conformitate cu normele tehnice specifice aprobate de ANRE.

DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Spynews
Claudia Puican a ajuns la spital însărcinată în 7 luni! Armin Nicoară: „Stătea în pat o săptămână după un eveniment”
Bzi.ro
Cum a surprins-o Fuego pe Irina Loghin de ziua de naștere a artistei! Ce cadou inedit i-a oferit
Fanatik.ro
Singurele zodii care vor primi un ajutor nesperat de la astre în următoarele 30 de zile. Belșugul, norocul și prosperitatea le bat la ușă
Capital.ro
Se dezactivează cardurile bancare. Nu vor mai funcționa. Se înlocuiesc până la final de 2025
Playtech.ro
România, vizată de Rusia. Yalta 2, începutul dezastrului pentru țara noastră
DailyBusiness
Secretul pentru noroc și prosperitate. Ce trebuie să pui sub pat timp de 7 zile!
Adevarul
Prizonierii nord-coreeni au povestit care sunt armele ucrainenilor ce i-au îngrozit cel mai mult pe front. Rușii le numesc Baba-Yaga
wowbiz.ro
Perneș de la Mireasa A MURIT într-un accident rutier! Imagini ȘOCANTE de la locul tragediei
Spynews
Povestea de viață a lui Andrei Perneș. Cum se prezenta tânărul și ce gânduri avea când a intrat în casa Mireasa, la vârsta de 25 de ani
Spynews
Alex Bodi, mesaj cu greutate: „Ajungi să te milogești”. Afaceristul dă din nou lecții de viață
Evz.ro
Românii fug de această meserie. Este criză totală în sistem
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Raluca Zenga, absolut spectaculoasă. Cum arată la 5 ani de la divorțul de Walter
kanald.ro
„Cum e viața asta.. Azi ești și mâine nu știi ce te așteaptă” Ce a apărut pe conturile de socializare ale lui Andrei Perneș după moartea sa tragică. Familia și prietenii se pregătesc să-l conducă pe ultimul drum
Cancan.ro
Mario Fresh s-a combinat cu…vecina! Cum arată, de fapt, noua iubită și ce i-a făcut fostului! A bătut la ușa artistului după 4 zile
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, în șoc. Adevărul incendiar despre anularea alegerilor. Cine a dat ordinul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
stirilekanald.ro
Anunț de maximă importanță pentru șoferii din România
substantial.ro
Kash Patel confirmat director al FBI de către Senatul american, în ciuda controversei politice
MediaFlux
PENSIONARE mai devreme cu 5 ani! ANUNȚUL Casei Naționale de Pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Și Boeing a intrat în colimatorul lui Trump. E nemulțumit de Air Force One