Avionul vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, a survolat România pentru că nu a putut ateriza în Republica Moldova. REACŢIA MAE

Avionul care îl transporta pe vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, de la Moscova spre Chişinău, a fost nevoit să traverseze spaţiul aerian al României în drumul spre Ungaria, după ce nu a putut ateriza în Republica Moldova din cauza ceţii, relatează site-ul Unimedia.
Iulian Tudor
23 dec. 2016, 15:06
Avionul vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, a survolat România pentru că nu a putut ateriza în Republica Moldova. REACŢIA MAE

UPDATE Preşedinţia Republicii Moldova a precizat că vicepremierul rus Dmitri Rogozin a confirmat faptul că, dacă vor permite condiţiile meteorologice, va ateriza în cursul serii de vineri, la Chişinău.

„Ora întrevederii cu Igor Dodon, Preşedintele Republicii Moldova, va fi anunţată ulterior”, mai precizează Biroul de presă al Republicii Moldova.

Într-un mesaj postat pe Twitter, vicepremierul rus a scris că se află în zona de tranzit a aeroportului din Budapesta. De asemene, el a declarat pentru agenţia TASS că nu încalcă sancţiunile impuse de UE, pentru că se află în zona de tranzit a aeroportului. Anterior, Rogozin a scris pe Twitter că, în pofida sancţiunilor împotriva sa, a ajuns în Uniunea Europeană şi urmează să plece spre Chişinău atunci când vremea va permite, pentru a se întâlni cu preşedintele Igor Dodon.

Dmitri Rogozin se afla în Budapesta, unde aeronava sa a fost redirecţionată după ce nu a reuşit să aterizeze la Chişinău din cauza ceţii.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că avionul la bordul căruia s-a aflat vineri vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, este unul civil, aparţinând AEROFLOT, şi efectua o cursă regulată, situaţie în care nu se aplică regimul de sancţiuni instituit la nivelul UE.

”Regimul sancţionator instituit la nivelul UE prin Decizia 2014/145/PESC a Consiliului din 17 martie 2014 privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei nu interzice survolul prin spaţiul aerian al statelor membre UE al persoanelor care figurează pe lista de sancţiuni, care călătoresc la bordul unor aeronave care efectuează zboruri regulate. Instituirea unei astfel de sancţiuni ar fi contrară dreptului internaţional public, în mod deosebit dispoziţiilor Convenţiei privind aviaţia civilă internaţională, semnată la Chicago, la 7 decembrie 1944. Pe cale de consecinţă, în situaţia semnalată nu se aplică regimul de sancţiuni instituit la nivelul UE, cursa AEROFLOT fiind o cursă civilă, regulată”, a transmis MAE, potrivit Mediafax.

Avionul vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, a survolat România pentru că nu a putut ateriza în Republica Moldova

Dmitri Rogozin urma să ajungă la Chişinău pentru a participa la ceremonia de învestire în funcţie a noului preşedinte moldovean, Igor Dodon.

Cursa charter a companiei Aeroflot nu a putut ateriza la Chişinău din cauza ceţii, astfel că avionul vicepremierului rus a intrat în spaţiul aerian al României pentru a ateriza de urgenţă în Ungaria.

Dmitri Rogozin a confirmat prin Twitter că avionul a încercat de două ori fără succes să aterizeze la Chişnău, după care a fost redirecţionat spre Budapesta.

Nu este clar dacă prin această situaţie s-a încălcat vreo procedură, dar cel mai probabil nu este cazul, dat fiind că a fost o situaţie de urgenţă. Vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, are interdicţie de intrare în spaţiul Uniunii Europene, fiind pe lista persoanelor sancţionate din cauza crizei din Ucraina.

Citeşte şi Republica Moldova şi Rusia au încheiat un protocol de cooperare economică. Când vor rezolva şi problema embargoului

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce trebuie să primească cei care lucrează de zilele libere legale de Paște 2025. Prevederea din Codul Muncii de care puțini știu
Capital.ro
Adevărul despre Elena Udrea și Băsescu. Ce au făcut departe de ochii tuturor: I-a dat pe...
Playtech.ro
Dani Oțil pregătește marea mutare! Face sacrificiul pentru familie, Gabriela a spus tot: „Suntem în negocieri”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Metode înfiorătoare de tortură. Interzise pentru totdeauna
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cod Rutier 2025. Echipament obligatoriu în orice mașină. Toți șoferii trebuie să îl aibă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Scad pensiile pentru sute de mii de pensionari! Instanța a decis. Lovitură pentru seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns