Avocatul Poporului atacă la Curtea Constituţională legea care îi interzice lui Liviu Dragnea să fie premier: „Sunt argumente beton”

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a declarat miercuri, la Parlament, că va trimite joi la Curtea Constituţională o sesizare în privinţa Legii 90/2001, care prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.
Filip Stan
04 ian. 2017, 13:32
Avocatul Poporului atacă la Curtea Constituţională legea care îi interzice lui Liviu Dragnea să fie premier:

UPDATE Întrebat dacă va contesta legea 90/2001, Victor Ciorbea a spus: „De mâine încolo vorbim, dragilor”.

Chestionat în continuare dacă sunt argumente să sesizeze CCR, Avocatul Poporului a răspuns: „O să vedeţi că sunt argumente beton în sensul soluţiei pe care o voi da mâine. V-am promis că după învestire. O să vedeţi câte texte din Constituţie, din diverse Convenţii internaţionale sunt încălcate în opinia noastră”, potrivit News.ro.

Fiind întrebat dacă mâine trimite sesizare la CCR, el a răspuns: „Da”.

Chestionat dacă legea 90/2001 încalcă convenţiile internaţionale despre care vorbeşte, Victor Ciorbea a răspuns afirmativ.

La întrebarea dacă contestă această lege, Avocatul Poporului şi-a nuanţat răspunsul: „Nu ştiu dragă, nu se ştie. Vom vedea mâine. Mâine după ce înregistrez la Curte, că e normal să ajungă la Curte mai întâi. O să primiţi foarte frumos, cu explicaţii, am făcut o sinteză de cinci pagini din 15, 17. Deci aveţi timp să extrageţi, să daţi tot ce este mai bun. E în temeiul acestei autosesizări despre care v-am anunţat”

În 19 decembrie, Avocatul Poporului a anunţat că decizia cu privire la constituţionalitatea sau neconstituţionalitatea art. 2 din Legea nr. 90/2001, care prevede că nu pot fi membri ai Guvernului persoanele care au fost condamnate, va fi luată după învestirea viitorului Guvern.

Legea 90/2001 prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.

 

Avocatul Poporului va contesta joi la Curtea Constituţională legea 90/2001, care interzice unui condamnat penal să ocupe funcţii în guvern, scrie HotNews.ro, citând surse din cadrul institutiei. 

Liviu Dragnea nu a putut fi desemnat premier din cauza acestei legi, care impune ca miniştrii să nu aibă condamnări penale. Preşedintele PSD a fost condamnat definitiv la doi de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul.

Avocatul Poporului declarase pe 19 decembrie ca nu va contesta, până la formarea noului guvern, articolul de lege care împiedică un condamnat penal să facă parte din Executiv.

Guvernul Grindeanu primeste miecuri votul de învestitură în Parlament şi este aşteptat ca în cursul serii să depună jurământul la Cotroceni, urmat de prima şedinţă de guvern. 

Şedinţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a început miercuri, în jurul orei 15.15. Premierul desemnat, Sorin Grindeanu, urmează să solicite votul de încredere al Parlamentului pentru lista miniştrilor şi programul de guvernare.

Citeşte şi: Plenul reunit al Parlamentului în care Guvernul Grindeanu solicită votul de încredere a început UPDATE

Spynews
Reacția explozivă a Biancăi Drăgușanu, după ce Gabi Bădălău a spus că familia lui nu a fost de acord cu relația lor. De ce s-ar fi temut afaceristul
Bzi.ro
Cătălin Scărlătescu a învins Antena 1! Judecătorii au decis câți bani trebuie să primească
Fanatik.ro
Patru zodii primesc un cadou neașteptat în următoarele 4 zile. O mare dorință devine realitate
Capital.ro
UNGURII nu acceptă să renunțe. Lovitura cea mare în Europa: Să fie maghiară
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, aproape GOALĂ pe câmp! Bikini-ul minuscul nu-i poate acoperi POSTERIORUL apetisant
DailyBusiness
Românii vor avea mai mult de plată la gaze! Schimbări majore de la 1 iulie!
Adevarul
LIVE TEXT. Evaluare Națională 2024. Subiectele la Matematică, baremul și rezolvarea lor vor fi publicate pe adevarul.ro
Spynews
Bianca Drăgușanu povestește cum ar fi fost înșelată de Gabi Bădălău! Ar fi vrut să cucerească o cunoștință de-a ei: ”A încercat să o cumpere cu o pereche de adidași și 2.000 euro” / VIDEO
Spynews
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Evz.ro
Rovinieta poate fi achiziționată din 27 iunie și de pe Ghișeul.ro
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
wowbiz.ro
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?
Cancan.ro
Previziunea-șoc a 'noului Nostradamus' pentru 2024. Urmează evenimente apocaliptice: 'Ce-i mai rău abia acum începe'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
UPDATE Examen Evaluare Națională 2024 proba scrisă la Matematică: Acestea sunt subiectele și baremele de azi pentru clasa a VIII-a
Capital.ro
Reguli NOI pentru românii care merg la MEDIC. Decizia se aplică legal din 1 iulie
StirileBZI
Se acordă un nou ajutor de la minister! Cine va primi banii
Prosport.ro
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
stirilekanald.ro
Și-a ucis fratele! „Trebuie să mai omor pe...”
substantial.ro
Dmitri Rogozin șochează prin apelurile sale la exterminarea ucrainenilor
MediaFlux
FACTURILE se MAJOREAZĂ cu 20% de la 1 IULIE! Milioane de români, AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?