Avocatul Poporului propune pedepse fără încarcerare pentru degrevarea penitenciarelor. Reacţia ministrului Justiţiei

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, propune, în concluziile raportului despre situația din penitenciare, punerea accentului pe sancțiunile neprivative de libertate pentru degrevarea penitenciarelor.
Iulian Tudor
17 dec. 2015, 13:12
Avocatul Poporului propune pedepse fără încarcerare pentru degrevarea penitenciarelor. Reacţia ministrului Justiţiei

„Am pornit de la lipsa resurselor financiare, pentru că asta se invocă de fiecare dată. Și atunci am pus accent pe propunerile legislative și pe cele judiciare și administrative. Între propunerile de natură legislativă, am subliniat ceea ce se regăsește cam în toate recomandările Comitetului de Miniștri, ai Consiliului Europei, (…) să se pună accentul pe sancțiunile neprivative de libertate. Evident, toate propunerile noastre exclud faptele săvârșite cu violență și faptele de corupție”, a declarat Victor Ciorbea joi, la Palatul Parlamentului, cu ocazia prezentării acestui raport.

Avocatul Poporului: Sunt cazuri în care unui deţinut îi revine o suprafaţă de doar un metru pătrat

El a precizat că este vorba fie de muncă în folosul comunității, fie de suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

„O altă categorie de propuneri îi vizează pe cei care sunt deja în sistemul penitenciar și, tocmai pentru a-l degreva, ideea ar fi să se procedeze la o liberare condiționată ceva mai devreme decât împlinirea actualelor termene prevăzute în legislația penală. (…) Noi am făcut propunerea să fie puși în libertate cei care mai au de executat trei ani. Și veți vedea că se va ajunge la o descongestionare a penitenciarelor românești în urma unei asemenea măsuri”, a arătat Ciorbea.

Avocatul Poporului a vorbit și despre propunerea ca aceia care au pedepse cu închisoarea de până la 10 ani să fie eliberați la împlinirea a jumătate din pedeapsă și nu a două treimi din pedeapsă, iar cei care au primit pedepse de peste 10 ani să fie puși în libertate la împlinirea a cel mult două treimi din pedeapsă și nu a trei sferturi cum prevede legislația penală actuală.

„Sunt multe prevederi legate de liberarea condiționată, inclusiv cele care privesc componența comisiei de liberare condiționată. Am propus ca din aceste comisii să facă parte și un reprezentant al ONG-urilor de profil, pentru că tot au protocoale de colaborare cu penitenciarele și cunosc bine situația din penitenciare”, a afirmat Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului cere GRAŢIEREA deţinuţilor cu boli INCURABILE, în stadiu TERMINAL

Victor Ciorbea a menționat că a primit de la președintele Comisiei de Abuzuri din Camera Deputaților, Mircea Man, un raport întocmit în urma vizitelor efectuate în penitenciare.

„Am înțeles de la dânsul că în Camera Deputaților, în cursul lunii februarie, se va face o dezbatere în legătură cu aceste concluzii și spunea că vor prelua și unele din propunerile noastre și că ne invită să participăm la aceste dezbateri. Așteptăm cu nerăbdare să participăm la dezbateri și sperăm ca cele două Camere și domnul prim-ministru, care sunt beneficiarii direcți ai raportului, să-și însușească aceste propuneri”, a mai declarat Ciorbea.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, în cadrul dezbaterii, că nu intenţionează să promoveze amnistia şi graţierea în mandatul său scurt.

„Nu intenţionez să promovez amnistia şi graţierea, pentru că mandatul este scurt. Însă nu exclud posibilitatea deschiderii unor dezbateri. Nu cred că asta este prioritatea şi nu cred că nivelul de aşteptare al societăţii este în această zonă, ci de a aplica cadrul legislativ pe care îl avem”, a spus demnitarul.

Ministrul Justiţiei a arătat că raportul Avocatului Poporului dă o imagine de fapt a sistemului penitenciar, însă situaţia nu este nouă.

„Între 2000-2004 am putut vizita penitenciare şi situaţia era dezastruoasă, şi nu mi-e frică să spun acest lucru. La 14 ani distanţă, această chestiune este importantă pe agenda publică. (…) Se spune că nu s-a făcut nimic. Am cifre care arată că s-a făcut”, a spus ministrul.

Raluca Prună a mai spus că ar putea, ca ministru, să ceară un plan de construcţii de penitenciare, însă acest lucru trebuie privit într-un cadru mult mai larg, având în vedere că sunt şcoli care nu corespund cerinţelor.

Spynews
Știrile Antena Stars. Magicianul Robert Tudor, țepuit de un șofer de ride-sharing. Cum s-a întâmplat totul: ”El câștigă câte...” / VIDEO
Bzi.ro
Babs s-a afișat cu un milionar celebru! Cum a fost surprinsă fosta iubită a lui Dorian Popa
Fanatik.ro
România câştigă grupa E la Euro 2024! Va întâlni Olanda în optimi după Georgia – Portugalia 2-0
Capital.ro
Interzis pentru cei cu permis de conducere. Legea pe care șoferii nu o pot încălca
Playtech.ro
ȘOC! Emilia Ghinescu, cu SÂNII la vedere! Atenție, poze de INFARCT!
DailyBusiness
Poliția Română face angajări! Peste 1.000 de posturi sunt disponibile
Adevarul
Pluralul cuvântului „complex”, exercițiul care i-a pus in dificultate pe elevi la Evaluarea Națională
Spynews
Mireasa. Direct din culise. Fanii îi cer Mariei Lungu să se împace cu Cristian Marinescu. Cum a răspuns blondina
Spynews
Cine este și cu ce se ocupă Diandra Doris, ispita de la Insula Iubirii! Este urmărită zilnic de zeci de mii de persoane pe rețelele de socializare / FOTO
Evz.ro
Fiica Andreei Marin are o traumă. Experiența care a lovit din plin
Impact.ro
ȘOC! Monica Bîrlădeanu SE CĂSĂTOREȘTE cu Valeriu Gheorghiță! Am aflat DATA NUNȚII
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
wowbiz.ro
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?
Cancan.ro
Cutremurător! Fiica Iuliei Albu, afectată de cancerul tatălui: 'Nu era...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Cât cer interpreții de muzică populară pentru a cânta la o nuntă! Tarifele sunt de ordinul miilor de euro. „Se pare că oamenii vor”
Capital.ro
Decizie privind centralele de apartament din România. Anunț urgent azi, 26 iunie
StirileBZI
Se acordă un nou ajutor de la minister! Cine va primi banii
Prosport.ro
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
stirilekanald.ro
Schimbări drastice pentru proprietarii de apartamente! Oricine se opune riscă să intre la închisoare
substantial.ro
Georgia învinge Portugalia cu 2-0 la Euro 2024; Turcia trece de Cehia cu 2-1
MediaFlux
Decizia FINALĂ privind CENTRALELE de APARTAMENT. S-a DAT LEGEA
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?