Balayage, stilul franţuzesc din nou la modă. Vezi cum îţi poţi schimba radical culoarea părului fără să-l distrugi

Frumuseţea nu înseamnă a ne pune în pericol sănătatea. Acum industria cosmetică organică protectivă ne permite să nu mai facem sacrificii atunci când ne dorim un aspect îngrijit. Femeile îşi doresc periodic să-şi schimbe radical culoarea părului. Cel mai dificil este atunci când se renunţă la o culoare închisă şi se doresc nuanţe de blond. Aveţi mare grijă ce substanţe vă puneţi în păr. Chimicalele din vopseau de păr îţi pot rupe părul şi îţi pot afecta organismul. O alternativă pentru un scalp sănătos, un păr viu şi o culoare vibrantă sunt produsele organice.
Roxana Gagiu
08 feb. 2017, 20:51
Balayage, stilul franţuzesc din nou la modă. Vezi cum îţi poţi schimba radical culoarea părului fără să-l distrugi

În ultimul timp, tehnica balayage-ului a devenit foarte cerută în saloanele de înfrumuseţare. Balayage este o tehnică franceză veche de câteva decenii. Prin această tehnică, culoarea este pictată vertical, deci nu apare o linie clară de demarcatie între nuanţe. Părul arată bine şi ondulat şi drept, datorită lipsei de structură a tehnicii de vopsire. Cu balayage părul va încorpora într-un mod subtil mai multe efecte cromatice, rezultatul fiind un look natural.

În plus, dacă vrem o schimbare, dar totuşi nu dorim să ne vopsim rădăcina, se poate realiza şi pe părul deja colorat pentru a îmbraca o „haină” nouă sau pentru un refresh de look.

Mai dificil este atunci când părul tău este închis la culoare şi vrei o schimbare radicală de look. Pentru a ajunge la o nuanţă mult mai deschisă este nevoie de o decolorare cu pudră. Mare grijă la ce produse apelaţi când vreţi să faceţi astea. Riscaţi să vă distrugeţi părul din cauza compuşilor toxici din produse. Recomandat este să apelaţi la profesionişti pentru a obţine cele mai bune soluţii pentru părul vostru. Mai ales dacă alegi nuanţele de blond, cu un produs chimic, firul de păr se subţiază, i se slăbeşte rădăcina şi devine fragil. Iar dacă te vopseşti de multă vreme, din cauza unor ingrediente precum amoniacul sau peroxidul, părul se usucă, devine casant şi se rupe foarte uşor.

Produsele organice nu includ hormoni, metale grele sau substante chimice periculoase şi mai ales alergene precum PPD, PTD, resorcinol, PPG Etilenoxid, NAOH, Formaldehida.

„Pudra Natulique organică este fără amoniac, fără PPD (para-fenilen-diamină, o chimicală toxică ce declanşează reacţii alergice ca arsură sau mâncărime a scalpului şi poate fi dăunătoare pentru sistemul imunitar, piele, sistemul respirator şi cel nervos, ficat şi rinichi fiind, la un moment dat, interzisă în ţări precum Canada, Franţa Germania şi Suedia), fără resorcinol (o substanţă catal-ogată de Uniunea Europeană ca fiind dăunătoare pentru organism şi extrem de iritantă pentru piele şi ochi). În schimb conţine lanolină, un ingredient care nu deterioreaza părul şi oferă mai multa hidratare.

Produsele organice sunt ideale şi pentru femeile însărcinate sau pentru persoanele cu exces de fier în organism. Vopseaua organică profesională se foloseşte în saloane de către stilişti. Vopseaua organică ajută părul să arate mai bine, să întinereasca şi să arate viu”, explică hairstylistul Ioana Luminiţa Zurbalic.

Spre exemplu, Natulique va oferă un concept complet de ingrijire si colorare cu cele mai protective produse organice, primele produse profesionale certificate cu Ecocert si USDA Organic. Un continut de peste 98,02% ingrediente organice certificate trateaza parul odata cu colorarea si regenereaza scalpul sensibilizat, fiind un antiaging avansat pentru firul de par.

Folosind produse vegane reusim astfel sa ne colorăm părul si să-l şi tratam, sa-l regeneram, nu doar sa-l vopsim. Efectele se vad rapid. Inainte de vopsirea parului este bine sa va faceti o scanare a firului de par. Cu o microcamera se poate vedea cum este scapul, cat este de sensibilizat si astfel se pot personaliza produsele de ingrijire.

In produsele de ingrijire organice SLES-ul lipseste cu desavarsire, in locul lor fiind niste agenti naturali blanzi, de obicei lipide si aminoacizi, diverse ingrediente organice.

„La noi exista acea idee ca produsee organice in general sunt scumpe, dar nu este asa. Avand in vedere ca practic atunci cand mergem sa ne coloram parul cu o vopsea vegana beneficiem si de tratament, nu scoti multi bani din portofel. Ne hidratam parul, ne reparam unele lucruri, ne facem un anti-ageing la par, scapam de dermatita. As putea spune ca exista o mica diferenta de pret fata de cele mai populare branduri chimice de pe piata, undeva la 50-100 de lei in plus. Preturile variaza in functie de nivelul stilistului si pozitionarea salonului”, spune Aurelia Dumitru, Director General GWS Organic Beauty Center.

Ilegale în Europa, căutate şi la modă în România

Protecţia produselor pe care le folosim pentru colorarea părului este un aspect foarte important. Spre exemplu, PPD-ul se acumulează şi creează acele eczeme, nu ne putem atinge de scalp, scalpul se sensibilizează. În momentul în care scapul se sesibilizează, acolo, firul de păr, la rădacină, se subţiază până începe să cadă şi ajungem să observăm că părul nostru se răreşte tot mai mult.

„Dacă elimini factorii agresivi si alergenici si inlocuiesti cu produse naturale organice si de regenerare lucrurile se schimba in bine. Din pacate, nici 10 % din populatie nu constientizeaza care sunt riscurile ingrijirii nepotrivite. Produsele pe care noi le folosim acasa sunt extrem de toxice. Acel SLS, parabenii, PROPILEN GLICOL, hidroxidul de sodiu care reteaza firul de par, toate se găsesc chiar si in produsele din farmacii. Riscuri foarte mari sunt si la niviel profesional. Pentru ca aceste produse trebuie sa functioneze, procentul de igrediente chimice este mult mai mare. Ne ducem sa ne infrumusetam la salon unde ne gandim ca se folosesc produse profesionale, dar nu stim ca ne facem si mai mult rau. Prin ingrijirea profesionala riscul de alergii este mult mai mare pentru ca acumulam substante toxice. Exista tratamente ilegale pe piata, cum sunt cele pentru intinderea parului care folosesc formol. Ganditi-va ca nu se poate sta decat cu o masca pe fata in timp ce se foloseste acel produs.

Formolul intinde parul rupandu-i structura parului. Aceste produse se folosesc in Romania si nimeni nu monitorizeaza riscurile. In tarile din Europa aceste produse sunt ilegale si nu se folosesc. Din pacate aceste produse in Romania sunt chiar la moda. Acum este ultima fita sa-ti faci acest sistem de intindere. Sunt produse asociate cu diferite denumiri care dau bine.

Cu cat produsele sunt de nivel profesional, cu atat sunt mai periculoase si mai agresive. Atentie la PPD si resorcinol din asa zisele produse organice care nu mai contin amoniac, dar au aceste chimicale. De cele mai multe ori acestea sunt ingredientele care produc alergii si eczeme la nivelul scalpului”, explica Aurelia Dumitru, Director General GWS Organic Beauty Center.

Vopselele chimice pot provoca în mod direct iritaţii şi pot favoriza apariţia unor boli. Produsele de îngrijire de pe piaţă, cu cât sunt mai profesionale, cu atât sunt mai agresive.

Sodium Laureth Sulfate (SLES) este un agent extrem de agresiv cu care se curăţă spre exemplu motoarele din aviaţie, însă cu toate acestea este prezent în toată industria cosmetică.

Studiu despre vopseaua de păr

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a lansat Campania națională de informare și conștientizare a consumatorilor intitulată „S.O.S – produsele cosmetice și de îngrijire personală”. Alegerea unui produs cosmetic sau de îngrijire personală nu mai este un lucru atât de ușor de făcut, datorită multitudinii de ingrediente de natură chimică folosite la fabricarea acestor produse, dar și aspectelor ce țin de etichetare, coroborate și cu unele lipsuri de natură legislativă.

Această campanie de informare se adresează tuturor celor care sunt preocupați de propria sănătate. La fel ca în toate acțiunile sale, APC România își asumă misiunea să aducă la cunoștința consumatorilor informațiile necesare utilizării cosmeticelor și produselor de îngrijire personală. De asemenea, vom răspunde la întrebările consumatorilor, dar vom prezenta și alternative la cosmeticele și produsele de îngrijire personală realizate la nivel industrial.

În perioada 10 februarie – 15 februarie 2016 au fost achiziționate din marile structuri comerciale, farmacii și magazine naturiste 48 tipuri de vopsea pentru colorarea părului, în vederea analizării etichetei acestora din punctul de vedere al ingredientelor și al corectitudinii informațiilor și mențiunilor.

Din punct de vedere al țării de origine a producătorului situația se prezintă astfel: Germania (21%), Italia (17%), Bulgaria (15%), România (13%), Polonia (8%), India (6%), Turcia (4%), China (2%), Iran (2%), Olanda (2%), Serbia (2%), SUA (2%), Franța (2%), Belgia (2%) și Grecia (2%).

Identificarea substanțelor chimice din produsele analizate și prezentarea posibilelor efecte ale acestora asupra sănătății.

Analizând etichetele din punct de vedere al ingredientelor și mențiunilor, au reieșit următoarele:

  • 77% dintre vopselele analizate au în compoziție dioxane;
  • 75% dintre vopsele analizate au în compoziție amoniac;
  • 69% dintre vopselele analizate au în compoziție para-fenilendiamină/p-fenilendiamină/1,4 benzendiamine;
  • 65% dintre vopselele analizate au în compoziție parfumuri sintetice;
  • 60% dintre vopselele analizate au în compoziție peroxid de hidrogen;
  • 40% dintre vopsele analizate au în compoziție sodium laureth sulfat;
  • 38% dintre vopsele analizate au în compoziție parabeni;
  • 38% dintre vopselele analizate au în compoziție polietilen glicol;
  • 34% dintre vopselele analizate au în compoziție disodium EDTA;
  • 32% dintre vopselele analizate au în compoziție resorcinol;
  • 15% dintre vopselele analizate au în compoziție sodium lauril sulfat.

Para-fenilendiamina este cel mai periculos ingredient din compoziția vopselelor de păr și îl regăsim în mai mult de jumătate dintre produsele de acest tip de pe piață, adică în 69% dintre acestea. Acesta poate fi regăsit și sub denumirea p-phenylenediamine sau 1,4 benzendiamine. Para-fenilendiamina pătrunde în firele de păr și foliculii acestora și afectează proteinele din piele, favorizând apariția reacțiilor alergice. Pielea poate deveni roșie, cu leziuni pline cu lichid, poate da senzație de arsură și mâncărime. Reacțiile alergice pot include și dificultăți în respirație, care pot deveni fatale. Efectele pe termen lung ale expunerii la această substanță chimică includ astm, limfom non-Hodgkins și lupus; acest ingredient este, de asemenea, posibil legat de cancerul de sân, uterin și vezica urinară.Din acest motiv atât în Uniunea Europeană, cât și în alte state extracomunitare (Canada, Japonia) folosirea sa în cosmetice este interzisă. Persoanele care au ales produse naturale, cum ar fi henna, pentru a evita produsele toxice, au constatat că acestea conțin atât henna cât și alte ingrediente periculoase precum para-fenilendiamina.

Amoniacul este un ingredient care se regăsește în 75% dintre produsele analizate și este iritant pentru piele, ochi și sistemul respirator. Acesta poate cauza astm și dificultăți în respirație.

Dioxane (ingrediente cu terminațiile myreth, oleth, laureth, ceteareth) (se regăseşte în 77% dintre produsele analizate) este un puternic perturbator hormonal şi alterează structura pielii permiţând pătrunderea chimicalelor în straturile profunde ale pielii;

Parfumurile sintetice (există în 65% dintre produsele analizate) pot avea peste 200 de ingrediente în compoziția lor și conțin cantități mari de toxine și chimicale neafișate. Parfumul sintetic provoacă iritații ale pielii, dermatite, migrene, amețeli, tuse violentă, hiperpigmentare.

Persulfaţii (sulfaţii de sodiu, potasiu şi amoniu) sunt întâlniţi în vopseaua de păr şi decolorant, în concentraţii de până la 60%, deşi numai o compoziţie de 17,5% poate irita pielea. Aceştia cresc riscul de astm pentru că inhalarea acestor vapori poate afecta grav plămânii.

Peroxidul de hidrogen se regăsește în peste 60% dintre produsele analizate.Acest ingredient este cunoscut sub denumirea de apă oxigenată şi este folosit pentru decolorarea părului. Testele pe animale au demonstrat că apa oxigenată afectează sistemul respirator şi pe cel nervos. Mai mult, unele studii sugerează că apa oxigenată ar modifica structura ADN, iar asta poate cauza inclusiv cancer (de sânge, de sân sau vezică). Este coroziv, iar utilizarea peroxidului de hidrogen a fost chiar interzis în ţări precum Japonia şi Canada.

Propylen glycol (există în 57% dintre produsele analizate) este un emulsificator care are rolul de a absorbi apa și de a păstra umiditatea în cosmetice. Acesta poate cauza iritații la nivelul pielii și ochilor, iar produsele cosmetice ce conțin Propylen Glycol le sunt total contraindicate persoanelor cu alergii, eczeme, psoriazis sau alte boli ale pielii.

4-amino-2-hydroxytoluene se regăsește în 42% dintre produsele analizate și are rolul de a conferi culoare părului. Acest ingredient este un puternic alergen uman, potrivit Cosmetic Ingredient Review.

Sodium Laureth Sulfate (SLES) (există în 40% dintre produsele analizate) este un surfactant, o substanță sintetică ieftină (detergent) cu rol de spumant. Acesta poate cauza căderea părului, precum și iritații la nivelul pielii, ochilor și tractului respirator. SLES este periculos pentru că în procesul de producție se poate ușor contamina cu 1,4 dioxan și oxid de etilen, primul fiind pe lista de chimicale cancerigene a Agenției Internaționale de Studiu al Cancerului.

Parabenii sunt conservanți ce apar în vopselele de păr sub formă de „methyl-„, „ethyl-” și „propyl-paraben” și se regăsesc în 38 % dintre produsele analizate. Provoacă alergii și probleme respiratorii. Dereglează sistemul hormonal, producând un exces de estrogen, ceea ce poate duce la cancer de sân. În plus, studiile arată că methylparabenul aplicat pe piele reacționează cu razele UVB, ceea ce duce la îmbătrânirea prematură a pielii și la distrugerea ADN-ului.

Disodium EDTA (EDTA – acid etilendiaminotetracetic sintetizat din formaldehidă și cianură de sodiu) (există în 34% dintre produsele analizate) este un controlor de vâscozitate folosit pentru a preveni deteriorarea cosmeticelor și produselor de îngrijire. Acest ingredient alterează structura pielii permițând substanțelor chimice să pătrundă în straturile profunde ale pielii cauzând dermatită de contact și probleme hormonale.

PEG (Polyethylene Glycol) este un compus provenit din industria petro-chimică, utilizat la scară largă în industria cosmetică. Polyethylene Glycol-ul există în 34% dintre produsele analizate și are rolul de a ajuta alte ingrediente să pătrundă mai ușor în piele, de a stimula absorbția. Această funcție a PEG este în special periculoasă atunci când produsul cosmetic conține și alte ingrediente dăunătoare, care pătrund astfel în piele mai ușor. Cu cât este mai mic numărul după literele PEG, cu atât mai mult stimulează absorbția în piele. Este sintetic și poate cauza reacții alergice toxice, acnee, dermatită de contact și este potențial cancerigen. În produsele analizate au fost identificate mai multe tipuri de PEG.

Toluenul se regăsește în 32% dintre produsele analizate. Acesta poate provoca iritații ale pielii și ale aparatului respirator, iar inhalat poate provoca amețeli și dureri de cap. Expunerile mărite pot duce la dermatite, deshidratare gravă, la malformații congenitale și avort spontan.

Resorcinolul se regăsește în 32% dintre produsele analizate. Este un ingredient foarte periculos fiind catalogat de către Uniunea Europeană ca fiind dăunător pentru organism şi este extrem de iritant pentru piele şi ochi.În cantităţi mari, prin inhalare sau prin ingerare, resorcina a fost legată de pierderile de sarcină și dereglările hormonale.

Paraffinum liquidum este un produs sintetic al petrolului procesat chimic care se regăsește în peste 27% dintre produsele analizate. Acest ingredient poate provoca probleme respiratorii, alergii și iritații ale pielii, afecțiuni neurologice, boli renale, pulmonare, cancer.

Ingrediente precum Cocamide DEA (Diethnolamină) (există în 21% dintre produsele analizate) și Lauramide MEA (Monoetanolamină) (există în 2% dintre produsele analizate) sunt substanţe chimice de origine petrolieră și sunt folosite pentru a obține un PH neutru. Acestea pot da iritații ale pielii și ochilor. De asemenea, pot da reacții în urma cărora să se formeze nitrozaminele recunoscute ca substanțe cancerigene.

Cocamidopropyl betaine (există în 17% dintre produsele analizate) este un agent de curățare care conține un produs din petrol. Acesta poate cauza alergii, iritații ale ochilor, pielii și plămânilor.

Methylisothiazolinone (exis­tă în 17% dintre produsele analizate) este un conservant periculos deoarece prezintă risc crescut de dezvoltare a alergiilor, iar studiile recente pe celule cerebrale ale mamiferelor arată că acest ingredient ar putea fi toxic pentru creier.

Methylchloroisothiazolinone (există în 17% dintre produsele analizate) este unul dintre cei mai folosiți conservanți în industria cosmetică și poate produce iritații la nivelul ochilor și tenului, dar poate cauza și boli pulmonare.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) (există în 15% dintre produsele analizate) este un surfactant ce produce spumă în contact cu apa. Expunerea prelungită la SLS este asociată cu dificultăți de respirație, depresie, diaree, iritații severe ale pielii și leziuni oculare. Organismul uman reține SLS-ul până la cinci zile de la expunere. Este adesea „deghizat” într-o substanță pseudo-naturală, prin explicația că „provine din nuca de cocos”. Interacționând cu alte substanțe formează nitrați, care sunt recunoscuți ca și substanțe cancerigene.

Phenoxyetanolul (există în 10% dintre produsele analizate) este un conservant folosit ca alternativă la parabeni și poate cauza alergii, toxicitate la nivelul organelor, iritații la nivelul pielii (dermatite) și ochilor. Potrivit Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite, phenoxyethanol-ul poate afecta sistemul nervos central şi poate da stări de vomă.

Conservanți care eliberează formaldehida (DMDM Hydantoin, Imidazolidinil uree, Bronopol) se regăsesc în 9% dintre produsele analizate.Acești ingredienți eliberează încet, dar continuu cantități mici de formaldehidă, chimicale cancerigene. Efectele toxice ale acestor conservanți sunt multiple:erupții cutanate, dureri articulare, alergii, depresie, dureri de cap, dureri în piept, infecții ale urechii, oboseală cronică, amețeală, insomnie.

Isopropyl alcohol (alcool izopropilic) (există în 8% dintre produsele analizate) este un solvent care alterează structura pielii, permițând astfel pătrunderea cât mai adânc în epidermă a substanțelor chimice și bacteriilor. Poate provoca iritații la nivelul pielii precum dermatite și eczeme, la nivelul ochilor, toxicitate la nivel reproductiv și chiar cancer.

BHT (Hidroxitoluen butilat) (există în 2% dintre produsele analizate) este un antioxidant care are rolul de prevenire sau încetinire a deteriorării cosmeticelor sau produselor de îngrijire personală, deteriorare datorată reacțiilor chimice cu oxigenul. BHT poate provoca leziuni la nivelul ficatului și apariția de tumori, este alergen pentru piele și ochi și de asemenea este potențial cancerigen.

Coloranții sintetici sunt folosiţi cu scopul de a „înfrumuseța” aspectul compoziției. Se pot recunoaște deoarece sunt inscripționați pe etichetă ca și FD&C urmați de o culoare și un număr. Acești coloranți folosiți în numeroase vopsele de păr sunt derivați din substanțe petrochimice și, din păcate, majoritatea au fost asociați cu reacții alergice severe, astm, dureri de cap, greață, oboseală, nervozitate, scăderea capacității de concentrare și chiar diverse forme de cancer.

DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Capital.ro
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile pentru montarea anvelopelor de iarnă EXPLODEAZĂ în service-urile auto
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Diversiune cu trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană! Unde a fost depus, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Regula pentru chiriașii și proprietarii de la bloc. Ce ești obligat să faci iarna când nu ești în apartament
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Discuții între Joe Biden și Donald Trump la Casa Albă despre Ucraina și Orientul Mijlociu
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pisici drogate în București: când curiozitatea felină întâlnește neglijența umană