Batalioane internaţionale în estul Europei: NATO îşi arată muşchii în faţa Rusiei

Batalioane în Est, exerciții și bugete militare majorate: la Varșovia, liderii NATO vor completa întărirea Alianței în fața Rusiei, întărire decisă după declanșarea crizei ucrainene și fără precedent după prăbușirea Uniunii Sovietice, relatează miercuri AFP, citată de Agerpres.
Iulian Tudor
06 iul. 2016, 13:48
Batalioane internaţionale în estul Europei: NATO îşi arată muşchii în faţa Rusiei

Anexarea Peninsulei Crimeea și ofensiva separatistă pro-rusă în estul Ucrainei, în primăvara lui 2014, au pus capăt unei perioade de optimism în relațiile dintre Rusia și Alianță, care a lansat o serie de ‘șantiere dure’ pentru consolidarea apărării colective.

În timpul summitului lor care se va desfășura vineri și sâmbătă la Varșovia, cei 28 de șefi de stat și de guvern ai țărilor aliate își vor întări și mai mult prezența militară în Est și vor lua unele măsuri care nu vor întârzia să suscite iritarea Moscovei, scrie AFP.

Aceasta va fi măsura-cheie a summitului de la Varșovia. SUA, Germania, Marea Britanie și Canada vor forma, cu alte țări din NATO, patru batalioane (600 la 1.000 de soldați) ce vor fi desfășurate prin rotație începând cu 2017 în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Prezența acestor trupe internaționale ar urma să asigure aceste foste țări sovietice, îngrijorate de criza ucraineană și de potențialul militar în creștere al Rusiei la frontierele lor, garantând întăriri rapide din partea întregii Alianțe în cazul unui atac.

După ani în care bugetele de apărare s-au diminuat, aliații au promis în timpul summitului lor precedent din 2014 să întoarcă această tendință pentru a atinge, în decurs de un deceniu, un nivel de cheltuieli anuale pentru domeniul militar care să echivaleze cu 2% din Produsul lor Intern Brut (PIB), din care cel puțin 20% pentru echipamente majore și tehnologii de viitor.

Citeşte şi Brexit-ul dă semnale negative atât apărării europene, cât şi NATO

După o creștere foarte modestă în 2015, bugetele militare ale Aliaților europeni și Canadei ar urma să se majoreze cu 3% (adică 8 miliarde de dolari cheltuieli suplimentare) în 2016, potrivit ultimelor estimări ale NATO. Rusia, în pofida crizei, și-a ‘sanctificat’ bugetul militar, care se majorează de la an la an în decurs de peste un deceniu.

Anexarea Crimeii şi frontiera estică

În 2014, surprinși de anexarea Crimeii, apoi de declanșarea ofensivei în estul Ucrainei și de exercițiile militare ruse care au mobilizat până la 15.000 de oameni, aliații din NATO au decis să-și plaseze trupele în stare de alertă. De atunci, Forța de Reacție a NATO (NFR) aproape că s-a dublat, până la 40.000 de oameni, iar o forță supranumită ‘vârf de lance’, formată din 5.000 de soldați, ale cărei componente pot fi desfășurate în 48 de ore în caz de criză, a fost pusă pe picioare.

Șase mici baze logistice și două cartiere generale regionale au fost create de-a lungul frontierei estice, iar echipamente grele au fost prepoziționate în regiune. Și aici important este să se poată acționa repede, fără a pierde timpul cu transportul și planificarea, în caz de criză, subliniază France Presse.

Autoritățile militare au elaborat ‘planuri de răspuns gradual’ extrem de detaliate pentru cele trei state baltice și Polonia, care includ scenarii de agresiune și identifică forțele care pot fi mobilizate pentru a răspunde.

Cu circa 240 de de exerciții organizate în acest an direct de NATO sau de țări membre, aliații vor să-i arate Rusiei determinarea, agilitatea și interoperabilitatea trupelor lor. Ca și cum ar dori să sublinieze acest mesaj, aproximativ 50 de exerciții au avut loc numai în luna iunie, chiar înaintea summitului, printre care și spectaculoasele manevre ‘Anaconda’ în Polonia.

Citeşte şi România a alocat în 2015, pentru apărare, 1,45% din PIB. Suntem pe locul 10 în NATO în această ierarhie

Imediat după declanșarea crizei ucrainene, pentru a-și asigura aliații din est, țările din NATO au trimis de asemenea mai multe avioane de vânătoare pentru a ajuta țările baltice să-și apere frontierele aeriene și nave de război în Marea Baltică și Marea Neagră.

Luând la cunoștință emergența ‘tacticilor de război hibrid’, cum sunt cele care i-au permis Rusiei să anexeze Crimeea, tactici ce presupun dezinformare, amenințări la adresa unor infrastructuri civile și intervenții sub acoperirea forțelor speciale, NATO s-a apropiat de UE pentru a-și întări apărarea. De asemenea, ea se va organiza mai bine pentru a para atacurile cibernetice.

Vechi proiect al NATO promovat de Washington, scutul antirachetă în curs de desfășurare în Europa este perceput de Moscova ca o amenințare directă. Alianța respinge această acuzație, afirmând că trebuie să intercepteze doar rachetele intercontinentale, trase de Iran sau Coreea de Nord, de exemplu.

Aliații ar urma, cu riscul de a deteriora și mai mult relațiile cu Moscova, să declare la Varșovia o ‘capacitate inițială operațională’ pentru acest sistem în Europa, după inaugurarea, în mai, a unui sit de rachete de interceptare la Deveselu, România. Acești interceptori vin să completeze desfășurarea unui radar în Turcia și a patru nave Aegis în Rota, Spania.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se plantează, de fapt, în luna ianuarie. Abia atunci o să ai o recoltă frumoasă. Toți românii care stau la curte trebuie să știe
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Intră în vigoare din 2025. România, obligată să ia măsuri fără precedent. Planul pus la cale de UE
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Donald Trump numește un deputat din Florida ambasador în Panama pe fondul tensiunilor legate de Canalul Panama
MediaFlux
LOVITURĂ pentru ȘOFERII ROMÂNI! ESTE OFICIAL din 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)